Debatt


Framtiden
  • Konflikten om gemensamma lokaler i ett studentområde i Flogsta inbegriper också en mer principiell strid för yttrandefrihet och mot kommersialisering.
Landets Fria

”Säpo och Uppsala kommun hindrar yttranderätten”

En konflikt om gemensamma lokaler i ett studentområde i Flogsta har tagit en ny vändning. Den autonoma gruppen Framtiden i Flogsta skriver att Säkerhetspolisen Säpo och Uppsala kommun utövade påtryckningar för att stoppa deras föredrag om ockupation, och menar att myndigheterna visar bristande respekt för demokrati och mötesfrihet.

Tisdagen den 27 januari blandade sig Säpo och Uppsala kommun i ärendet kring kultur- och utvecklingsgruppen Framtiden i Flogsta. Säpo kontaktade Uppsala kommun vilka i sin tur kontaktade en fritidsgård där ett föredrag skulle hållas.

Temat på föredraget, ockupation som politisk metod, gillades inte av tidigare nämnda myndigheter, varvid de kom med påtryckningar för att få evenemanget inställt.

Som skäl till detta hävdade man att ockupation som medel var odemokratiskt. Uppenbarligen tyckte man att inte ens generella samtal och föreläsningar om ockupationer fick förekomma.

Ett antal funderingar kring detta ska behandlas i denna text.

På vilket sätt skadas det folkliga inflytandet av att lokaler ställs till allmänhetens förfogande? Förutsätter inte det folkliga styret att folket har mötesplatser där de kan forma sina idéer och gärningar?

Det är i avsaknad av dessa mötesplatser som initiativet Framtiden bildats.

När Framtiden bjuder in Högdalens vänner att föreläsa om ockupation som metod vill Säpo samt Uppsala kommun tysta dessa yttringar.

På vilket sätt är Säpos samt kommunens agerande att betrakta som demokratiskt? Det faller på sin egen orimlighet, att den som använder sin makt till att i det fördolda förhindra öppna och fria möten, ska få definiera demokratins spelregler.

Vi misstänker att det som av Uppsala kommun och Säpo definieras som odemokratiskt är vår kritiska inställning gentemot egendomsrätten.

Att fritt exploatera och äga kränker i många fall människans rätt till de verktyg hen behöver i sin vardag och för sin överlevnad. Rätten till ägande kränker i det här fallet ortsbefolkningens rätt och möjlighet att ha mötesplatser på sina egna villkor. Egendomen är en social konstruktion som anses vara en självklarhet i dag, men som vi skulle vilja se vara en omöjlighet i morgon.

Vi i Framtiden tycker inte att Säpo och Uppsala kommun, efter att på godtyckliga grunder ha försökt tysta kritiska röster, själva ska få definiera vad som är demokratiskt. Deras beteende visar inte på en välvilja mot, utan snarare en rädsla för, vad det öppna samtalet ska leda till.

För en framtid där vi alla har de mötesplatser och de verktyg vi behöver för att skapa en ny värld, där tomma lokaler tas i anspråk för kulturens och demokratins utveckling. En framtid där myndigheterna vill skydda vår rätt att yttra oss, istället för att som i dag, hindra den!

Mot fåtalets rätt att exploatera städernas utrymmen och bestämma vad som får finnas och uttryckas där. Det är de som låser oss ute och tvingar in oss i kulturell fattigdom!

Framtiden är vår!

• Föredraget kunde till sist hållas på hemlig plats.

• Uppsala kommun har erbjudits att kommentera debattinlägget men avböjt.

Fakta: 

Bakgrund om konflikten

Hyresvärden Studentstaden stängde de gemensamma lokalerna i Flogsta låghus i mars 2015 och fråntog hyresgästen Hyresgästföreningen Uppsala Studentbostäder (HUS) sitt kontrakt. Enligt Studentstaden hade den lokala hyresgästföreningen Hyresgästföreningen i Hamberg misskött lokalerna genom att bedriva otillåten restaurangverksamhet och använda gästrummen för långtidsboende.

Under helgen vecka 3 i år ockuperades en av samlingslokalerna i huset av gruppen Framtiden i Flogsta. Polisen avbröt ockupationen på måndagen den 25 januari.

– Det känns väldigt tråkigt att man använder sig av våld när vi bara befinner oss i de lokaler som är våra, sa Klas Svensson, som är boende i Flogsta och medlem i gruppen, till Upsala nya tidning efter ockupationen.

Framtiden i Flogsta skriver i ett pressmeddelande att gästrummen lånats ut till EU-migranter. De avvisar också anklagelserna om otillåten restaurangverksamhet och skriver att maten betalades genom donationer.

Källor: Upsala nya tidning, Ergo, Framtiden i Flogsta

Framtiden i Flogsta om ockupationen

”Det var en gång ett hus i området Hamberg. Det var ett sånt där hus där alla var välkomna som de var, utan press att varken konsumera eller producera.

Folk kom dit för att umgås och ha kul. De lagade mat och åt tillsammans, spelade spel, skapade konst, och dansade som galna.

Men en dag var allting slut. Låsen hade bytts ut och ingen fick komma in. Den enda förklaringen var en lapp där det stod att lokalerna hade misskötts. Att huset inte varit öppet för grannarna utan använts i egenintresse.

Fastän många anade att nånting inte stämde med det här antog de att alltihop skulle redas ut så att huset kunde öppnas igen.

Men ingenting har hänt, och ryktena att nedstängningen främst var ett sätt för ägarna att göra sig av med hippies och obekväma åsikter, för att istället tjäna pengar på våra gemensamma lokaler, verkar mer och mer troligt.

I nästan ett år nu har folket i Hamberg varit utelåsta från sitt aktivitetshus, och vi har bestämt oss för att släppa in dem. [...]

Vi kräver att de i dagsläget oanvända lokalerna ges tillbaka till den lokala hyresgästföreningen. Vi kräver även att lokalerna ska vara gratis eller hyras ut mot en symbolisk summa.

Studentstaden ska inte baserat på personliga åsikter begränsa vilka typer av verksamheter som ska vara tillåtna i lokalerna.”

Källa: Pressmeddelande från Framtiden i Flogsta

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Fria.Nu