Fördjupning


Anna Erlandsson
  • Lajv har varit en del av Elin Dalståls liv i 15 år. Här lajvar hon i en kampanj som heter På gott och ont.
  • Lajv eller levande rollspel kan utspela sig i vilken tidsepok som helst. Denna hette Gaslight, genomfördes i Tyskland 2006 och återskapade den viktorianska eran.
  • Elin Dalståls ser en positiv förändring i hur det jobbas med inkludering och jämställdhet på lajv vilket glädjer henne.
Fria.Nu

Lajv ska bli tryggare

Lajv är en de mest välkända nördhobbygrenarna i Sverige men den är inte problemfri. Sexuella övergrepp, sexism och homofobi är något av det som hobbyn tampas med. Men nu arbetas det hårt för att skapa en mer inkluderande miljö.

– Då menade folk väl men de jobbade inte aktivt för förändring. Det var ett ickearbete som ledde till att man inte uppmärksammade vissa frågor som till exempel hbtq inom lajv, men även sexism.

Det säger Elin Dalstål som är lajvarrangör med 15 års erfarenhet. Hon ser en stor skillnad nu mot hur det var när hon började lajva.

– I dag när folk gör ett lajv som innehåller sunkiga stereotyper eller homofobi, då kommer de inte undan med det längre. Det kanske är din rättighet att få arrangera dina sunkiga lajv men det är inte klart att du kan göra det utan att du blir ifrågasatt.

Hjälper det att protestera?

– Ja, man kanske inte kan fixa allt men man kanske kan rubba den där träskallen ett par centimeter i rätt riktning.

Lajv är en av de vanligaste nördhobbygrenarna i Sverige och det lockar folk i alla åldrar. Det finns något för alla smaker. Från att åka på stora fantasylajv i skogen till att åka till ett slott i Polen och lajva tidigt 1900-tal.

Men lajvhobbyn är inte fri från problem. För två år sedan väcktes en debatt om att flera personer i lajvhobbyn blivit utsatta för sexuella trakasserier och våldtäkter från andra lajvare.

– Det var oerhört tungt att allt fick komma upp till ytan. Det var smärtsamt för många att öppna sig, eftersom det är jobbiga saker att prata om.

Men det är bra för lajvhobbyn att det pratas om det. För det viktiga är att det medvetandegörs, säger Elin.

Vittnesmålen om övergrepp togs på allvar och många av de föreningar som arrangerar lajv började arbeta för ökad trygghet. Bland annat genom att sätta upp dokument för hur man hanterar övergrepp på lajv samt hur man skapar säkra arrangemang. Flera föreningar har även infört trygghetsvärdar som ska finnas tillgängliga under ett pågående lajv för att hjälpa arrangörer att hantera kriser men även personer som utsätter andra för obehag.

– Folk har blivit mycket bättre på att jobba med frågorna. Det förs en bra debatt, det finns många jättefina initiativ som drivs och det är en skön utveckling att se.

En annan sak som det arbetas mycket med är en bredare könsrepresentation där Elin menar att det är viktigt att fler än män får komma till tals.

– Jag tror att fler kvinnor och andra än män på ledande positioner är viktigt för maktbalansen inom lajv. När den typiska arrangören slutar vara en vit, heterosexuell snubbe med lång högskoleutbildning och när den gruppen slutar utgöra 80 procent av alla arrangörer, tror jag att saker blir bättre.

Bredare könsrepresentation innebär också att fler transpersoner ska bli synliga i lajvhobbyn. På ett kafé i centrala Göteborg sitter Mika Näregård. För några dagar sedan släpptes äntligen tipslistan om trans på lajv. Den sexsidiga listan är resultatet av ett långt arbete som började våren 2015.

Då samlades en grupp lajvare med transerfarenhet på ett utvecklingsforum för att diskutera sina erfarenheter av att lajva utanför könsnormerna.

– Vi kom fram till att det fanns väldigt mycket problem som många av oss upplevde men som vi inte kunde göra så mycket åt en och en, berättar Mika och fortsätter att de ville göra något för att lösa detta:

– Vi kan inte samtidigt säga att vi är trötta på att lära upp folk i transfrågor och sedan finns det ingen annanstans att vända sig. Vi sitter på informationen och den behöver skrivas ner.

Arbetet fortsatte i över ett år i Facebookgruppen Translajvare som är en grupp som bara är öppen för personer med transerfarenhet. Alla personer i gruppen fick säga sin mening.

– Att ha en lista som vi alla är överens om är ganska stort. Det är klart att allt inte är applicerbart för alla men jag hoppas att tipsen är så pass generella att de kan passa de allra flesta.

När listan släpptes beredde sig Mika på att den skulle mötas med misstro och oförståelse. Men bemötandet var positivt, något som Mika tycker är bra men som hen också har en teori om.

– Jag tror att transfrågor överlag fortfarande är ett så ovant ämne att folk inte vågar säga saker eftersom de känner att de inte vet hur de ska göra. Folk reagerar positivt eller säger inget alls eftersom de som är negativa inte har kunskap nog att kunna skaffa sig en egen åsikt.

Mika hoppas att tipslistan ska ge mer medvetenhet och kunskap om transfrågor, både när det gäller lajv och i vardagslivet.

– Med den här tipslistan finns det äntligen ett redskap så att folk kan ta reda på saker. Jag hoppas det kommer att underlätta mycket.

Är du lajvare med transerfarenhet och vill vara med i Facebookgruppen? Kontakta Mika Näregård på Facebook.

Fakta: 

Vad är lajv?

Lajv, eller levande rollspel, är en form av improviserad teater. Det finns ingen publik utan alla är med och deltar för att tillsammans skapa en historia.

Varje deltagare har en eller flera roller som de spelar under lajvets gång.

Tipslistan om trans på lajv

Tipslistan innehåller bland annat råd till arrangörer för hur de ska göra inkluderande arrangemang och råd till vänner för hur en transperson ska bemötas.

Den uppdateras regelbundet och kan hittas på bland annat spelhobbyförbundet Sveroks hemsida www.sverok.se.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Fria.Nu