Vänstern hjälper Bush | Fria.Nu
Fria.Nu

Vänstern hjälper Bush

I november är det presidentval i USA. Då behöver människor inte bara välja mellan demokraterna och republikanerna. Ralph Nader är också med i presidentvalet. Men kanske kommer han att hjälpa Bush?

Demokraterna, det liberala partiet, är oroliga. De tror att många kommer att rösta på något av de mindre partierna i stället för på demokraterna. Om det bara fanns två president-kandidater, George Bush och demokraternas John Kerry, tror de att Kerry skulle vinna.

I det förra valet, år 2000, var demokraternas kandidat, Al Gore, mycket nära att vinna. Han skulle ha vunnit om inte Ralph Nader hade ställt upp. Ralph Nader ställde upp för det gröna partiet då. I år ställer han också upp i presidentvalet, men utan parti. Det sa han den 22 februari. Så här sa Ralph Nader om demokraterna och republikanerna:

- De kanske inte tänker på samma sätt. De kanske inte har samma mål. De kanske inte använder samma ord. Men de gör samma saker. Storföretagen och politikerna som samarbetar med dem förstör Amerika.

- De politiska partierna är problemet, säger Nader. De har gett makten till företagen. Nu kan företagen säga nej till allmän sjukförsäkring. De kan ge folk hur låga löner som helst. De kan strunta i miljöfrågorna. Så kunde de inte göra för 30-50 år sedan.

Flera kandidater från mindre partier har egna valkampanjer. Enligt Project Vote Smart (projektet Rösta intelligent) finns det över 200 presidentkandidater. Men alla kommer inte att få sina namn på röstsedlarna. Alla delstaterna har olika regler för vilka som får stå på röstsedlarna. Det kanske är därför USA aldrig har haft en president från ett tredje parti.

På senare år har det ändå blivit fler kandidater från små partier. 1992 ställde Ross Perrot upp för Reformpartiet höger om republikanerna. Han fick 19 procent av rösterna. Ralph Nader hoppas att det ska gå bättre i år än 2000. Då kom han med på röstsedlarna i 44 delstater och fick 2,8 procent av rösterna. Men många tycker inte att Ralph Nader ska ställa upp i presidentvalet. Flera tidningar, bland annat New York Times, har skrivit i sina ledare att han inte borde göra det. Tidningen the Nation stödde honom tidigare men gör det inte längre. Inte ens det gröna partiet stöder honom.

Peter Camejo ställde upp i Kaliforniens val förra året. Han säger:

- I valet 2004 kan vi välja att gå vår egen väg eller att stödja demokraternas kandidat.

Demokraterna tycker att det viktigaste är att Bush inte blir president igen. Kerry är den enda demokratiska kandidaten som har chans att bli vald.

Kampen står mellan honom, Bush, och alla andra.

Thomas Carrow

New York

Översättning av Caspar Behrendt

ANNONS
ANNONS

Rekommenderade artiklar

© 2022 Fria.Nu