Hon fixar demonstration mot bostadsbristen | Fria.Nu
  • Malake Maksassi ordnar demonstration mot bostadsbristen.
Göteborgs Fria

Hon fixar demonstration mot bostadsbristen

Det är ur ilska och frustration som Malake Maksassi drar ihop till en stor demonstration mot bostadsbristen i Göteborg. Själv har hon flyttat 5-6 gånger senaste året och är trött på åren av bostadsletande.

– Jag satt hemma i soffan och var arg och frustrerad. Jag tänkte att jag måste göra något, säger Malake Maksassi, inititivtagare till demonstrationen mot bostadsbristen 2 juni på Gustav Adolfs torg.

Målet är att politikerna ska lyssna och arbeta hårdare för att lösa situationen med för få bostäder i Göteborg.

Hon vill också lyfta frågan om andrahandsuthyrning.

– Det är viktigt att förstå att de som hyr ut lägenheter i andra hand och tar ockerhyror för det också har en del i det här. De utnyttjar ett system där människor inte har ett val utan tvingas betala, säger hon.

Hon beskriver ett exempel där hon såg en lägenhet som hyrdes ut i andra hand på Blocket nyligen. Malake Maksassi har bott i närheten tidigare så hon vet att hyran för 2:an är omkring 7500 kr. Men på Blocket hyrs den ut för 12000 kr i månaden.

– Jag blir så förbannad och förstår inte hur man kan göra så mot människor som desperat behöver bostad. Detta är inte en hyra som människor med en undersköterskelön, städerskelön eller liknande kan betala, säger hon.

Själv har hon varit inskriven på Boplats i 3,5 år, ringt runt till privata värdar och sökt bostad aktivt i flera år. Utan resultat. Just nu bor hon och hennes man inneboende - en tillfällig akut lösning.

– Jag blir jäkligt förbannad över situationen och ständigt maler tankarna, var ska jag bo? vad ska hända i framtiden? Det är väldigt tärande och till och med svårt att koncentrera sig på jobbet när bostadssituationen är som den är, säger hon.

Det är första gången Malake ordnar en demonstration och hon är jätteglad över den stora respons hon fått.

– Mång har hört av sig och vill hjälpa till och ger mig bra kontakter och hjälper till att planera själva demonstrationen. Det är jätteroligt och nervöst också, säger hon.

Förutom hon själv är det flera andra på talarlistan:

Mahasti Hashemieh, styrelseledamot i Alla Ska Kunna Bo Kvar och ordförande i lokala Hyresgästföreningen Frölunda Torg

Robert Zackrisson, lärarstudent på Göteborgs Universitet, jobbat som busschaufför och inneboende i 2,5 år

Amandus Carlenfors, styrelseledamot i Alla Ska Kunna Bo Kvar

Ellis Rebecka Holmberg, ordförande i jagvillhabostad.nu Göteborg

Kristoffer Lundberg, ordförande i hyresgästföreningen Angered.

Fakta: 

Evenemanget på Facebook finns här:

https://www.facebook.com/events/934596059987498/

ANNONS
ANNONS

Rekommenderade artiklar

Deras lycka byttes mot byråkratisk mardröm

Det som började som en ljuv kärlekshistoria slutade i en byråkratisk återvändsgränd. Nurten Tuncel är hemma i Mölndal medan hennes man lever som flykting i Grekland. Den politiska situationen i Turkiet och svenska regler står nu i vägen för deras kärlek.

Göteborgs Fria

Sverigefinnar kämpar för sina rättigheter

6 december är Finlands 100-åriga självständighetsdag. Satu Rekola från Göteborgs sverigefinska råd vill uppmärksamma behovet av sverigefinska skolor, förskolor och äldreomsorg.

Göteborgs Fria

Konferensföretag nekar fascister

Fascistiska Europa Terra nostra håller konferens i Göteborg på lördag. Fyra av fem konferensföretag skulle neka dem att hyra lokaler.

Göteborgs Fria

© 2022 Fria.Nu