Folkdansens, festivalernas och fantasyns år | Fria.Nu
  • Folkdansare från hela Europa dominerade stadsbilden i Helsingborg i början av augusti.
  • Det var lika roligt att se folkdräkterna som själva dansen under folkdansfestivalen Europeaden.
  • Operan Den djupaste platsen gjorde ett starkt intryck.
  • Seinabo Sey är en imponerande liveartist.
  • Den feministiska fantasyfilmen Cirkeln var årets bästa svenska film, enligt redaktören. Huvudpersonerna är sex tonårshäxor i en liten ort i Bergslagen.
Landets Fria

Folkdansens, festivalernas och fantasyns år

2015 har varit ett relativt lugnt kulturår för min del, eller kanske snarare med annat fokus än vanligt. Färre konserter, böcker och konstutställningar, men desto mer festivaler – två på ett år, rekord hittills – och folkdans. Under hösten har jag dansat uppemot fem timmar i veckan, och i början av augusti hölls Europas största folkdansfestival Europeaden i Sverige för första gången någonsin. Det var verkligen en upplevelse att se 6 000 folkdansare från länder som Malta, Grönland och Skottland på samma ställe. Hela Helsingborg fylldes av vackra folkdräkter och spontandans. Definitivt värt att åka på för den som har minsta intresse för folkkultur. Nästa års Europead hålls i belgiska Namur den 20–24 juli.

Andra höjdpunkter var Scenkonstbiennalen i Malmö samt att få en kort pratstund med en av mina favoritförfattare Margaret Atwood då hon framträdde på Stadsbiblioteket i Malmö i våras – om omställningsrörelsen för ett hållbart samhälle, dessutom, vilket hon senare tweetade om!

Men kanske var det allra roligaste ändå min första upplevelse av ett ljudlöst disko – ”silent disco” – på min favoritfestival End of the road i England. Där går det till så att alla besökare får trådlösa hörlurar med två olika kanaler att växla mellan. De två diskjockeyna tävlar sedan om att spela låtarna som flest dansare väljer. Vem som leder märks på volymen på alla som skrålar med från dansgolvet. Det är en helt surrealistisk upplevelse att se hundratals människor dansa koncentrerat i total tystnad – och hur roligt som helst!

Fakta: 

Scenkonst

1. Den djupaste platsen, Freebird Malmö och ØresundsOperan – Ett queert/bisexuellt triangeldrama som verkligen blev både sensuell, övertygande och vacker opera.

2. 69 positions, Mette Ingvartsen – Aldrig obehagligt eller genant trots erotisk performance som tema och fokus på publikmedverkan – bara medryckande och intressant.

3. Ursäkta, skulle ni kunna svälta lite tystare, vi försöker faktiskt skapa lite ekonomisk tillväxt här borta!, Profilteatern – en länk till min recension finns här intill.

4. Ingen fattar utom vi, Riksteatern – en länk till min recension finns här intill.

5. As you like it, Globe theatre, London

6. Rött kort, Backa teater och CommunityTeater & Dans

7. Materia Jag är inte Linda Lovelace, Lumor teater

8. Morbror Vanja, Uppsala stadsteater – en länk till min recension finns här intill.

9. Jag minns dig som du var då, Malin Hellkvist Sellén och Nordberg Movement

10. Borders, Cirkus Cirkör

Filmer

1. Cirkeln – jag gick och såg den två gånger på bio, vilket jag aldrig gjort förut. Det är därmed inte mitt fel att det tyvärr inte ser ut att bli någon uppföljare :( – en länk till min recension finns här intill.

2. Tillbaka till framtiden-maraton på Panora i Malmö

3. Pride

4. Hungerspelen-filmerna (varav jag sett nummer 2–4 i år)

5. Mad Max: Fury road

Skivor

1. Sufjan Stevens – Carrie & Lowell

2. Belle & Sebastian – Girls in peacetime want to dance

3. Chvrches – Every open eye

4. Jonathan Johansson – Lebensraum!

5. Alvvays – Alvvays

Spelningar

1. Pet shop boys på Way out west – ÄNTLIGEN fick jag se dem live och magiskt var det! Höjdpunkten var när min älsklingslåt I wouldn’t normally do this kind of thing, med textraden ”I feel like taking all my clothes off and dancing to The rite of spring”, inleddes med just ett urdrag ur den klassiska baletten Våroffer – fantastiskt!

2. Sufjan Stevens soundcheck på End of the road

3. Sufjan Stevens ”riktiga” spelning på End of the road

4. Florence & the machine på Way out west

5. Seinabo Sey på Malmöfestivalen

Annons

Rekommenderade artiklar

Årets bästa kultur

Vad gjorde 2017 till ett bra kulturår? Landets Fria listar sina favoriter bland musik, böcker och filmer.

Landets Fria

Välj en hållbar festival i sommar

Allt fler festivalarrangörer satsar på miljö och hållbarhet. Vi har tips på allt från Nordiska gudinnefestivalen till vegetariska Popaganda.

Landets Fria

Gotland satsar på folkmusik

Under våren har folkmusiken på Gotland fått en nytändning med både konserter och spel- och danskvällar runt om på ön.

Landets Fria

© 2019 Fria.Nu