• Ett tips ur boken är att bryta mot genusklichéerna och fotografera exempelvis kvinnliga chefer i samma poser som brukar användas för manliga chefer, som i bilden till höger på Zejnab ”Zozo” Wahid.
  • ”Responsen har varit jättepositiv. Folk verkar inte bara köpa resonemanget utan också bli rörda”, säger Tomas Gunnarsson.
Landets Fria

Bildhandbok ska förändra världen

Bilder som utmanar fördomar kan påverka hela samhället. Det är utgångspunkten för Gävle kommuns nya bildhandbok, som berättar hur du fotograferar eller väljer mer inkluderande bilder.

I bildhandboken Bilder som förändrar världen får du möta flera helt vanliga Gävlebor som på olika sätt utmanar normer. Det är till exempel ett äldre lesbiskt par, en syrisk-svensk man som rider, en tonårig transperson, en kvinna som jobbar på en byggfirma och en pojke som tycker om smink och klänningar.

– Om du bara hör ordet ”hen” kanske du tänker att det är genustjafs, men om du möter blicken hos en person som inte kan definiera sig som det ena eller andra juridiska könet är det jättesvårt att radera den människans existens.

Det säger bokens författare Tomas Gunnarsson, mer känd som bloggaren, fotografen och journalisten Genusfotografen.

Boken innehåller också massor med exempel på både normkritiska och stereotypa bilder som kommuner, organisationer och företag använt i sin kommunikation. Och inte minst en rad tips och checklistor för den som vill fotografera eller använda bilder som är inkluderande.

Det var för två år sedan som Gävle kommuns kommunikationschef Johan Adolfsson kontaktade Tomas Gunnarsson med idén om att göra en bildhandbok tillsammans. I en artikel i Landets Fria år 2014 berättade han att han hade reagerat på hur stereotypa kommunens officiella bilder var. De flesta personer som syntes var vita. Kvinnorna var passiva, männen var aktiva och inga samkönade par eller personer med synliga funktionsnedsättningar var med på bild.

– År 2014 ska vi inte prångla ut stereotyper. Kan vi få folk att haja till och samtidigt visa alternativ, då har vi tagit några steg mot ett mer tolerant Gävle, sa han då.

Tomas Gunnarsson hade länge velat göra en bildhandbok om genus, normkritik och inkludering och nappade genast på samarbetet med Gävle kommun.

– Det var ett guldtillfälle. De hade en budget, kunde erbjuda kanaler och hade redan gjort en massa grundarbete. Kommunens jämställdhetsstrateg Kajsa Svaleryd är känd över hela Sverige.

Nu har det blivit både en bok och en utställning. Boken är full av bilder och är tänkt att vara lösningsfokuserad. Den ska göra det enkelt att förstå vad genustänk handlar om och varför normkritik är viktigt, säger Tomas Gunnarsson.

– Vitsen med en kommuns bilder måste vara att spegla hur befolkningen ser ut. Jag hoppas att kommuner inser att deras bildkommunikation måste vara jämlik och inkluderande. Stereotypa bilder begränsar folks drömmar och bilden av vad de kan vara. Finns det något försvar för att inte inkludera alla?

Hur stor medvetenhet upplever du att det finns kring de här frågorna i dag?

– Det är mycket bättre än för några år sedan. Det dyker upp fler och fler bra exempel när det gäller inkludering och normkritik och det är inte lika radikalt längre.

Bilder som förändrar världen finns att läsa på webben eller beställa hem gratis på www.gavle.se/bildhandboken. Utställningen visas på Gävle konstcentrum till den 4 juni. Därefter är den tänkt att turnera runt om i landet.

Fakta: 

Tomas Gunnarssons bästa bildtips

1. Inkludera personer utifrån de sju diskrimineringsgrunderna i svensk lag, alltså kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning, sexuell läggning och ålder. Det är på de grunderna som personer ofta diskrimineras och därför viktiga att bryta fördomarna kring.

2. Räkna huvuden i ditt bildmaterial. Hur ser fördelningen ut baserat på de sju diskrimineringsgrunderna, eller andra faktorer som t ex klass?

3. Undvik könsstereotypa roller. Lyft fram personer som är normbrytare till exempel inom sitt yrke eller sin idrott, exempelvis män som jobbar inom förskolan. Förebilder behöver lyftas fram. Du kan inte bli vad du inte ser, brukar jag säga.

4. Läs på om vilka genusklichéer som är vanligast i bilder och undvik dem. Till exempel fotas män ofta underifrån så att de ser stora och mäktiga ut, medan kvinnor ofta fotas ovanifrån så att de ser små och undergivna ut. Prova gärna att göra tvärt om och se vad som händer. Det finns en lista över de tio vanligaste klyschorna i boken.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Barn flyr till skogs i protest

Karolina Henkes bildserie berättar en saga om barn som flyr till skogs för att sätta press på vuxna om miljöfrågor.

Landets Fria

Unga ska bli mindre rädda

Barn & Ung

Många unga är rädda när de ska gå hem sent på natten. Projektet Utgång/hemgång i Östergötland vill öka tryggheten.

Landets Fria

© 2024 Fria.Nu