Tusentals flickor bortrövade i Nigeria | Fria.Nu
  • Demonstranter kräver att regeringen fritar de 219 skolflickor som kidnappades av extremistgruppen Boko Haram för två år sedan.
Fria Tidningen

Tusentals flickor bortrövade i Nigeria

Det har nu gått två år sedan terrorgruppen Boko Haram kidnappade 276 skolflickor i Chibok i Nigeria, en händelse som väckte stor internationell uppmärksamhet. Fallet är dock inte unikt. Enligt FN kan flera tusen nigerianska kvinnor ha blivit bortförda i landets oroliga nordöstra delar.

– Humanitära organ är bekymrade över att två år nu har gått samtidigt som ödet för flickorna i Chibok och många, många andra som blivit kidnappade har förblivit okänt, säger Fatma Samoura, som är FN:s humanitära samordnare i Nigeria.

Kidnappade flickor har utsatts för tvångsrekryteringar, tvångsäktenskap, sexuellt slaveri och använts som självmordsbombare.

– Mellan 2 000 och 7 000 kvinnor och flickor har blivit kidnappade, säger Jean Gough vid FN:s barnfond Unicef.

Flickor som lyckats fly efter att ha kidnappats av Boko Haram har enligt Unicef vittnat om hur de blivit satta i träningsprogram för att bli självmordsbombare. I maj förra året rapporterades det att tre fjärdedelar av självmordsattentaten i Nigeria utförts av barn.

Den nigerianska armén har lyckats återvinna terräng från Boko Haram, vilket har lett till att en del flickor och kvinnor har kunnat fritas. Under fångenskapen har många av dem utsatts för grovt sexuellt våld, och i många fall har de fritagna sedan mött diskriminering i sina hemorter på grund av att de varit i kontakt med Boko Haram.

– Flickor och pojkar har återgivit fruktansvärda berättelser om fångenskapen, om hur hela byar bränts ner, om våldtäkter och sexuellt våld, rekrytering och utnyttjande av barn och om andra övergrepp, säger Leila Zerrougui, FN:s särskilda sändebud för barn i väpnade konflikter.

Enligt en ny rapport från Unicef har 1,3 miljoner barn i konflikten runt Tchadsjön tvingats på flykt. Nästan en miljon av dessa barn finns i Nigeria.

– De kidnappade flickorna från Chibok har blivit symboler för alla de flickor som försvunnit på grund av Boko Haram, och för alla flickor som har rätt till utbildning, säger Munir Safieldin, som är FN:s biträdande humanitära samordnare i Nigeria.

Den 13 april, i samband med tvåårsdagen av kidnappningen i Chibok, vädjade FN återigen om att flickorna ska friges samt uppmanade det internationella samfundet att engagera sig i arbetet för att skapa en trygg framtid för Nigerias barn.

Boko Haram genomförde kidnappningen av flickorna i Chibok mitt i natten, då barnen fördes bort från sina sovsalar. Av de 276 barnen lyckades 57 fly, men resterande 219 flickor har förblivit försvunna.

Sedan dess har konflikten i Nigeria fortsatt att eskalera och Boko Harams härjningar har även spridit sig till grannländerna Kamerun, Tchad och Niger. Hundratals pojkar och flickor har dödats, sårats svårt eller rekryterats av extremistorganisationen.

Konflikten har även slagit mycket hårt mot skolväsendet. Över 1 500 skolor i nordöstra Nigeria har förstörts och lärarna tvingats på flykt. Även om mycket har gjorts för att försöka hjälpa barn på flykt att åter kunna gå i skolan så krävs det större insatser.

– Vi har ett kollektivt ansvar för att belysa dessa barns behov och försäkra oss om att de får en framtid där de kan klara av utmaningarna. Vi kan inte tolerera att barn kidnappas. Vi kan inte glömma flickorna från Chibok, säger Leila Zerrougui.

ANNONS
ANNONS

Rekommenderade artiklar

Imamer står upp mot Boko Haram

”Boko Halal”, som betyder ”bildning är tillåten”, har blivit kamerunska imamers slagord och svar på extremistgruppen Boko Harams våldskampanjer.

Fria Tidningen

Aktivister kräver svar om kidnappade flickor

Över två och ett halvt år har gått sedan terrorgruppen Boko Haram kidnappade 276 skolflickor i staden Chibok i Nigeria. Aktivister oroas nu för att världen ska glömma bort de bortrövade flickorna.

Fria Tidningen

© 2022 Fria.Nu