De swingar sig in i framtiden | Fria.Nu
  • Swing Tarturo firar sin nya skiva med nya spelningar.
Fria Tidningen

De swingar sig in i framtiden

Med ena benet i 20-talsjazzen och det andra benet i samtiden – så går det att beskriva Swing Tarturo som är aktuellt med albumet Operation vision.

Swingjazzen lever och frodas. Åtminstone i Göteborg där People swing orchestra är skivaktuell, likaså Cats and dinosaurs och Swing Tarturo. De två sistnämnda grupperna har det gemensamt att de även kryddar sin musik med politiskt innehåll.

– Vi är vänner med Cats and dinosaurs, och det känns som att det poppar upp fler och fler som är intresserade av swingen, säger Julia Stokes, sångerska och låtskrivare i Swing Tarturo.

Förutom Julia Stokes består bandet av Anton Stokes, gitarr, Johan Bengtsson, kontrabas och Kristoffer Alehed på trombon.

– Det var Kristoffer och jag som drog igång bandet för sju år sedan. Alla hade tidigare spelat modernare jazz och i den världen hade inte den traditionella jazzen särskilt bra anseende, men vi drogs till den. Det är många som blir lite förvånade när vi säger att vi spelar 20-talsjazz och positivt överraskade när de hör oss, säger Julia Stokes.

Vad är det då som attraherar er med swingen?

– Den har ett väldigt speciellt uttryck. Jag tycker att soundet är skitigt, hett och svängigt, det är musik som inte är så tillrättalagd och perfekt. Tidigare spelade vi mest gamla klassiker, men jag tröttnade på texterna och kände behovet av att skriva egna låtar med texter som berör samtiden. Det blir ett speciellt möte, med dåtidens musik som möter nutid, säger Julia Stokes

Låtskrivandet beskriver hon som ett sätt att ventilera den frustration hon känner över den politiska situationen. Första låten på nya Operation vision bär titeln Öppna gränser.

– Den handlar om att vi måste börja ta hand om varandra och sluta se på varandra som ”vi” och ”dem”, att riva satta gränser och skapa ett starkt vi.

Låten Strange fruit skrevs 1936 av Abel Meeropol och har spelats in av bland andra Diana Ross, Josh White, Pete Seeger och Nina Simone, men odödlig har den blivit genom Billie Holiday. Det starka antirasistiska budskapet gjorde att Billie Holiday av sitt skivbolag blev avrådd att spela in låten då den skulle vara stötande för hennes vita publik. På Operation vision gör Swing Tarturo sin egen tolkning.

– Den har blivit en favorit för oss, förklarar Julia Stokes. Det är en stark låt och med sitt antirasistiska budskap blir den än mer angelägen. När jag sjunger den så känner jag med dem som ännu i dag blir utsatta för rasism. Det är även en hyllning till Billie Holiday och hennes mod att framföra Strange fruit trots att alla avrådde henne från detta.

Att göra en skiva har aldrig varit en primär drivkraft för Swing Tarturo. Istället har de byggt upp en relation till sin publik genom otaliga livespelningar.

– Vi är fortfarande främst ett liveband, säger Julia Stokes, men samtidigt känns det viktigt att dokumentera vår musik på skivan, och det är kul att äntligen få hålla en färdig skiva i handen efter allt arbete.

För att säkra tillväxten av lyssnare av swingmusiken har Swing Tarturo även börjat med konserter riktade till små jazzkatter.

– Vi ska ha fler sådana spelningar framöver, det är jättekul att spela för barn. Att vår musik funkar bra för barn ser vi även på våra vanliga spelningar, de börjar ofta dansa, säger Julia Stokes.

Annons

Rekommenderade artiklar

Hon ger ut sin egen poesi

Louise Halvardsson gav ut sin diktsamling Hejdå tonårsångest - 35 dikter innan 35 på eget förlag. Nu har hon nominerats till Selmapriset.

Fria Tidningen

Feministisk sf-klassiker blir musik

Hur låter en bok? Kompositören Erik Dahl ger svaret då han stiger in i Ursula Le Guins litterära universum för att tolka klassikern Mörkrets vänstra hand.

Fria Tidningen

Solidaritetsorkester med hopp om framtiden

Christopher Ali Solidarity Quartet är svåra att sätta fingret på. Muslimsk mystik, ökenblues och svenskt vemod är några av inslagen på debutalbumet To Those Who Walked Before Us.

Fria Tidningen

© 2020 Fria.Nu