Nyfascister på offensiven i Österrike | Fria.Nu
  • Identitära rörelsen känner sig kränkta av att ha blivit kallade ”nynazister” av Österrikes motsvarighet till SVT.
Fria Tidningen

Nyfascister på offensiven i Österrike

Den högerextrema gruppen Identitära rörelsen i Österrike har utfört flera aktioner de senaste veckorna. Gruppen uppger nu att de stämmer landets statliga tv-bolag för att ha benämt dem som ”extremister” och ”nynazister” under rapporteringen av en demonstration.

Mellan 800 och 1 000 högerextrema demonstranter från den nyfascistiska gruppen Identitära rörelsen drabbade samman med ungefär lika många motdemonstranter i Wein i lördags. 13 personer skadades och en medlem ur den högerextrema gruppen greps för nynazistisk propaganda.

Identitära rörelsen är en splittrad högerextrem rörelse präglad av antidemokratiska, antisemitiska och nyfascistiska tankegångar. Många beskriver den som nynazistisk. Men den benämningen tycks gruppen själv inte hålla med om. De har nämligen uppgett att de nu stämmer statliga tv-bolaget ORF:s främsta kvällsnyhetsprogram Zeit im Bild för att ha beskrivit dem som högerextrema och nynazister i samband med rapporteringen av helgens demonstration mot ”islamisering och flyktingströmmen”.

– Patrioter utsattes för våld medan de använde sina demokratiska rättigheter och blev förolämpade av politiker och media som nynazister och extremister, sa deras talesperson Patrick Lenart.

Lördagens marsch var den senaste i en rad aktioner organiserade av Identitära rörelsen i Österrike. Några dagar tidigare stormade de en föreläsning om asylrätt på ett universitet i Klagenfurt klädda i burka och medeltidskostymer. Där iscensatte de sedan en stening av en medlem som de menade representerade en ”österrikisk patriot”. Tidigare attacker har bland annat inneburit att fejkblod och flygblad med texten ”Multikultur dödar” kastats på publiken under en teateruppsättning av flyktingar.

Identitära rörelsen har snabbt vunnit mark i Europa. Både franska, österrikiska och tyska politiker har gått ut och benämt den som ”rasistisk och islamofobisk” och förra månaden meddelade den tyska säkerhetstjänsten att man nu börjat övervaka gruppen.

Samtidigt går det högerextrema Frihetspartiet, FPÖ, starkt framåt och vara nära att ta makten i presidentvalet i maj. Den oberoende kandidaten Alexander Van der Bellen vann till slut med 0,7 procentenheter, men att FPÖ:s kandidat fick nästan 50 procent av rösterna visar att högerextremismen har blivit mainstream i Österrike, menar analytiker.

Enligt Bernhard Weidinger, historiker vid Wiens universitet, har stödet för FPÖ skapat en stämning som gjort det lättare för extremhögergrupper att växa.

– FPÖ och Identitära rörelsen tävlar inte med varandra, de komplementerar varandra, säger han till till dagstidningen Kurier.

Annons

Rekommenderade artiklar

© 2021 Fria.Nu