”Storbanker har kontor i skatteparadis” | Fria.Nu
  • August Nilsson.
Fria Tidningen

”Storbanker har kontor i skatteparadis”

I flera år har aktionsnätverket Besök en bank försökt få människor att byta bank. Det nya avslöjandet om att Nordea har hjälpt sina rika kunder att undvika skatt förvånar inte August Nilsson.

Hur reagerar du på avslöjandet att Nordea har hjälpt sina rika kunder att undvika skatt?

­– Det bekräftar ju, tyvärr, väldigt kraftfullt den kritiken som vi och många fört fram, att storbankerna ­– som en viktig aktör i det finansiella systemet – står för den här typen av tjänster och är en länk när det gäller att underlätta för både privatpersoner och företag att undvika rättfärdig beskattning.

Sticker Nordea ut jämfört med de andra storbankerna?

­– I det här avseendet gör de verkligen det genom sitt kontor i Luxemburg och kopplingarna till den här advokatbyrån i Panama. Men tittar man på de andra storbankerna så ser vi att de också har kontor i skatteparadis så det är mycket rimligt att anta att det finns liknande, underlättande tjänster som man tillhandahåller för sina rika kunder.

­­– Det är också problematiskt att vi har banker som till stora delar investerar i sektorer som är destruktiva för utvecklingen. Både om vi tittar på investeringar när det gäller klimat och hur man bidrar till fortsatt väldigt expansiv fossilenergi och investeringar i vapentillverkning och kärnvapenindustrin.

Vad bör bankkunder som reagerar på det här avslöjandet göra?

­– Det här är verkligen ett starkt skäl att se över vilken bank man själv har och om det kan vara läge att byta till antingen en sparbank med lokal förankring eller, om man vill ha en mer transparent och hållbar bank, JAK medlemsbank eller Ekobanken.

Ni vill även se hårdare reglering av finans- och banksektorn. Vad behöver förändras?

­– Tydligare etiska krav och tydligare krav på kapitaltäckning. Det är politiska processer igång för att försöka skapa mekanismer för att stävja skatteflykt, vilket är bra, men det finns mycket mer att göra. Det handlar om att få ett automatiskt informationsutbyte mellan finansiella institutioner och banker i alla länder så att vi får full insyn i hur människors och företags innehav ser ut så att det blir en mer rättvis beskattning. Ett annat viktigt krav kan också vara offentliga ägarregister så att man kommer åt den här konstruktionen med brevlådeföretag.

Fakta: 

Aktionsnätverk för bankbyte:

Besök en bank är ett folkbildande aktionsnätverk som startade upp efter att finanskrisen hade briserat år 2008. Syftet var att börja konfrontera bankerna kring hur de arbetar och att få kunder att börja ställa krav på sina banker och ställa frågor. De som är aktiva i nätverket engagerar sig i rättvis ekonomi i Malmö och en del är även med i
Attac Sverige och JAK.

ANNONS
ANNONS

Rekommenderade artiklar

Ny massaktion mot tyska kolgruvor

Nästa vecka är det återigen dags för massaktionen Ende Gelände som samlar miljöaktivister från hela Europa som ska sätta de tyska kolgruvorna i blockad.

Fria Tidningen

© 2022 Fria.Nu