Oroligt toppmöte i Venezuela | Fria.Nu
Fria.Nu

Oroligt toppmöte i Venezuela

I Venezuelas huvudstad Caracas var det G15-möte i helgen. Ministrar från 19 länder i syd träffades och diskuterade hur länderna ska samarbeta. De bestämde att de ska samarbeta mer om energifrågor och utveckling.

På söndagen demonstrerade 60 000 människor i Caracas mot USA:s president Bush. De tycker att han och USA bestämmer för mycket. Venezuelas president, Hugo Chavez, höll ett tal. Han sa att Bush har kommit till makten genom valfusk. Han sa till Bush att inte lägga sig i vad de gör i Venezuela. Om USA angriper Venezuela, eller hindrar andra från att handla med landet, får de ingen olja, sa Chavez. Venezuela exporterar 1,5 miljoner fat olja till USA varje dag.

Men det finns också människor i Venezuela som inte tycker att Chavez är en bra president. De vill ha en folkomröstning om honom. De vill att alla i landet ska säga om de litar på presidenten. Om de flesta inte litar på honom, kan han kanske inte vara president längre.

Oppositionen har samlat in namn. Folk som vill ha folkomröstning har skrivit sitt namn på en lista. På listan står 3,4 miljoner namn. 2,4 miljoner namn ska räcka för att det ska bli folk-

omröstning. Men de som tycker att Chavez är bra tror att oppositionen har fuskat. De tror inte att så många har skrivit på namnlistorna. Nu har valmyndigheten i Venezuela sagt att de inte godkänner listorna. De säger att det inte finns tillräckligt många godkända namn på dem.

Nu vet inte oppositionen vad de ska göra. I april 2002 försökte de ta makten genom att göra en kupp.

Den lyckades inte. Vintern 2003 försökte de lamslå oljeindustrin med en strejk. Men det gick inte heller så bra. Nu skriver de i sina tidningar att det är kaos i Venezuela. Att det inte finns någon riktig regering. De hoppas att det ska bli som i Haiti.

Men Chavez säger att Venezuela inte är Haiti, och att han själv inte är Aristide. Till Bush sa han: -Vi får se vem som klarar sig längst, du i Vita Huset eller jag i Miraflores.

ANNONS
ANNONS

Rekommenderade artiklar

Colombia: Första fredssamtalen på tio år

I dag inleds de första fredssamtalen på tio år mellan den colombianska regeringen och Farc-gerillan. Samtidigt växer de sociala rörelsernas krav på att få sina röster hörda vid förhandlingsbordet.

Fria Tidningen

Plan Patriota drabbar bönder i Colombia

Livet blir svårt för människorna på Colombias landsbygd när regeringen försöker slå ner gerilla-grupperna. Det är inte heller säkert att militären kan vinna över gerilla-grupperna. Farc slår tillbaka hårt.

Nya övergrepp av colombianska armén

I skuggan av den kontroversiella förhandlingsprocessen med paramilitärernas paraplyorganisation AUC har den colombianska armén utfört en rad massakrer under årets första månader. Händelserna ifrågasätter bilden av ökad säkerhet och minskat våld som president Alvaro Uribes regering försöker sälja till världen.

Historiskt val präglas av oro

När irakierna går till val på söndag befinner sig stora delar av landet i en situation av våld, kaos och undantagstillstånd. Valutgången är osäker men mycket talar för ett parlament dominerat av shiamuslimska islamister.

Fria Tidningen

USA har gripit Farc-ledare

På nyårsafton åkte ett amerikanskt flygplan från militärbasen Catam i Colombia. I planet satt Ricardo Palmera, ledare för Farc-gerillan. Planet skulle åka till USA.

© 2022 Fria.Nu