”Killarna har tagit över fritidsgårdarna” | Fria.Nu
  • Nisrin Himdi och Merve Cesmeli diskuterar en tidningsartikel om att många inte känner igen sig i Sverige.
  • Jasmin Al-Shaban och Nisrin Himdi spontandansar med en av Ungdomens hus anställda.
Stockholms Fria

”Killarna har tagit över fritidsgårdarna”

SFT besöker Tjejforum i Fittja, som ska få tjejer att ta plats på fritidsgården och i det offentliga rummet i stort.

– Jag önskar att jag hade hittat Tjejforum tidigare, säger 18-åriga Merve Cesmeli.

Trots öppna ytterdörrar vilar ett stekos över Ungdomens hus i Fittja.

– Vädret är för dåligt så vi grillar inne, förklarar 25-åriga Gabriela Dominguez.

Vid spisen väntar korv och hamburgare. På en plåt med kärleksmums står ”Tjejforum” skrivet med kokosflingor. Torsdagkväll betyder killförbud på Ungdomens hus, några hundra meter från Fittja tunnelbanestation. Inbromsande tåg gnisslar förbi utanför. Tjejer droppar in, kramar varandra, hälsar på nya ansikten och slår sig ner i utspridda soffgrupper.

18-åriga Merve Cesmeli kom till Tjejforum första gången i mars i år, efter att ha fått ett tips på Botkyrka tjejträning. Hon kände ingen.

– Efter en dag kände jag alla. Jag är blyg och tycker att det är skönare med tjejer. Här kan jag prata även med dem jag inte känner. Det har hjälpt mig att bli mer öppen. Jag önskar att jag hade hittat hit tidigare, säger Merve.

– Jag minns första gången jag kom hit. Ledarna kramade mig och jag tyckte att det var lite konstigt, jag tänkte ”var har jag hamnat”? säger 22-åriga Nisrin Himdi och skrattar.

Hon är nu en av Tjejforums sex ideella ledare. De har rekryterats från närområdet och fått ledarskapsutbildning av Rädda barnen.

– Att bli ideell ledare är något av det bästa jag har gjort. Jag har lärt känna många så det blir trevligare när man är ute. Man blir som syskon, säger Nisrin.

Varje torsdag ordnar de aktiviteter baserat på deltagarnas önskemål. I kväll är det säsongsavslutning med grillning. Andra teman har varit DJ-kurs, frågesport om sex och samlevnad och CV-skrivning. En workshop handlade om internaliserad rasism, alltså att en rasifierad person ser på sig själv med rasisternas ögon, berättar Nisrin Himdi.

– Det var första gången vi diskuterade identitet här och många fick säga vad de såg sig själva som. Jag tror att det stärker en väldigt mycket, för att man lär känna sig själv.

Nisrin tror också att tjejerna stärks av att vistas på en plats som annars befolkas av killar.

– Bara det att hitta sin favoritsoffa och att göra småsaker som att gå ut i köket och dricka vatten, att man vågar röra sig i lokalen en vanlig dag.

Är det något man tar med sig även utanför Tjejforum?

– Jag tror att det blir en skillnad. Nu vill flera av tjejerna komma hit även när det inte är Tjejforum. Så var det inte förut. Bara det är en stor grej tycker jag, säger Nisrin.

Men trots att Tjejforum har funnits sedan 2013 var sex av sju besökare på Ungdomens hus förra året killar. Merve Cesmeli är en av alla tjejer som bara går hit på torsdagar.

– Killarna har tagit över alla fritidsgårdarna. De är ju egentligen för alla men det är bara killar som kommer. Tjejer tror att de inte är välkomna, säger hon.

Gabriela Dominguez trycker på att arbetet med att få tjejer i socioekonomiskt utsatta områden att ta mer plats är en lång process. Tjejforum är plattformen som ska ge redskapen.

– Det handlar om att göra unga kvinnor medvetna om vilka rättigheter man har. Om samhällsstrukturer som gör att man kanske känner sig marginaliserad och utesluten som kvinna i vissa rum. När jag var ung vågade jag inte prata inför folk. Jag tog inte för mig. För mig har Tjejforum betytt jättemycket, säger Gabriela.

Idag är hon 25 år och verksamhetsledare.

– Nu börjar musikquizet! ropar en annan ledare när korv och hamburgare är uppätna.

I smågrupper ska man gissa vilken artist och låt som spelas.

”Sommartider hej hej sommartider...”

Någon räcker tveksamt upp handen.

– Låten heter Sommartider. Men vem har gjort den... Håkan Hellström?

Nästa låt rullar bara ett par toner innan rummet fylls av viftande händer i luften.

Say my name med Destiny’s Child!

– För lätt!

Ljudnivån höjs vad kvällen lider. När DJ:n Johanna lägger på syriska Omar Souleymans låt Wenu Wenu reser sig några tjejer upp och dansar, hand i hand och med synkade steg. En av dem är 21-åriga Jasmin Al-Shaban.

– Om det bara vore killar här skulle jag kanske inte ha dansat på samma sätt. Man får passa på! Man vågar ta mer plats på Tjejforum, säger hon efteråt.

En del tycker att det är fel att separera tjejer och killar. Vad säger du om det?

– Jag tycker bara att det är positivt. Man vågar ta för sig. Här är det också många som bär sjal. De kanske inte vill vara i umgängen där män är, säger Jasmin.

I Botkyrka är diskussionen om könsuppdelade aktiviteter högaktuell, berättar verksamhetsansvariga Gabriela Dominguez.

– Det har varit jättestor debatt här i kommunen kring skilda badtider och om man ska ha separatistisk verksamhet. Vi ser ju värdet, i hur det skapar trygghet i olika former. Om det finns separatistiska forum för enbart rasifierade så finns det ju ett behov av det också, säger hon.

I Rinkeby finns även Killforum, där killar ska lära sig att ge plats åt tjejer.

– Där jobbar man med unga män och maskulinitetsfrågor, om varför de inte ger plats. Om varför inte lillasyster kommer och hänger på fritidsgården, säger Gabriela och fortsätter:

– Så det är inte så att vi har en massa verksamheter för att stänga in tjejer i en bubbla, utan det är det här långsiktiga tänket som vi jobbar med. Målet är ju att Tjejforum inte ska behövas.

Fakta: 

Tjejforum

• Tjejforum är ett samarbete mellan Rädda barnen och kommuner i socioekonomiskt utsatta områden.

• Verksamheten startade i Husby och finns även i Fittja, Rinkeby, Borlänge och Göteborg.

• På Tjejforum i Fittja välkomnas tjejer mellan 16 och 22 år på torsdagar kl 17–21. Under sommaren är aktiviteterna mer sporadiska.

• Alla aktiviteter är kostnadsfria och all personal är kvinnlig.

ANNONS
ANNONS

Rekommenderade artiklar

© 2022 Fria.Nu