• Aktivisten Mimie Märak under en demonstration i Jokkmokk 2014. Frågan är fortfarande lika aktuell, ännu finns inget beslut om gruvan.
Landets Fria

Regeringens beslut om gruva i Gállok dröjer

För knappt ett år sedan fick regeringen beslutet om Gállokgruvans framtid på sitt bord. Men inget besked har ännu meddelats. En demonstration mot gruvan ordnas för femte året i rad i Jokkmokk den 6 februari.

– Jag tycker att det är arrogant och brutalt av regeringen att hålla oss på halster, säger Tor Lundberg Tuorda.

Han bor i byn Randijaur på halvön i Lilla Luleälven där det brittiska gruvbolaget Beowulf mining vill driva en järnmalmsgruva.

Sedan 2011 då företaget lämnade in ansökan om att provborra i Kallak/Gállok har Tor Lundberg Tuorda engagerat sig mot gruvplanerna.

– Jag hoppas förstås på att regeringen ska säga nej. Men samtidigt är det bara en tidsfråga innan nästa gruva får ja. Det är fel i grunden och minerallagen måste skrotas helt. Vi behöver en modern lag som bygger på hållbarhet.

Tor Lundberg Tuorda ser gruvpolitiken som en del av Sveriges kolonisering av Sápmi, samernas landområde.

– Vi har alltid blivit överkörda. Många tycker inte att det är någon idé att protestera eftersom det ändå alltid blir som kolonialmakten vill.

Men protester blir det ändå återigen i samband med Jokkmokks marknad och Samefolkets dag den 6 februari.

– Vi låter traditionen leva vidare. En gruva är en katastrof både för miljön och för rennäringen, säger en av arrangörerna Magnus Sjögren.

Årets protest har många turer bakom sig. I februari 2015 lämnade myndigheten Bergsstaten över till regeringen att bestämma om Beowulf minings dotterbolag Jokkmokk iron mines ska få tillstånd att öppna gruvan. Länsstyrelsen i Norrbotten hade året innan rekommenderat att gruvan inte borde öppna eftersom det finns andra riksintressen i området. Det vill säga rennäringen, som skulle omöjliggöras med allt vad en gruva skulle föra med sig. Men i höstas kom nya bud från länsstyrelsen som nu menar att det inte finns andra riksintressen att ta hänsyn till. Endast det område som rymmer dagbrottet hade då tagits med i bedömningen.

– Det är landshövdingen som tagit beslutet på eget bevåg och kört över all annan kompetens inom myndigheten, säger Tor Lundberg Tuorda.

Med beskedet från länsstyrelsen i ryggen rekommenderade Bergsstaten i höstas regeringen att säga ja till gruvan.

– Myndigheterna hävdar att gruvan ligger mitt emellan samernas flyttleder, men det är bara skitsnack för så fort du bygger en väg dit – och malmen ska ju därifrån – är flyttlederna påverkade, säger Magnus Sjögren.

Förutom konsekvenserna för rennäringen är Urbergsgrupen Jokkmokk oroad över all miljöpåverkan som en gruva för med sig.

– Förutom själva dagbrottet är det nya vägar, transporter, utsläpp, giftiga ämnen som kan läcka ut i vattendrag, en avfallsdamm som kan brista, vilket vi sett många exempel på. Nyligen i Brasilien och 2012 vid Talvivaaragruvan i Finland, säger Magnus Sjögren.

Gruvan ligger dessutom i anslutning till världsarvet Laponia.

– Första gången jag hörde talas om bolaget var 2006 då de fick tillstånd att provborra innanför gränsen till Laponia, säger Tord Lundberg Tuorda.

Beowulf mining har också ansökt om att få provborra i det av Natura 2000 skyddade skogsområdet Jelka Rimakåbbå i närheten av Gállok.

– Gállok är bara början, det talas om ett helt gruvdistrikt utanför Jokkmokk, säger Magnus Sjögren.

– Får gruvan klartecken är det dödsstöten, då tvingas vi flytta härifrån, där mina förfäder levt och verkat, säger Tor Lundberg Tuorda.

Fakta: 

Gruvprotest 6 februari

Bakom demonstrationen står Urbergsgruppen Jokkmokk, i år finns även ett samarbete med Jokkmokks sameförening. Samling sker efter firandet av Samefolkets dag i Folkets park och avmarsch är klockan 14. Det blir tal och musik, även en premiäruppspelning av Sofia Jannoks nya låt som släpps samma dag.

Beslutet ska tas av regeringen

Vi har sökt näringsminister Mikael Damberg och länsråd Johan Antti för en kommentar utan att lyckas.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Fria.Nu