Recension


Foto
Non Grata
Åke Ericson
Fotografiska
26 maj–28 augusti

  • Det finns ljuspunkter bland Åke Ericsons bilder. Här barn som leker i östra Slovakien.
  • EU-parlamentarikern Soraya Post kallar Europas behandling av romer för apartheid.
  • Ett klassrum i en slovensk by.
  • Hemlösa romer på Olof Palmes gata.
Stockholms Fria

Bilder från Europas bakgårdar

Niels Hebert ser Åke Ericsons dokument över Europas behandling av romer på Fotografiska.

I en text till utställningen Non Grata (Icke önskvärd) av Åke Ericson på Fotografiska i Stockholm sätter EU-parlamentarikern Soraya Post ord på vad vi ser: apartheid. Apartheid i Europa.

Åke Ericson berättar om Lunix IX, där människor lever under usla förhållanden i de stora, nerslitna hyreshusen. Där träffade han bland de många barnen Jurij Mizigor, som kan göra baklängesvolter. Lunix IX ligger utanför Kosice i östra Slovakien och kallas ghetto – inte minst för att myndigheterna deporterar dem till Lunix. Stadsdelen är byggd för 2 500 invånare. Nu bor 8 000 romer här.

Även i Rumänien och Tjeckien tvingar myndigheter romska familjer att flytta ut från centrum till exempelvis gamla industriområden eller platser intill soptippar. Romerna förlorar inte bara sina ägodelar, utan också sitt sociala sammanhang och möjligheterna att få ett arbete.

På ett foto löper en taggtråd tvärs över bilden. I bakgrunden går en man med sänkt huvud. Vi ser ett stall i staden Breclav i södra Tjeckien. Borgmästaren har låtit kasta ut två romska familjer från deras hem för att ge plats åt ett köpcentrum. De förvisades till detta stall utan varmvatten och uppvärmning och som stinker av träck.

Åke Ericson befann sig här i Breclav sommaren 2009. Han berättar om människornas liv i stallet, den gravida kvinnans oro, de två männen som tillbringar dagarna i sängen med sina barn, därför att inga jobb finns för dem, kvinnan som hämtar vatten...

Breclav blev också utgångspunkten för Åke Ericsons fotoprojekt om Europas romer och under de senaste fem åren har han mött romer i 12 europeiska länder. I tio år har det funnits ett flyktingläger för romer i Mitrovica i Kroatien. Marken är förgiftad av bly, som människorna får i sig genom det rykande dammet och genom vattnet alla dricker. Förfallet är närmast totalt, men överträffas av förhållandena i den ungerska byn Ozd, som betecknas som ”den mest eftersatta byn i Europa”.

Enligt FN:s flyktingorganisation UNHCR lever 3 578 statslösa romer i Serbien. Många av dem har inte råd att ansöka om födelsebevis för att få medborgarskap. Andra känner inte ens till att möjligheten finns. I princip är många fångar i sitt land. På ett foto visar en man upp sitt mycket slitna pass.

En kort video av Marek Chécho i utställningen fångar Åke Ericsons styrka som fotograf. Han tycks nästan försvinna bland människorna omkring sig och kameran tycks ingen bry sig om.

I St Denis nära Paris bor romer som är mer eller mindre på ständig flykt undan myndigheterna. Den förre presidenten Sarkozy beslutade att alla rumänska romer ska utvisas till Rumänien. I St Denis badar romerna i (den smutsiga) Seine, men glädjen blir ganska kort. Fotona från en kåkstad av papp fångar uppgivna familjer, människor som liksom de flesta romer i Europa omöjligen kan få ett jobb.

Åke Ericsons bilder förmedlar många hopplösa lägen. Men bilden kan ljusna. Barnen leker och skrattar i smuts och förfall. Vi ser ett par som ska gifta sig. Vi kikar in i klassrummet i en slovensk by där aktivisten Stephan Vravrek är borgmästare. Skolan beskrivs som framgångsrik.

Åke Ericson berättar också om hemlösa romer i Stockholm, som har ordnat sitt nattläger på Olof Palmes gata. I sammanhanget kan nämnas att Soraya Post ifrågasätter den solidaritet för romer Palme talade om. I nästa andetag utvisade hans regering romer till det ovälkomnande Frankrike. Vi möter också kvinnan som tigger intill bankomaten och ser många blickar som tittar långt bort.

Åke Ericsons foton pläderar inte bara för att romer ska behandlas som jämlika, utan är samtidigt en anklagelse mot stater, lokala myndigheter och politiker för att de beter sig fegt, omänskligt och okunnigt när de praktiserar apartheid i Europa.

Fakta: 

Åke Ericson

Internationellt verksam fotojournalist sedan 2000. Dessförinnan arbetade han i tio år på Aftonbladet och under tolv år på andra svenska dagstidningar.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Öyvind Fahlström ger liv i samtidskonsten

Recension

Öyvind Fahlström uppmanade till att manipulera världen 1964. Vad betyder det för konstnärer i dag, i en tid av alternativa fakta, relativa sanningar och fragmenterade berättelser?

Fria Tidningen

Konst i skuggan av kriget

Recension

Issa Touma är en syrisk konstnär och fotograf som har fristad i Gävle. Han är aktuell med utställningen Meddelanden från Aleppo.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu