Växtsjukdom slår mot kaffeodlare i El Salvador | Fria.Nu
  • Ilsy Membreño sorterar kaffebönor på kaffeplantaget Montebelo i El Salvador. På grund av kaffebladsrosten har hennes lön sjunkit drastiskt.
Fria Tidningen

Växtsjukdom slår mot kaffeodlare i El Salvador

Många kaffeplantager i Centralamerika har drabbats hårt av växtsjukdomen kaffebladsrost. Svampsjukdomen riskerar att slå hårt mot landsbygden i El Salvador och drabba redan fattiga kaffebönder.

Ilsy Membreño ser bekymrad ut när hon sitter och sorterar kaffebönor på ett kaffeplantage i västra El Salvador. Skördarna har minskat, och därmed också hennes dagliga lön. Orsaken är kaffebladsrost, en sjukdom som leder till att kaffebönorna inte mognar.

– Det blir färre bönor att plocka och därmed mindre pengar åt oss, säger Ilsy Membreño som tillsammans med ett 30-tal kollegor arbetar på ett plantage i El Congo i provinsen Santa Ana.

Enligt det statliga Salvadoranska kaffeförbundet, CSC, arbetar 150 000 människor inom landets kaffeindustri, samtidigt som ytterligare en halv miljon är indirekt beroende av verksamheten. En stor del av landets exportinkomster kommer från kaffet.

I takt med att kaffebladsrosten breder ut sig bland landets plantager stiger också oron för att fattigdomen ytterligare ska förvärras på landsbygden, där redan nu mer än en tredjedel av befolkningen lever i fattigdom.

Ilsy Membreño berättar att hon tidigare kunde plocka uppåt 90 kilo kaffe-bönor om dagen under den tre månader långa skördeperioden. Det innebar att hon då kunde tjäna motsvarande runt 70 kronor om dagen. Men på grund av kaffebladsrosten lyckas hon numera bara få ihop betydligt mindre än hälften.

Även det mer oförutsägbara klimatet har drabbat kaffeodlingarna i form av långa torkor och skyfall.

– Nederbörden har fått bönorna att falla av och det är mer tidsödande att plocka upp dem, berättar trebarnsmamman Sonia Hernández som också arbetar på plantagen i El Congo.

Enligt siffror från CSC mer än halverades kaffeskördarna i landet mellan 2012–2013 och säsongen därpå, på grund av kaffebladsrosten. Även löneutbetalningarna till tillfälliga plantagearbetare minskade mycket kraftigt under perioden. Årets skörd beräknas bli något större, men fortfarande betydligt mindre än innan växtsjukdomen började spridas.

– Om det inte finns någon skörd så har dessa fattiga människor inget arbete, säger Manuel Morán, som är förman vid kaffeplantagen.

El Congo ligger i ett område som är idealiskt för kaffeodlingar. Landets basvaror, majs och bönor, odlas dock inte i denna region. Utan vare sig egna odlingar eller inkomster till att köpa mat riskerar många i lokalbefolkningen matbrist.

– Vi har inga jordar där vi kan odla majs eller bönor, vi är beroende av plantagearbetet, säger Ilsy Membreño.

Av landets 19 500 kaffeodlare beräknas hela 86 procent vara småodlare, enligt CSC.

– Vid sidan av plantagearbetet lever vi på att samla in ved, eftersom det inte finns något annat, berättar Ilsy Membreño, som har en åttaårig son tillsammans med sin man, som livnär sig på samma sätt.

Kaffebladsrost upptäcktes redan i slutet av 1970-talet i El Salvador, men det var först i slutet av 2012 som växtsjukdomen snabbt började spridas i landet. Svampsjukdomens katastrofala effekter blev dock tydliga för kaffeodlarna och landets myndigheter först året därpå.

– Vi blev tagna på sängen av sjukdomen, säger Julio Grande, forskare vid det statliga jordbruksinstitutet Centa.

Julio Grande arbetar med få fram bekämpningsmedel, fungicider, som kan användas mot sjukdomen, och enligt honom har detta gett goda resultat i tester.

– Fungiciderna fungerar, men effekterna är begränsade om inte fler insatser görs, säger han.

Enligt Julio Grande är en metod att ersätta gamla kaffeplantor med nya, eftersom äldre plantor är mer sårbara för växtsjukdomen.

Adán Hernández vid Centa, berättar att myndigheterna har distribuerat flera miljoner kaffeplantor som är resistenta mot kaffebladsrosten, i ett arbete för att förnya landets kaffeplantager. Dessutom har många odlare på egen hand bytt ut sina plantor. Det skulle dock krävas mycket stora statliga insatser för att ersätta alla kaffeplantor i landet.

Annons

Rekommenderade artiklar

Konflikter bromsar klimatarbetet i Afrika

Den afrikanska kontinenten har stora behov av gröna investeringar som kan minska utsläppen och motverka klimatförändringarnas effekter. Men instabilitet, väpnade konflikter och byråkrati förhindrar investeringarna i många länder. 

© 2020 Fria.Nu