• Magnus Crossner på IT- och kunskapsföretaget Kaustik.
  • Minou Moon är ordförande för Fältbiologerna.
  • Jenni Stavare åker till Almedalen med Farr.
Landets Fria

De lyfter rättvisefrågorna i Almedalen

Fältbiologerna vill engagera genom skogspoesi, Full delaktighet bjuder in till samtal om delaktighet och för Farr står den nya asyllagen i centrum. Landets fria tidning har pratat med några av organisationerna som finns på plats i Almedalen.

Hallå där Magnus Crossner på IT- och kunskapsföretaget Kaustik, en av initiativtagarna till Full delaktighet. Under det namnet samlas aktörer och föreningar som vill lyfta frågan om delaktighet i samhället, oavsett funktionsvariation.

Vad är Mötesplatsen Full delaktighet?

– Det är en kraftansträngning under Almedalsveckan för att upplysa om allas rätt till delaktighet i samhället. Det har funnits många olika goda initiativ för att ta upp delaktighetsfrågan tidigare år, men de har varit utspridda och har ibland konkurrerat om tiden. Vi har skapat en mötesplats där olika aktörer samverkar.

Vad kommer att hända under veckan?

– Vi håller till på Kafé Strandporten vid Packhusplan. Där har vi 23 programpunkter med en bred variation och flera intressanta frågeställningar. Bland annat kommer Bengt Westerberg att prata om sin syn på assistans och statsråd Åsa Regnér samt Försäkringskassans områdeschef att bli utfrågad. Vi kommer också att webbsända alla seminarier på vår hemsida fulldelaktighet.se, med både syntolkning och teckentolkning. På så sätt blir mötesplatsen tillgänglig var du än befinner dig.

Varför är det viktigt att lyfta delaktighetsfrågan i Almedalen?

– Vi vill att politiker ska få en mer humanistisk syn i sitt beslutsfattande. Det pratas om kronor och ören men man glömmer till exempel ofta bort att LSS är en  rättighetslagstiftning, det är fler saker än kostnader som behöver beaktas innan man fattar beslut.

Vad hoppas du att veckan ska leda till?

– Att vi bland annat kan öka den allmänna förståelsen och medvetenhete för hur viktig personlig assistans är för att delta i samhället. Det har fattats flera negativa politiska beslut den sista tiden. Politikernas beslut kan leda till privata tragedier som allmänheten ofta inte känner till. Det är svårt att försöka ändra en negativ trend själv, men tillsammans kan vi göra skillnad.

Hallå där Minou Moon, ordförande för Fältbiologerna, som kommer lyfta frågan om skogsavverkning genom poesi under ett av föreninges seminarier.

Varför har Fältbiologerna valt att medverka på Almedalsveckan?

– Vi ser ett behov av att lyfta miljöfrågorna och naturvårdsfrågorna, det räcker inte med att vår moderorganisation Naturskyddsföreningen gör det. Vi kommer att mingla runt och vara närvarande och ta debatten med alla som kan vara aktuella.

Vad mer har ni planerat?

– Det blir tre olika pass, ett med gruvtema, ett med klimattema och ett med skogstema. Gruvtemat kommer antagligen att fokusera på Vattenfalls brunkolsförsäljning. Skogspasset blir ingen klassisk föreläsning utan jag kommer att köra lite poesi. Det är så mycket som är stelt när det gäller politiska tillställningar över lag, så jag tar chansen att vrida till det så att det blir intressant, både att titta och att lyssna på.

Vad har ni för förväntningar på veckan?

– Vi hoppas kunna påverka både politiker och andra personer. Klimatfrågan är jätteviktig nu och att vi samverkar utåt tillsammans med andra miljöorganisationer kan förhoppningsvis göra skillnad.

Hallå där Jenni Stavare, kassör för Farr (Flyktinggruppernas riksråd), som berättar att den nya asyllagen står i fokus för de programpunkter som rådet deltar i.

Varför finns Farr på plats i Almedalen?

– Vi på Farr känner att flyktingfrågan är en av de viktigaste politiska frågorna just nu. Perspektivet från de organisationer som representerar människor på flykt behöver höras. Det är också viktigt att det inte bara är vi som har arbetat länge med de här frågorna som får komma till tals, utan även personer som har erfarenhet av flykt. Därför kommer bland annat personer från Asylstafetten att finnas med i ett panelsamtal som vi arrangerar i tidningen Syres tält.

Vad kommer att hända under veckan?

– Förutom vårt eget panelsamtal medverkar vi i fem olika programpunkter. Seminariet Systemkollaps? Vad hände med flyktingpolitiken i Sverige och Finland 2015–2016 tror jag blir intressant ur ett akademiskt perspektiv.

Kommer det att bli mycket fokus på den nya asyllagen?

– Ja, det blir det. Lagen får oerhörda konsekvenser för många människor som söker skydd i Sverige. Jag tror inte att det tjänar så mycket till att stånga sig blodig genom att diskutera lagen med politiker som inte lyssnat på våra argument tidigare. Däremot ser jag fram emot att prata med personer från ideella organisationer, civilsamhället och näringslivet om vad vi kan göra nu.

Vad hoppas du på under veckan?

– Vi vill dela med oss av vad vi tycker om lagstiftningen och lära oss av andra organisationer. Jag är också nyfiken på vad politikerna har att säga till sitt försvar. Det handlar inte bara om flyktingfrågan och asyllagen, utan vi har ett stort problem med en allt mer utbredd rasism som får sätta agendan för politiken. Det ska bli intressant att se hur illa det egentligen är ställt med det politiska samtalet.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Kooperativ vård lockar patienter

Patienterna strömmar till Sveriges första medlemsägda vårdcentral i Sollefteå och nu finns planer på att bygga ett sjukhus.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu