”Musiken öppnade upp en ny värld för mig” | Fria.Nu
  • Mondgewächse uppfördes på Konsterthuset i Göteborg 2014. För blandades traditionella instrument med modern teknologi.
  • Peter Larsson spelar på en nyutvecklad munorgel i arbetet med uppsättningen av Mondgewächse.
  • Peter Larsson fick ett nytt musikaliskt liv med hjälp av ny teknik och organisationen Share music sweden.
Fria Tidningen

”Musiken öppnade upp en ny värld för mig”

Peter Larsson fick kontakt med organisationen Share Music Sweden när en kurator rekommenderade honom att gå en kurs.

– Det var en ny värld som öppnade sig. När kursveckan var slut spelade jag improviserad blues med kursledaren Mike Fry – med hjälp av instrumentet soundbeam.

Redan tidigt i livet var Peter Larsson intresserad av musik. Men att själv spela ett instrument var svårt på grund av hans funktionsnedsättning.

– Jag kommer ihåg att min mor lovade att jag skulle få börja spela ett instrument i kommunala musikskolan. På den tiden var det blockflöjt som man började spela. Det gick bra till en början då låtarna inte var så svåra, men när det blev mer avancerat fungerade det inte längre. Jag minns att det var en enorm besvikelse, säger Peter Larsson.

Blockflöjten hamnade på hyllan. Istället för att själv spela på ett instrument fick Peter Larsson utlopp för sitt musikintresse genom att lyssna på musik. Det dröjde till vuxen ålder innan Peter Larsson återigen fick möjlighet att pröva på att själv spela.

– Det var när jag kom till en kurs arrangerad av Share Music Sweden som jag fick möjlighet att spela soundbeam. Det ser ut som en ficklampa ungefär och med den styr man en synt genom att röra den på olika vis för att få fram olika toner, förklarar Peter Larsson.

Efter bara någon dag kunde han spela blues med kursledaren Mike Fry. Peter Larsson minns även känslan av att få bekräftelse på att han var musikalisk.

– Att få höra att jag var musikalisk var som att få bekräftelse på något jag känt i hela mitt liv, att jag hade musiken inom mig trots att jag aldrig fått möjlighet att ta fram den tidigare. Jag hoppas att alla ska kunna få möjlighet att prova på det här, det är viktigt att alla som vill får möjligheten att själva spela.

Sedan första kursen på Music share har Peter Larsson varit fortsatt engagerad i organisationen. 2014 medverkade han i musikverket Mondgewächse av tonsättaren Patricia Alessandrini, som uppfördes på Konserthuset i Göteborg. En unik föreställning där traditionella instrument och modern teknologi möttes.

– Vi skapade egna instrument till den föreställningen tillsammans med Interaktiva institutet på Chalmers. Jag spelade på en munorgel, minns Peter Larsson.

Hur viktig är musiken för dig?

– Musiken öppnade upp en helt ny värld för mig. Jag komponerar och spelar mycket. Jag spelar mest för att det är roligt, men en liten dröm jag har är att någon gång skicka in ett bidrag till Melodifestivalen, säger Peter Larsson.

Ytterligare ett mål som Peter Larsson vill nå är att få vara del i ett band.

– Det vore häftigt att med hjälp av musikteknologi få vara med i ett band, det är något jag alltid velat, säger han.

Annons

Rekommenderade artiklar

Hon ger ut sin egen poesi

Louise Halvardsson gav ut sin diktsamling Hejdå tonårsångest - 35 dikter innan 35 på eget förlag. Nu har hon nominerats till Selmapriset.

Fria Tidningen

Feministisk sf-klassiker blir musik

Hur låter en bok? Kompositören Erik Dahl ger svaret då han stiger in i Ursula Le Guins litterära universum för att tolka klassikern Mörkrets vänstra hand.

Fria Tidningen

© 2019 Fria.Nu