Debatt


Representanter för kampanjen Rättvis vinhandel
  • Systembolaget har ett ansvar att förbättra arbetsvillkoren för de lantarbetare som producerar det vin som säljs i svenska butiker, skriver Gabi Björsson, Lotta Comé och Annelie Andersson.
Landets Fria

Hållbarhet måste gälla hela vägen, Systembolaget

Var tredje vinflaska som säljs på Systembolaget är producerad av utsatta lantarbetare. Hållbarhetsarbetet inom vinindustrin har pågått sedan 2009, men det arbetet behöver genomsyra hela verksamheten vilket inte görs i dag. Det är häpnadsväckande att Systembolaget i dagsläget saknar åtaganden för att förbättra arbetsvillkor för lantarbetare. Det skriver veckans debattörer, som menar att ambitionsnivån måste höjas.

Situationen för lantarbetare i populära vinproducerande länder som Argentina, Chile och Sydafrika, som producerar nästan var tredje flaska vin som säljs på Systembolaget, är utsatt. Lantarbetarna sliter hårt för löner som inte går att leva på, har ofta informella kontrakt och otrygg bostadssituation och facklig organisering motverkas på många gårdar. Detta understryks av rapporten Ömsom vin ömsom vatten som lanserats av Swedwatch, tillsammans med Latinamerikagrupperna och Afrikagrupperna. Systembolaget saknar i dagsläget ett övergripande socialt hållbarhetsmål, för hela leverantörskedjan.

Som en av världens största inköpare har Systembolaget både ansvar och möjlighet att pådriva utveckling mot en mer miljömässigt, ekonomiskt och socialt hållbar leverantörskedja i vinindustrin. Som statligt ägt bolag ska Systembolagets arbete med hållbarhetsfrågor dessutom vara ett föregångsexempel. Därför är det häpnadsväckande att Systembolaget saknar åtaganden för att förbättra arbetsvillkor för lantarbetare, som producerar det vin som säljs i svenska butiker.

Systembolaget har dock gjort framsteg sedan 2009 då hållbarhetsarbetet inleddes. Enligt Swedwatchs rapport har Systembolaget fört inledande diskussioner om globala ramavtal med ett fackförbund. I maj i år reviderades uppförandekoden, vilket i framtiden kommer innebära att uppföljningarna fokuserar på riskområden och inkluderar vinproducenter och underleverantörer – där risken för kränkningar av mänskliga rättigheter i vinindustrin är störst. Denna utveckling är positiv, men åtgärderna för ett långsiktigt hållbarhetsarbete behöver genomsyra hela verksamheten.

Enligt ägarpolicyn för statligt ägda bolag ska dessa följa internationell praxis – så som FN:s vägledande principer för företag och mänskliga rättigheter. Enligt ägarpolicyn har Systembolagets styrelse i uppdrag av svenska staten att fastställa strategiska hållbarhetsmål, som är relevanta för verksamheten och integrera dessa frågor i sin affärsstrategi. Detta inkluderar även att ha en strukturerad och meningsfull dialog med företagets viktigaste intressenter i samhället.

I dag saknas en tydlig styrning för att säkerställa en hållbar leverantörskedja. Om Systembolaget menar allvar med sitt hållbarhetsarbete, bör ett socialt hållbarhetsmål som innefattar hela leverantörskedjan antas, för att förhindra att mänskliga rättigheter kränks för de som producerar det vin som säljs i Systembolagets butiker. Arbetets efterlevnad bör vara transparent och redovisas offentligt. Det är så klart utmanande att hitta relevanta metoder för uppföljning av sociala villkor i leverantörskedjan, vilket sedan tidigare kommunicerats av Systembolaget. Vi anser att Systembolaget måste anta den utmaningen.

En förutsättning för att arbeta långsiktigt för förbättrade arbetsförhållanden för lantarbetare i Sydafrika, Chile och Argentina är att föra tydlig dialog med fackliga representanter och lantarbetarorganisationer. Att Systembolaget sedan 2013 i högre grad för dialog är positivt, men formell inkludering av lantarbetarrepresentanter saknas fortfarande. Systembolaget måste säkerställa att lantarbetarorganisationer och fackliga rörelser involveras i processerna och arbetet med uppförandekoden. Dessa organisationer vet vilka prioriteringar som är viktigast för att förbättra arbetsförhållandena.

Trots att Systembolaget arbetat sedan 2009 för att säkra en hållbar leverantörskedja har arbetsvillkoren för lantarbetare i vinindustrin inte förbättrats. Ambitionsnivån måste därför höjas om Sveriges regering menar allvar med att hållbart företagande är en profilfråga för Sverige i linje med den svenska politiken för global utveckling (PGU). Som företrädare för staten, borde Systembolagets styrelse, i enlighet med ägarpolicyn för statligt ägda bolag, inkludera relevanta sociala hållbarhetsmål för hela leverantörskedjan. Samt garantera att fackliga organisationer och lantarbetarrepresentanter inkluderas i arbetet med uppförandekoden. Det är dags för Sverige och Systembolaget att leva upp till de internationella åtaganden som de förbundit sig att arbeta för.

Fakta: 

Gabi Björsson • Generalsekreterare Afrikagrupperna

Lotta Comé • Kontaktperson kampanjen Rättvis vinhandel

Annelie Andersson • Ordförande Latinamerikagrupperna

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Fria.Nu