De kan bli Englands första klimatfångar | Fria.Nu
  • De åtalade aktivisterna protesterar utanför domstolen i London under rättegången i slutet av januari.
Fria Tidningen

De kan bli Englands första klimatfångar

13 brittiska miljöaktivister har fällts för en civil olydnadsaktion mot en föreslagen utbyggnad av Heathrows flygplats i somras. På onsdag avgörs om de blir landets första klimatfångar.

I januari fälldes 13 medlemmar ur miljögruppen ”Plane stupid” för olaga intrång på ett säkerhetsområde på Heathrows flygplats i London i juli förra året. Aktivisterna försökte hävda ”nödvändigt försvar” eftersom de agerat för att förebygga klimatförändringar. Men aktivisterna, de så kallade Heahtrow 13, befanns skyldiga och domaren varnade för att de troligen skulle dömas till fängelse på grund av de ”astronomiskt höga kostnader” som aktionen inneburit.

Tre av aktivisterna har tidigare dömts för olaga intrång medan de andra tio är ostraffade. Att straffet skulle bli så hårt som fängelse är därför oväntat, enligt en rättsexpert tidningen the Guardian pratat med.

– Det är otroligt överraskande att fängelsestraff ens föreslagits som en möjlig utgång, säger rättsexperten, Blinne Ní Ghrálaigh.

Mike Schwarz, advokat till nio av aktivisterna, säger att riktlinjerna för straffsatsning erkänner civil olydnad som en ”grundlagsskyddad rättighet” i en demokrati och att villkorlig dom är den vanligaste utgången i sådan här fall.

– Det finns väldigt starka argument för att de inte borde dömas till fängelse, säger han till the Guardian.

Aktionen mot den planerade utbygganden av Heahtrow ägde rum klockan halv fyra på morgonen den 13 juli förra året. Aktivisterna tog sig in på flygplatsens landningsbanor, vilket ledde till att 25 flighter ställdes in och orsakade förseningar för passagerare runt helt världen. Aktivisterna har medgivit att de befunnit sig på landningsbanan, men att de gjort detta som ett ”nödvändigt försvar” av människor, som riskerar att dö i effekterna av luftföroreningar och klimatförändringar om flygplatsen byggs ut.

Koldioxidutsläppen från europeisk flygtrafik ökade med 80 procent mellan 1990 och 2014 och väntas öka med ytterligare 45 procent till år 2035. Dessutom leder luftföroreningarna till för tidig död. En tredje ladningsbana på Heahtrow skulle leda till 150 dödsfall i förtid per år från och med år 2030, enligt MIT-universitetet.

Gruppen bakom protesten belyser också att det finns en liten, rik minoritet som står för majoriteten av de brittiska flygresorna.

Domare Deborah Wright medgav att de åtalade visserligen är principfasta personer och prisade dem för deras engagemang, men hon accepterade inte att deras agerande var nödvändigt för att skydda människor från klimatförändringar.

– För oss är domstolens agerande kusligt likt regeringens, säger Danni Paffard, en av de dömda aktivisterna.

– Ett totalt godkännande av klimatforskningens varningar, men ett totalt misslyckande vad gäller att låta dessa varningar påverka dem i deras beslut.

Heathrow 13-fallet är inte första gången som klimatförändringarna används som argument i en brittisk domstol. 2008 frikändes en grupp aktivister från att ha stängt ner ett koleldat kraftverk efter att ha argumenterat för ”nödvändigt försvar”.

Förra månaden kunde också advokater i USA för första gången använda sig av klimatförändringarna i försvaret av en grupp aktivister som anklagades för att ha hindrat tåg som transporterade kol och råolja. Aktivisterna dömdes för olaga intrång, men fick förkortade straff då de inte dömdes för att ha stoppat tågen.

Straffet för Heathrow 13-aktivisterna meddelas i Willesdens domstol i morgon, onsdag.

ANNONS
ANNONS

Rekommenderade artiklar

© 2022 Fria.Nu