Fria Tidningen

Dags att minoriteterna själva får ta plats

Troféerna är på gjutning. Designklänningar, frackar och kostymer är inköpta, och kändisar runt om i världen filar hoppfullt på sina tacktal.

Inför årets Oscarsgala har The Revenant kammat hem flest nomineringar. Leonardo DiCaprio spelar huvudrollen i dramat, och många tummar hålls för att allas vår Titanicälskling ska belönas med sin första Oscar.

Några veckor tidigare tog DiCaprio emot en Golden globe för samma roll. Under tacktalet sa han följande: ”Jag vill dela det här priset med alla infödda amerikaner som representerades i filmen och alla ursprungsbefolkningar runt om i världen. Det är hög tid för oss att uppmärksamma er historia och beskydda era marker från företagsintressen och människor som är ute efter att exploatera dem.”

Ett viktigt citat, samtidigt som kontexten ger utrymme för kritik. Många kommentarer som följt har varit positiva och tackat Leonardo DiCaprio för hans uppmärksammande. Men det finns en annan sida av historien.

Låt oss börja med filmen i fråga. The Revenant handlar inte, som man tror av uttalandet, om ursprungsbefolkningar.

Filmen handlar om Hugh Glass (spelad av DiCaprio), en tidig amerikansk äventyrare som kämpar för sin överlevnad och söker hämnd ute i vildmarken. Regissören och filmteamet har arbetat hårt för att skapa en sanningsenlig representation av de infödda amerikaner som syns i filmen. Men deras historia utgör bara en sidoberättelse.

Ryan McMahon, en infödd amerikansk komiker och skribent menar att The Revenant fått oförtjänt mycket beröm: ”Varje representation hyllas eftersom vi har aldrig har kunnat kontrollera hur vi som ursprungsbefolkningar syns eller hörs i media”, förklarar han. McMahon menar att vi måste problematisera medias ”vita glasögon” genom vilka dessa historier skildras.

Trots uppmärksammad kritik under Twitterstormen #Oscarssowhite är det nu än en gång endast vita skådespelare som nominerats i prisets skådespelarkategorier och under de 88 år som Oscarsgalan har funnits har ingen infödd amerikansk skådespelare, filmskapare eller manusskrivare nominerats.

Jag förnekar inte att Leonardo DiCaprios uttalande var viktigt och The Revenant är på många sätt en föregångare i sin strävan att skapa en sanningsenlig representation av infödda amerikaner. Men samtidigt som det är ett steg i rätt riktning måste vi våga kritisera det faktum att ursprungsbefolkningar fortfarande behöver en vit buktalare för att få plats i medierna.

Om Leonardo DiCaprio äntligen vinner sin första Oscar så hoppas jag att han tar upp frågan igen. Men huvudsaken är att vi börjar låta ursprungsbefolkningens egen berättelse ta mer plats, både inom filmen och i beslutsfattandet.

DiCaprios hyllade tal avslutades med ”det är dags att vi lyssnar på era röster”. I så fall är det nog bra om dessa röster först får plats att finnas.

Fakta: 

Kitty Ehn är skribent.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Med biblioteket som spelplats

Banditsagor spelar teater på bibliotek. Deras nya pjäs handlar dessutom om mötet mellan en bibliotekarie och en låntagare.

Fria Tidningen

Ögat utmanar filmbranschen

Finns det ett botemedel mot självförverkligande? Det undersöker filmkollektivet Ögat i filmen Det moderna projektet med premiär på Göteborg filmfestival.

Göteborgs Fria

Livet som ett evigt snurrande tvättprogram

Konstnärerna Kristina Meiton och Monne Lindström utgår från temat arbete i utställningen Skift och Oro. GFT träffar dem för att prata om arbetets centrala roll i våra liv.

Göteborgs Fria

Nathalie Ruejas Jonson och det autistiska perspektivet

Det skeva perspektivet, det lilla som blir enormt, det stora som försvinner. Alla ord som regnar i kaskader över världen tills den inte syns längre. Och så stunderna med hörlurarna på max för att få ledigt en stund. Kaoset och skammen inför kaoset. Att be om hjälp. Att få hjälp.

© 2024 Fria.Nu