• När chinchllorna omhändertagits kom de till Djurrättsalliansen som placerat ut dem i adoptivhem.
  • Flera av honorna hade sår runt halsen efter en stålkrage som de haft på sig för att hindra att de föjer efter hanen vidare in i nästa bur. Stålkragen är förbjuden.
  • En ombyggd garderob kan fungera som en bur till chinchillor. Minsta tillåtna storlek är en halvmeter på den kortaste sidan och en meter hög.
Landets Fria

Uppgift: Hitta hem till 243 chinchillor

En fredag i oktober för snart två år sedan levererades 243 chinchillor till en adress i Hökarängen i Stockholm. Nu började det stora jobbet att placera ut djuren i nya hem.

Pälsdjursuppfödningen av chinchillor utanför Enköping hade varit kritiserad i många år innan den slutligen tvingades stänga. Landets Fria intervjuade länsveterinär Marie Dartgard på våren 2014, när länsstyrelsen vid en inspektion upptäckt allvarliga brister.

– Hela miljön som de bor i med storleken på burarna, inga bolådor eller berikning och dålig luft är klart allvarliga brister, sa länsveterinär Marie Dartgard då.

Samma brister hade länsstyrelsen kritiserat flera år tidigare.

– Vi anmärkte på burarna redan 2009 men då överklagade djurägaren till förvaltningsrätten och fick rätt där, sa Marie Dartgard.

Men i januari 2014 skärptes reglerna för hur chinchillor får hållas. Det gav myndigheterna mer på fötterna när de beslutade att ägaren antingen var tvungen att åtgärda bristerna eller få djuren omhändertagna.

Samtidigt startade Djurättsalliansen ett uppror, för att farmen med chinchillor skulle stängas, som tusentals undertecknade.

– Vi höll torgmöten och delade ut flygblad i Enköping för att väcka opinion mot farmen. Tidigare har vi också uppmanat folk att mejla länsstyrelsen för att agera, säger Daniel Rolke från Djurrättsalliansen.

Innan processen hos myndigheterna var klar hade det hunnit bli oktober. Uppfödaren hade inte gjort något åt situationen för chinchillorna och länsstyrelsen bestämde då att djuren skulle tas om hand. Ett beslut som utförs av polisen.

– Vi hade haft kontakt med polisen, men på grund av juridiska skäl kunde de inte säga exakt vilken dag tillslaget skulle ske och därför var vi på standby i ungefär två veckor, säger Daniel Rolke.

Sedan kom den fredagsmorgonen då han fick samtalet att polisen hade omhändertagit chinchillorna.

– På eftermiddagen anlände 243 chinchillor till oss. Vi var nästan 20 personer på plats och en veterinär som kunde könsbestämma djuren och ta hand om skador. Många honor hade sår efter en förbjuden stålkrage som de haft runt halsen för att hindra att de går mellan burarna, medan hanen kan passera.

Därefter började den digra uppgiften att köra ut chinchillorna till sina nya hem över stora delar av landet.

– Vi hade byggt upp ett nätverk av permanenta hem och jourhem under en tid så en majoritet av chinchillorna var utplacerade inom ett par dagar.

Nu snart två år efter omhändertagandet behövs fortfarande hem som vill adoptera chinchillor. I vissa fall har de nya ägarna blivit allergiska, eller så har det inte fungerat av andra anledningar.

– Vi behöver nya hem främst i Skåne och Västra Götaland.

Den som är intresserad av att adoptera chinchillor, som alltid placeras i par, kan kontakta Djurrättsalliansen. Därefter följer en kortare intervju och om adoptionen går vidare skrivs ett kontrakt där djurägaren förbinder sig att kontakta Djurrättsalliansen om chinchillan skulle behöva ett nytt hem. Det är heller inte okej att bedriva avel på djuren.

– När någon anmäler sig till oss berättar vi skräckhistorierna först och om det sedan är aktuellt går vi vidare.

Knappt ett år efter att polisen slog till mot pälsuppfödningen utanför Enköping dömdes ägaren för brott mot djurskyddslagen. Han frikändes dock för djurplågeri, men har numera djurförbud.

– Vi tycker att det är jättebra att det numera varken finns chinchilla- eller rävfarmar i Sverige. Det är en stor seger. Men kvar finns 75 minkfarmer som vi kämpar mot, säger Daniel Rolke.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Forskning blir färdplan för omställning

Forskningsprojektet Arts som studerat omställningsinitiativ under tre år i Storstockholm går mot sitt slut. Nu ska en färdplan formuleras för att stärka lokal och regional omställning.

Landets Fria

”Det är en fröjd att se dem leka”

När Sveriges sista pälsuppfödning med chinchillor stängdes hösten 2014 fanns det hundratals djur som behövde nya hem. Henrik Lysell är en av de som adopterat chinchillor som tidigare levde på pälsfarmen.

Landets Fria

© 2024 Fria.Nu