• Jonas Selberg Augustsén är aktuell med filmen Sophelikoptern. Augustsén tilldelades Bo Widerberg-stipendiet 2007 med motiveringen att han på sitt alldeles egna sätt lever upp till Widerbergs motto ’liv till varje pris’. Foto: Triart film
Göteborgs Fria

Ny svensk roadmovie på romani

Sophelikoptern handlar om tre romska ungdomars resa från Boden till sin mormor i Stockholm. Men handlingen är bara toppen på isberget.

En gigantisk container lossnar från en helikopter med ett fruktansvärt brak. Samtidigt vaknar en gammal romsk kvinna med en enorm saknad efter sin gamla väggklocka. Klockan har varit hos urmakaren i över ett år. Nu måste den hem. Hon ringer ett barnbarn som lovar att ta hem klockan. En 103 mil lång resa genom Sverige kan börja.

Sophelikoptern är den första långfilmen av Bodenbördiga Jonas Selberg Augustsén och den tredje i en serie av fem filmer på Sveriges officiella minoritetsspråk.

– Jag hade tröttnat på svenska och tyckte att det var kul att jobba på minoritetsspråk. Man får möta en kultur och ett språk som inte är ens hemmavana och kliva ur sin bekvämlighetszon. Det är viktigt att det görs kultur på minoritetsspråken och att de inte dör ut.

Men att filmen lyfter fram romer och romani i en tid då antiziganismen är på frammarsch i Sverige är inte ett medvetet val, säger Jonas Selberg Augustsén.

– I ärlighetens namn började det inte i den änden. Den politiska dimensionen i det har aldrig varit det primära. I första hand är det enskilda människor och livsöden som intresserar mig.

Han har länge velat göra en film som utspelar sig längs E4:an mellan Boden och Stockholm eftersom det är en sträcka som han själv har kört så många gånger.

– Det blir som en tidsresa. Det är som en väg som förenar två världar. Det är en viktig väg för urbaniseringsvågen, så många har flyttat mot centrum från en del av Sverige som har blivit marginaliserad, trots att alla städer egentligen är sin världs centrum.

Sophelikoptern hade premiär i London förra året och har visats på en rad festivaler i Europa och USA sedan dess. Den har fått positiv kritik för att vara både vacker, finstämd och komisk.

Filmens grundhistoria är enkel men det finns många fler lager i berättelsen, säger Jonas Selberg Augustsén. Titeln är en ledtråd till ett av dessa. Den kommer ifrån en dikt av Gunnar Ekelöf från 1945 som heter Till de folkhemske, som påpekar att det svenska folkhemsbygget riskerar att utesluta vissa människor.

– Jag hoppas att de som ser filmen anar att det finns ett stort isberg under vattenytan. Var och en får känna själv vilken historia de tar med sig men det vore kul om folk uppmärksammar att filmen rör sig på ett antal berättarplan.

Filmen har biopremiär fredag, 27 maj.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Augustvinnare vill lyfta Norrbotten

Barn & Ung

Ann-Helén Laestadius pratade både samiska och meänkieli i sitt tacktal för Augustpriset för årets svenska barn- och ungdomsbok.

Landets Fria

Barn flyr till skogs i protest

Karolina Henkes bildserie berättar en saga om barn som flyr till skogs för att sätta press på vuxna om miljöfrågor.

Landets Fria

© 2024 Fria.Nu