• Sara Bohlin (till vänster) och Frida Sandman har gett ut Vistträskbladet sedan år 2012. Arbetet gör de ideellt och trycket bekostas av byaföreningen.
Landets Fria

Bytidning sätter Vistträsk på kartan

Vistträskbladet kan handla om allt från ett vapenfynd på skolan till att någon i byn byggt en kåta av näver. Tidningen ges ut ideellt med mycket stöd från byborna.

Första numret av Vistträskbladet gavs ut sommaren 2012 av byborna Sara Bohlin och Frida Sandman som ville uppmärksamma allt som hände i byn, öka gemenskapen och se till att alla kände sig välkomna. Nu delas tidningen ut till samtliga 280 hushåll i den lilla byn i Älvsbyns kommun.

– Från början tänkte vi att det mest skulle bli bilder med bildtexter men naturligtvis utvecklade vi det, säger Frida Sandman glatt.

Vare sig hon eller Sara Bohlin har någon bakgrund inom journalistiken, mer än att de skriver en hel del för webbplatsen alvsbynews.se och tycker att Vistträsk förtjänar en egen tidning. De båda redaktörerna gör arbetet ideellt och skriver det mesta själva även om de uppmanar byborna att skicka in artiklar och inte minst att skriva ledare. De får i alla fall in en hel del tips och byborna är också bra på att skicka in bilder. Dessutom letar redaktörerna aktivt efter bra privata bilder på bybornas Facebooksidor.

– Man måste våga fråga. De flesta blir jätteglada om vi ber om att få använda deras bilder på storgäddan eller norrskenet, säger Sara Bohlin.

Byborna hjälper också till att hämta tidningarna från tryckeriet i Piteå och att lägga den i brevlådorna.

Den enda egentliga kostnaden är trycket. När tidningen startades kontaktade Sara Bohlin och Frida Sandman företagen i byn för att be om sponsring och i princip alla donerade 1 500 kronor var. Det räckte till tryckkostnaderna i ungefär ett och ett halvt år, tack vare det låga priset hos kommunala Föreningsservice i Piteå. Nu när tidningen är mer etablerad och känd finansieras trycket av byföreningen med hjälp av gåvor från byborna.

Vilka tips har ni till andra som vill starta en egen tidning?

– Det viktigaste är att släppa prestationskraven. En mobilbild och en bildtext räcker långt, säger Frida Sandman.

Redaktörerna tycker inte att arbetet är så betungande och ingen av dem har några planer på att sluta. När materialet väl är klart tar det bara tre till fyra timmar att sätta ihop tidningen, bedömer Frida Sandman.

Hur har responsen varit från byborna och företagen?

– Jättebra. Många frågar efter den och längtar tills den kommer ut. Det är en byatidning som är här för att stanna känns det som, säger Sara Bohlin.

Hon och Frida Sandman säger att ingen har sagt något specifikt om vad det betyder att ha en tidning i byn men själva tror de att det är viktigt.

– Det finns en stolthet över att ha en tidning. I de andra byarna talas det om Vistträsk och att vi är aktiva. Det händer säkert lika mycket där men ingen sätter det på pränt, säger Sara Bohlin.

Fakta: 

Mer om Vistträskbladet

Vistträskbladet kommer ungefär fyra–fem gånger om året i A5-format och brukar vara runt sex sidor lång.

Tidningen skickas via post till några avflyttade bybor som gärna vill prenumerera och läggs också ut på webben.

Läs mer på www.visttraskbladet.wordpress.com.

Tryckfrihetsförordningen 250 år

Del 2

I år har det gått 250 år sedan världens första tryckfrihetsförordning trädde i kraft i Sverige. Landets Fria firar med att uppmärksamma några som startat egna tidningar och tidskrifter.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Egen tv stärker bygden

Byarna Järle och Ervalla i Örebro län har en webbplats som uppdateras dagligen och en egen tv-kanal.

Landets Fria

Augustvinnare vill lyfta Norrbotten

Barn & Ung

Ann-Helén Laestadius pratade både samiska och meänkieli i sitt tacktal för Augustpriset för årets svenska barn- och ungdomsbok.

Landets Fria

Ny konsthall ska lyfta Tornedalen

Konsthall Tornedalen ska bli en demokratisk mötesplats, en arena för internationell samtidskonst och en motor för hela regionen.

Landets Fria

© 2024 Fria.Nu