• Samuel Jarrick var tidigare talesperson för Klimataktion, men den aktion han utförde i tisdags var inte knuten till någon organisation.
Fria Tidningen

Röd aktion i riksdagsdebatt om brunkol

Hallå där, Samuel Jarrick. Du utförde den uppmärksammade aktionen vid tisdagens debatt i riksdagen om Vattenfalls brunkolsverksamhet och sprutade bland annat rödfärgad vätska på en vägg en bit ifrån politikerna. Aktionen skedde under en protest i riksdagen där ett flertal organisationer närvarade, när mötet höll på att avslutas.

Varför utförde du aktionen?

– Jag har länge varit engagerad i frågan om Vattenfalls kolkraft, men det är först på senare år som detta har blivit en större fråga i medierna. Nu ska regeringen snart fatta ett beslut om huruvida gruvorna ska säljas och jag tänkte att en aktion kan ge en ytterligare skruv åt frågan i det avgörande läge vi är i nu. Den röda färgen på vätskan symboliserade den röda linje som klimatrörelsen har använt sedan klimatmötet i Paris: att det finns en gräns för hur mycket naturen tål och hur en anständig civilisation kan agera. Det röda var också en symbol för blod. För de humanitära katastrofer och konflikter som klimatförändringarna bidrar till redan nu, till exempel i Syrien och på Afrikas horn, och de människor som redan i dag dör på grund av dem. Den här frågan handlar om 1,2 miljarder brunkol i Vattenfalls gruvor som kan leda till enorma mängder utsläpp om köparen EPH får disponera dem.

Vad skulle du säga till dem som var på plats och kanske kände sig lite otrygga på grund av din aktion?

– Att jag är ledsen och ber om ursäkt om det var så. Jag kan också förstå den som var kritiska mot aktionen och tyckte att den blev en one-man-show som tog uppmärksamhet ifrån de övriga protesterna i riksdagen. Men jag står för det jag har gjort och hoppas att aktionen har gett en skjuts åt hela klimatrörelsen. Det viktigaste är att få ett stopp på beslutet om försäljning av gruvorna.

Hur önskar du att regeringen ska agera i frågan om Vattenfalls brunkol?

– Att Vattenfall inte säljer gruvorna, att man fasar ut kolbrytningen i befintliga gruvor och inte tar upp nytt kol ur den mark som man har tillgång till. Jag tycker också att Sverige ska gå först och visa att ett enskilt land kan ta ansvar i klimatfrågor.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Asylstafetten vandrar vidare

Den 10 juli startar årets asylstafett, som är en vandrande manifestation för en human flyktingpolitik.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu