Fördjupning


Joni Ingvarson
  • Mopsar på hundmässan My dog i Göteborg. ”Mer extrema utseenden premieras på utställningar”, säger veterinär Maria Karlsson.
  • Veterinärer från hela Sverige oroas över andningssvårigheter hos trubbnosiga hundar. Nyligen lämnade Svensk djursjukvård en protestlista mot ”extremaveln” till landsbygdsministern. FOTO: Foto: Pontus Lundahl/TT
  • 27 av 37 trubbnosiga hundar som Länsstyrelsen Skånes veterinärer undersökte ansågs ha andningsbesvär.
Fria.Nu

3 500 protesterar mot trubbnosavel

Längden på en hundnos har väckt stormig debatt mellan veterinärer, uppfödare och hundentusiaster. Nyligen lämnades en protestlista med 3 500 namn till landsbygdsministern.

Fler och fler vill ha en trubbnosig hund. Fransk bulldogg, mops och engelsk bulldogg charmar många med sina näpna, platta ansikten och lugna sätt.

Men egenskaperna kan ha en baksida. 519 veterinärer skrev i somras under ett öppet brev till Jordbruksverket och Svenska kennelklubben. Det är första gången så många svenska veterinärer går samman i en enskild fråga. Brevet döpte de till Trubbnosuppropet.

– Vi veterinärer kunde se fler och fler trubbnosiga hundar som kom till oss med andningssvårigheter. Vi upplever att problemen med andningen har blivit normaliserade och vi vill ha en förändring, säger Maria Karlsson, veterinär vid djursjukhuset i Sundsvall.

I uppropet skriver veterinärerna att de oroas över att många trubbnosiga hundar inte kan andas normalt, eftersom de avlas för att ha platta ansikten. Det är vanligt att hundarna har ett trångt svalg med långt gomsegel. I vissa fall krävs en operation för att djuren ska kunna syresätta sig på ett bra sätt.

– De här hundarna lider och får ett begränsat liv. Ju kortare nos desto större problem. Problemet är också att mer extrema utseenden premieras på utställningar, säger Maria Karlsson.

Den svenska veterinärkåren är inte de enda som har reagerat på andningsbesvären. Branschorganisationen Svensk djursjukvård har lanserat initiativet #ogulligt för att synliggöra att många trubbnosiga hundar lider av andnöd på grund av sitt utseende. I slutet av januari i år lämnade Svensk djursjukvård över en namninsamling till landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S), där 3 500 personer ställer sig bakom initiativet.

Men kritiken mot aveln har väckt starka känslor, både hos uppfödare och hundägare. Uppropet Vi värnar hela hunden, som över 1 000 personer har skrivit på, menar att hundägare och uppfödare orättvist anklagas för att inte ta ansvar.

Sofie Törnqvist, hundägare bosatt i Göteborg och ordförande i Fransk bulldogg klubb Sverige, är inne på den linjen.

– Det finns problem hos fransk bulldogg och vi behöver hjälp och verktyg för att reda ut problemen. Men sättet det togs upp på var inte speciellt konstruktivt. Jag tycker att veterinärerna kunde ha vänt sig direkt till rasklubbarna istället. Diskussionen på sociala medier blev till rena smutskastningen.

Moa Persson, ordförande i Mopsorden, vill inte bli intervjuad om ämnet när tidningen ringer upp.

– Det har varit alldeles för mycket spekulationer och alldeles för lite fakta. Veterinärerna har ingen statistik.

Det saknas mycket riktigt statistik över hur många trubbnosiga hundar i Sverige som lider av andningsbesvär. Ett undantag är ett projekt från Länsstyrelsen Skånes djurskydd – en kartläggning av trubbnosiga hundar som avslutades i december. Där visade sig 27 av 37 undersökta hundar ha andningsproblem. 13 av dessa hundar fick sedan anmärkning av specialistveterinär, varav två belades med avelsförbud.

– Avelsmål i dag är i huvudsak utseendebaserade. Vi skulle vilja se avelsmål som i första hand fokuserar på hundarnas hälsa, säger Leif Felton, länsveterinär på Länsstyrelsen i Skåne.

Under projektets gång pratade Leif Felton med flera uppfödare som menar att hundar med väldigt korta nosar ofta belönas på hundutställningar.

– Det kan vi inte statistiskt säkerställa, men det jag kan säga med säkerhet är att även hundar som har problem förknippade med kort nos – som trånga näsborrar, trång luftstrupe och lång, mjuk gom – kan gå bra på utställning. De två hundar som belades med avelsförbud är båda premierade på utställning.

Sofie Törnqvist från Fransk bulldogg klubb är skeptisk till att hundar med andningsbesvär skulle gå bra på utställningar.

– Den teorin håller inte. Det finns ett prissättningssystem där domarna ska vara extra uppmärksamma på hälsoproblem.

För att få mer kunskap kring problemet har nu veterinärer bakom Trubbnosuppropet, Svenska kennelklubben och uppfödare gått samman. Ett antal arbetsgrupper har bildats, där medlemmarna bland annat ska undersöka förekomsten av problemet, arbeta med hälsointyg för avel och sprida kunskap.

– Från Kennelklubbens sida välkomnar vi veterinärernas intresse. Vi har länge jobbat med de här frågorna och är glada att få hjälp och stöd i arbetet, säger Helena Skarp, avdelningschef för avel och hälsa i Svenska kennelklubben.

Helena Skarp hoppas på en förändring av rasstandarden. Det vill säga att medelvärdet på nosens längd förskjuts, så att inga hundar drabbas av ohälsa.

– Det handlar om att nosen inte får vara för kort i förhållande till skallen. Sedan är det här inte bara kopplat till Kennelklubben. Många hundar är importerade och inte registrerade hos oss. Så det gäller att alla tar ansvar så att vi kan komma till rätta med de problem som finns.

Veterinär Maria Karlsson ser positivt på samarbetet.

– Jag förstår att detta kan kännas kontroversiellt och jobbigt för uppfödare. Men för hundarnas skull måste prestigen läggas åt sidan. Målet måste vara friska hundar som kan andas.

Fakta: 

Trubbnosiga hundar ökar

I tabellen nedan har vi slagit samman antalet nyregistrerade hundar av raserna engelsk bulldogg, fransk bulldogg och mops.

Hela Sverige:

2011: 1 264

2015: 1 861

Västra Götalands län:

2011: 166

2015: 311

Stockholms län:

2011: 267

2015: 361

Källa: Jordbruksverket

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Fria.Nu