BB-ockupanter: ”Vi ger inte upp” | Fria.Nu
  • ”Vi stannar så länge det behövs. Dagar, veckor, månader... år” Linda Lövberg, ockupant.
  • Ockupanterna består av föräldrar, blivande föräldrar, ”födelseaktivister” och andra som vill ge dem sitt stöd. FOTO: Ulrika Casselbrant
  • "Jag kan sympatisera med de flesta av ockupanternas krav", säger Ella Bohlin, barn- och äldrelandstingsråd (KD).
Stockholms Fria

BB-ockupanter: ”Vi ger inte upp”

Sedan natten till i måndags ockuperar ett gäng föräldrar, gravida och ”födelseaktivister” BB Sophia på Valhallavägen. Det är en protest mot att förlossningskliniken har stängt.

– Vi ger inte upp, säger Linda Lövgren som är en av ockupanterna.

Mitt i natten till i måndags flyttade omkring 25 föräldrar, blivande föräldrar och ”födelseaktivister” in på förlossningsavdelningen på BB Sophia. Kärngruppen byts av i skift, och ytterligare uppåt 250 personer har deltagit i ockupationen mer tillfälligt, berättar Linda Lövgren som är en av de som i söndags kväll initierade ockupationen.

– Det känns väldigt hopplöst att den sista enligt oss riktiga förlossningskliniken försvinner, säger hon.

Ockupanterna kräver bland annat att det ska finnas småskaliga barnmorskeledda enheter att föda på, med en för den födande känd barnmorska som är med under graviditet, förlossning och eftervård.

– Vi är många som känner att vi inte klarar av att föda på stora sjukhus på grund av miljön, med stressad personal som inte vet vem man är. På Sophia fick det ta den tid det tar, säger Linda Lövgren.

Hon födde på BB Sophia och nu är föräldraledig. Och frustrerad.

– Vi har ju barnmorskor och en tom förlossningsavdelning – problemet är att politikerna inte är villiga att satsa.

Ella Bohlin, barn- och äldrelandstingsråd (KD) ser positivt på ockupanternas engagemang:

– Jag kan sympatisera med de flesta av deras krav. Alliansen har slagit fast i 2016 års budget att småskalighet och mångfald ska värnas i förlossningsvården, säger hon.

Praktikertjänst som har drivit Sophia BB stängde ned kliniken i måndags för att den inte gick runt ekonomiskt. Om någon höjning av ersättningen kan bli aktuell kan Bohlin inte svara på.

– Vi håller på med en översyn av bland annat ersättningarna från landstinget till vårdgivarna men jag kan inte säga något i dag om vad den kommer att landa i.

Landstinget har inte några planer på att ta över BB Sophia och fortsätta driva småskalig förlossningsvård i egen regi.

­– Men det pågår samtal om hur vi kan uppmuntra och stimulera till småskalig förlossningsvård i Stockholms län. Genom vårdvalet gör vi det möjligt att starta exempelvis småskaliga förlossningsenheter, säger Ella Bohlin.

Du pratar om fördelarna med att välja förlossningsvård, men i praktiken slussas födande kvinnor runt eller skickas hem med värkar för att det inte finns plats. Vad är ett vårdval värt i det läget?

– Blivande föräldrar bör i dialog med barnmorska på MVC lista sig på en klinik som inte nått sin kapacitetsnivå, men eftersom förlossningsvården är en akutsjukvård kan aldrig en plats garanteras på just den klinik patienten valt att lista sig på, säger Ella Bohlin.

Ockupanterna har själva varit i kontakt med Ella Bohlin, men tycker inte att de fått gehör för sina frågor:

– Vi upplever att det är mest tomma ord. Hon har pratat förut med det händer inget, säger Linda Lövgren.

Hon kommer att stanna på Sophia BB tills de bjudits in för att diskutera nya riktlinjer för förlossningsvården med politiker och andra inblandade.

– Vi har höga förhoppningar. Vi hoppas på att vi kan förändra förlossningsvården i stort. Vi kommer inte att ge upp.

Hur länge blir ni kvar?

– Så länge det behövs. Dagar, veckor, månader... år.

Fakta: 

BB Sophia stänger - vad händer nu?

BB Sophia öppnades i mars 2014. I konceptet ingick att hålla samman föräldrar och barn under förlossning och eftervård i en lugn och hemlik miljö.

Sedan start har BB Sophia gått med 180 miljoner kronor i förlust och i februari meddelade Praktikertjänst att de stänger verksamheten.

Förlossningsvården i Stockholm är ansträngd, särskilt under sommaren. I fjol hänvisades ett 40-tal kvinnor till andra län för att föda, och i år beräknas 3-4 procent fler nyfödda barn än 2015.

Landstingets plan för att täcka upp för de cirka 70 födslar i veckan som BB Sophia stod för är att öka kapaciteten på de större sjukhusen. För att klara sommarens befarade BB-kris får förlossningsvården i år 15 miljoner extra.

Enligt en prognos från i fjol väntas 2.000 förlossningsplatser fattas i  länet år 2018.

Annons

Rekommenderade artiklar

Sös värst i vänteligan

Stora skillnader i väntetider på stans akutmottagningar. Värst är det på Sös. Och kvinnor får vänta längre än män.

Stockholms Fria

© 2021 Fria.Nu