Den svenska filmvåren är dokumentär | Fria.Nu
  • Susanne Ostens barndom blir film i Flickan, mamman och demonerna.
  • Våren bjuder på en roadmovie inspelad på romani.
  • Kristian Lundbergs Yarden blir film.
  • Zlatan Ibrahimovic kan man se nästan överallt, snart även på bio.
  • Tillsammans tar sig Martha och Niki hela vägen upp till toppen.
Fria Tidningen

Den svenska filmvåren är dokumentär

Svenska filminstitutet har presenterat vårens svenska filmutbud med många nya dokumentärer i programmet. Dokumentärerna står nu för hälften av de svenska filmerna.

När Svenska filminstitutet bjöd in till pressträff för att presentera det svenska filmutbudet för våren stod 16 filmer på programmet. Så många som hälften av dem är dokumentärer.

The Swedish theory of love i regi av Erik Gandini har redan haft premiär, med blandat mottagande. Den skildrar den svenska ensamheten i ljuset av den socialdemokratiska visionen om en självständig och fri människa, som ska slippa vara beroende av andra.

På fredag har Martha och Niki premiär. Det är Tora Mkandawire Mårtens som har följt de båda dansarna Martha Nabwire och Niko Tsappos och skildrat deras starka vänskap och väg mot världsmästerskapet i streetdance. I nästa nummer publicerar Fria Tidningen en längre intervju med Tora Mkandawire Mårtens om filmen och hennes skapande.

Fredrik och Magnus Gertten är också tillbaka, denna gång med en film om Zlatan Ibrahimovic som ung, från tiden som kaxig Malmöspelare, fram till det stora internationella genombrottet i Juventus.

Den sista generationen är något så ovanligt som en dokumentär om renskötande skogssamer i trakterna norr om Boden. De lever under andra förutsättningar än fjällsamerna.

Henrik Andersson från Gällivare skogssameby delar med sig av ett år när han försöker följa renarna mer traditionellt i fasta och mobila kåtor.

Bland spelfilmerna ser vi under våren ett par mycket intressanta filmatiseringar av böcker. Dubbla Augustprisvinnaren Jessica Schiefauers uppmärksammade ungdomsroman Pojkarna handlar om de tre fjortonåriga kompisarna Kim, Bella och Momo, som på natten förvandlas till pojkar och får uppleva världen och sig själva i annan skepnad.

Kristian Lundbergs lika hyllade roman Yarden blir också film. Den arbetslösa författaren gör en omvänd klassresa och blir transportör vid en omlastningsplats i Malmö hamn. Men samtidigt innebär hans arbete en resa tillbaka till en personlig nollpunkt.

Susanne Osten gör film om sin uppväxt med Flickan, mamman och demonerna, om den lilla flickan som lever med sin mamma. Mamman rids dock av sin psykiska sjukdom med vissheten om att hon är förföljd och att demonerna kan dyka upp när som helst.

En av de mest spännande filmerna ser annars ut att bli spelfilmen Sophelikoptern i regi av Jonas Selberg Augustsén. Det beskrivs som en roadmovie genom Välfärdssverige, inspelad på romani. Han har tidigare gjort filmer på både meänkieli och samiska.

Kristina Börjesson är chef för filmstödet på filminstitutet. Hon känner sig nöjd med filmvåren.

– Jag är jättenöjd av flera skäl. Bland annat för att den visar på en så stor spridning av innehåll i vem filmen handlar om och vem som är målgrupp. Däremot så är det kanske ojämnt fördelat – de mer publika spelfilmerna har mer och mer börjat få premiärer på hösten. Men ser man över hela året så finns det ett bra flöde, säger hon till Sveriges Radio.

ANNONS
ANNONS

Rekommenderade artiklar

Nytt ljus på samernas vikingatid

Historiska museet har spetsat sin utställning om vikingatiden med en separat del om samiskt liv. Fria Tidningen åkte dit och fick en egen visning av museets utställningsansvariga Inga Ullén och forskaren Inger Zachrisson.

Fria Tidningen

© 2022 Fria.Nu