• Kemikalieinspektionen har bland annat analyserat surfplattor.
Fria Tidningen

Hemelektronik kan innehålla förbjudna kemikalier

Mobiltelefoner, surfplattor och köksapparater kan innehålla farliga kemikalier som är förbjudna enligt lag, visar kontroller som Kemikalieinspektionen har gjort. Företagen måste ställa högre krav på sina leverantörer, menar myndigheten.

Under år 2014 och 2015 har Kemikalieinspektionen analyserat totalt 106 olika elektriska produkter. Det handlar om mobiltelefoner, surfplattor, spelkontroller, köksapparater och lågpriselektronik.

Kontrollerna visar att 43 av produkterna innehåller farliga ämnen som antingen är förbjudna eller ligger över de gränsvärden som anges i lagstiftningen.

Ett av ämnena som har hittats är kortkedjiga klorparaffiner som används som mjukgörare och flamskyddsmedel i plast. De är skadliga för vattenlevande organismer, misstänks vara cancerframkallande och det tar lång tid innan de bryts ner i naturen. Kemikalieinspektionen har också hittat bly, som kan orsaka skador på nervsystemet, i flera produkter. Bland annat fanns det bly i lödningen i 16 av de 29 lågprisprodukterna.

– Det är bekymmersamt att det finns farliga kemikalier i elektriska produkter som används i vardagen, säger Mariana Pilenvik, inspektör på Kemikalieinspektionen, i ett uttalande.

De enskilda produkterna är inte akut giftiga, men den sammanlagda exponeringen som vi människor utsätts för skapar problem på längre sikt, enligt Mariana Pilenvik.

Myndigheten menar att det är viktigt att företagen ställer tydliga kemikaliekrav på sina leverantörer. Syftet med tillsynen har varit att höja företagens kunskapsnivå om kemikalier och den lagstiftning som finns enligt olika EU-direktiv och förordningar för att de ska kunna göra det.

Efter Kemikalieinspektionens tillsyn har företagen tagit bort varorna som innehöll otillåtna kemikalier från butikerna.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Ny massaktion mot tyska kolgruvor

Nästa vecka är det återigen dags för massaktionen Ende Gelände som samlar miljöaktivister från hela Europa som ska sätta de tyska kolgruvorna i blockad.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu