Indieförlag blandar katastrof med magi | Fria.Nu

Recension


Antologi
Bortom portalen – en novellantologi från Fantastikportalen
Av: Alexandra Alexandersson, Boel Bermann, Linda Hallgren m fl
Förlag: Fafner

Landets Fria

Indieförlag blandar katastrof med magi

En ny antologi från en grupp oberoende förlag innehåller det bästa av aktuell svensk fantasy, science fiction och skräck. Samlingen är mörk men spännande och gedigen, skriver Landets Frias recensent.

”Kanske gud skapade omvandlingen för att vi skulle lära oss”, sa Bliz och tittade drömmande ut över det nyskapade sädesfältet.

”Lära oss vad?” undrade Ziya.

”Att ta hand om varandra och naturen. Att skapa istället för att förstöra.”

Science fiction, fantasy och skräck är tacksamma genrer för den som vill problematisera sin samtid. I novellantologin Bortom portalen finns kritik mot såväl nanoteknik som bemanningsfirmor. Citatet ovan är från novellen Sjung, kära syster av Marcus Olausson, en av flera berättelser som utspelar sig i mer eller mindre dystopiska framtidsvärldar efter att klimatkrisen slagit till. Men här finns också allt ifrån ett skojigt steampunkäventyr vid en egyptisk utgrävning av Lupina Ojala till en urspårad fantasysatir av Oskar Källner om komplotten bakom upphovsrättsersättningar som aldrig betalas ut.

Antologin är ett samarbete mellan tolv mindre svenska fantastikförlag och det är svårt att jämföra de elva novellerna eller att välja en favorit. Mycket av bokens poäng ligger i de vitt skilda stämningarna, genren och stilarna.

Författarna har inspirerats av skräcklegendaren H P Lovecraft likväl som av Hergés Tintinäventyr och svenska John Ajvide Lindqvist. Bredden är en styrka – om du som jag har svårt för övervåldet i Ida Tellestedts köttiga berättelse om att hämnas på sina gamla mobbare, kanske du trivs bättre med Alexandra Alexanderssons sagoinspirerade novell bland jägare och nunnor.

Majoriteten av novellerna är mörka med en stark lutning åt cynism och de flesta är ganska våldsamma. Jag hade gärna sett lite mer humor, även om det också glimtar till här och där. Roligast är kanske mardrömskontoret i Jormungand där alla datorer har Netscape som webbläsare, eller Love Kölles idé att göra Citizen Kane 2 med Humphrey Bogart och Patrick Swayze i huvudrollerna. Å andra sidan är det befriande och glädjande att många av texterna har ett feministiskt perspektiv.

Visst finns här en del klyschor, överlastat språk, styltig dialog och anglicismer. Men generellt är det välskrivet med ett stort mått av fantasi och oväntade vändningar. Det är ambitiöst, spännande och fängslande; underhållande för stunden och samtidigt tankeväckande.

Jag har svårt att lägga ifrån mig boken, och när jag gör det stannar berättelserna hos mig.

Titeln är väl vald. Fantastikportalens antologi tar oss verkligen bortom portalen på mer än ett sätt. Den uppfyller med råge syftet att väcka intresse för förlagen, författarna och svensk fantastik i stort. Samlingen är klart läsvärd i egen rätt och visar också att flera av förlagen och författarna är värda att hålla utkik efter framöver.

Fakta: 

Novellerna i samlingen

Emma 2.0 – Anita Mederyd

Marina – KG Johansson

Tidsögat – Hans Olsson

De vita – Boel Bermann

Sjung, kära syster – Marcus Olausson

En hemlighet i öknen dold – Lupina Ojala

Irrbloss – Linda Hallgren

Oppenheimer Blues – Love Kölle

Väskan – Ida Tellestedt

De tomma – Alexandra Alexandersson

Jormungand – Oskar Källner

Förlagen bakom Fantastikportalen

Affront

Annorlunda förlag

Catoblepas

Epok förlag

Fafner förlag

Mörkersdottir

Ordspira förlag

Pythia förlag

Sigill förlag

Swedish zombie

Undrentide

Zakuli förlag

ANNONS

Rekommenderade artiklar

När ställer sci-fi om?

Recension

Blade runner 2049 är bra men det blir tjatigt med alla framtidsdystopier, skriver tidningens recensent.

Landets Fria

© 2021 Fria.Nu