”De ser sig inte som djurplågare” | Fria.Nu

Fördjupning


Joni Ingvarson
  • ”Varför ska vi ha det här rashygieniska tänket kring djur, som vi kritiserar så hårt när det gäller människor?” Det frågar sig Helena Pedersen, forskare i kritiska djurstudier.
Fria.Nu

”De ser sig inte som djurplågare”

Det räcker inte att ändra rasstandarden för trubbnosiga hundar, menar Helena Pedersen, forskare i kritiska djurstudier vid Stockholms universitet.

– Grundproblematiken är att vi tar kontroll över djurens reproduktion och sexualitet.

Diskussionen kring trubbnosiga hundars andningsproblem må vara ny, men Helena Pedersen har sett liknande debatter komma och gå genom åren.

– Det är bra med ett upprop i medierna, men av erfarenhet kan jag säga att den här typen av diskussioner dyker upp då och då och ofta är det fråga om dagsländor. I det här fallet får aveln möjlighet att säga ”vi åtgärdar de största problemen” och så framställs de i god dager.

Hon menar att frågan är viktig, men att den i grund och botten handlar om något annat.

– Grundproblematiken är att vi tar kontroll över djurens reproduktion och sexualitet. Vi gör dem totalt beroende av oss. Deras liv, fortplantning och död är helt och hållet villkorad av människors intressen.

Svenska kennelklubben vill ändra rasstandarden för trubbnosiga raser, så att uppfödare inte avlar fram djur med extremt korta nosar. Men Helena Pedersen tror inte att det är lösningen.

– Det är ett steg på vägen. Men varför inte ta bort rasstandarden helt och hållet? Varför ska vi ha det här rashygieniska tänket kring djur, som vi kritiserar så hårt när det gäller människor?

Helena Pedersen vill se en diskussion som bygger på andra perspektiv.

– Jag efterlyser en större kritisk idédebatt, som handlar om maktrelationer mellan djur och människor. Det saknas i dag.

Debatten kring trubbnosiga hundar har väckt många starka känslor, inte minst på sociala medier har diskussionerna varit intensiva.

Varför gör detta människor så upprörda?

– Det är en komplex fråga. Hundägarna och uppfödarna ser inte sig själva som djurplågare. Och på ett lokalt mikroplan bryr de sig nog om sina djur. Men i ett samhällsperspektiv existerar de här djuren för att tillfredsställa människors intressen. Det är alltid obekvämt att tvingas tänka om kring något man kanske jobbat med i många år. Men det är samtidigt nödvändigt att göra det.

ANNONS

Rekommenderade artiklar

”Stäng alla djurparker”

Efter avslöjandet att Borås djurpark dödar friska djur höjs röster för att djurparker ska avvecklas helt.

Fria Tidningen

© 2021 Fria.Nu