• Biyi Bandeles Fifty visar fyra kvinnor i Lagos som på olika sätt genomlever en femtioårskris.
  • Yarden av Måns Månsson.
  • Brady Corbet debuterar med The childhood of a leader, ett mörkt historiskt drama och psykologisk thriller.
Fria Tidningen

Nigeria tar plats på Göteborgs filmdukar

39:e upplagan av Göteborgs filmfestival startar den 29 januari. Fria Tidningen samtalar med festivalgeneralen Jonas Holmberg om filmfesten som tar över hela Göteborg under elva dagar.

Festivalen invigs med filmatiseringen av Kristian Lundbergs uppmärksammade roman Yarden. Anders Mossling spelar den fattige kulturarbetaren som tar anställning på ett bemanningsbolag i Malmö hamn. För regi står Måns Månsson.

– Måns Månsson är en av Sveriges absolut främsta filmskapare och med Yarden tror jag han får sitt stora genombrott, säger Jonas Holmberg, konstnärlig ledare för filmfestivalen.

Yarden tävlar om festivalens största pris, Dragon award, mot bland andra Welcome to Norway! av Rune Denstad Langlo, Granny’s dancing on the table av Hanna Sköld, A war av Tobias Lindholms och The Model av Mads Matthiesen.

Det stora temalandet är i år Italien. Dessutom riktas fokus mot Nigeria, en nation som producerar mängder av filmer. Faktum är att efter Indien är Nigeria det land som gör mest film i världen, vilket skapat begreppet Nollywood.

– Anledningen till att vi uppmärksammar den italienska filmen är att det varit ett fantastiskt filmår för Italien. Det är ju också ett av de klassiska filmländerna. Det är flera av de stora mästarna som kommit med nya filmer, men även en ung generation har kommit fram.

Nigeria är en stor men relativt okänd filmnation, vad kännetecknar filmerna därifrån?

– Trots att de gör så många filmer är det få av dem som lyckas leta sig fram till en publik i Sverige. Det som gör nigeriansk film speciell är att de sedan 90-talet producerat film på ett helt nytt sätt, framförallt var de billiga att göra och de gjordes väldigt snabbt, med tanke på en lokal marknad. Det har varit en framgångsrik modell som spridit sig till närliggande länder. Men de har även börjat göra dyrare produktioner för att nå ut utanför landet, ett exempel är Biyi Bandeles Fifty som vi visar, ett spännande drama om fyra kvinnor i Lagos som på olika sätt genomlever en femtioårskris, säger Jonas Holmberg.

Nästa fredag deltar Biyi Bandele i ett seminarium tillsammans med regissörskollegan CJ Obassi, filmkritikern Shaibu Husseini och Justine Powell från vod-tjänsten Iroko i ett samtal om Nollywoods framgångar, utmaningar och politiska kraft.

I debutanttävlingen The Ingmar Bergman international debut award tävlar åtta filmer. Den amerikanske skådespelaren Brady Corbet (Funny games, Melancholia, Clouds of Sils Maria) debuterar med The childhood of a leader, en punkig kombination av mörkt historiskt drama och psykologisk thriller.

– Det är annars fem kvinnliga debutanter vilket är glädjande, säger Jonas Holmberg, som berättar att förra årets siffra gällande kvinnliga filmare, 38 procent, kommer att vara densamma även detta år.

En nyhet för festivalen är den nya sektionen Nordiskt ljus för tv-drama. Dessutom byggs ett festivaltält på Olof Palmes plats som ska bli den naturliga mötesplatsen för festivalen.

Efter elva intensiva filmdagar sätter festivalen punkt med Henrik Ruben Gentz Satisfaction 1720, som Erlend Loe har skrivit manus till. Innan dess kommer fler än 400 filmer att visas under filmfestivalen, som är Nordens största.

Fakta: 

Göteborgs filmfestival

När: 29 januari – 8 februari

Filmfestivalen visar närmare 450 filmer från 84 länder under elva intensiva dagar. Dessutom tillkommer seminarier, samtal, fester och musik.

Festivalen startades 1979 och årets festival är den 39:e i ordningen.

Förra året såldes 130 127 biljetter till drygt 30 000 besökare.

Årets temaland: Italien och Nigeria

Invigningsfilm: Yarden av Måns Månsson.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Hon ger ut sin egen poesi

Louise Halvardsson gav ut sin diktsamling Hejdå tonårsångest - 35 dikter innan 35 på eget förlag. Nu har hon nominerats till Selmapriset.

Fria Tidningen

Feministisk sf-klassiker blir musik

Hur låter en bok? Kompositören Erik Dahl ger svaret då han stiger in i Ursula Le Guins litterära universum för att tolka klassikern Mörkrets vänstra hand.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu