Studenter hjälper hjälporganisationer | Fria.Nu
  • Teamet bakom Black Dot och studentinitiativet är från vänster; Nawar Hermez, Anton Sahlback- Nilsson, Catherine Hedler, Samuel Hamberg, Nicolai Slotte, Caroline Hedler och Daniel Brandt.
Göteborgs Fria

Studenter hjälper hjälporganisationer

Den icke vinstdrivande organisationen Black dot vill sänka trösklarna för studenter. Studenter vill engagera sig i flyktingkrisen. Resultatet blev det nya projektet Hello Neighbour.

Hello Neighbour är ett projekt som genom studenters innovativa lösningar ska försöka förbättra det sätt som flyktingar tas emot och välkomnas i Göteborg. Det går ut på att 55 studenter från 5 olika lärosäten i 10 veckor ska jobba i team med utmaningar de fått av olika hjälporganisationer.

De som står bakom projektet är Black dot, en sedan i somras nystartad organisation som arbetar för att sänka trösklarna för studenter på väg ut i arbetslivet genom att koppla ihop dem med det nuvarande innovationssystemet. Tanken är att uppmuntra till entreprenörskap och egna initiativ.

Hello Neighbour är Black dots första projekt.

– Vi har varit i kontakt med väldigt många studenter och märkt att det är jättemånga som vill hjälpa till i flyktingkatastrofen men inte vet hur. Vi såg en möjlighet att göra det vi vill samtidigt som vi kan hjälpa organisationer som jobbar med de här frågorna, säger Caroline Hedler, en av projektledarna i Black dot.

När Hello Neighbour kontaktade olika hjälporganisationer för att presentera sin idé fick de väldigt positiv respons.

– Det är verkligen ett stort behov med extern hjälp, säger Caroline Hedler.

Hon menar att ett av de största problemen med flyktingmottagandet i nuläget är just att det saknas arbetskraft. Det finns många som jobbar med integration och välkomnande men efter den ökade tillströmningen av flyktingar räcker det inte till.

– Till exempel finns det många tekniska lösningar man kan jobba fram för att underlätta manuella system och effektivisera det arbete som görs, säger Caroline Hedler.

De uppdrag som Hello Neighbour fått från organisationerna är av blandad art. Till exempel vill Räddningsmissionen ha hjälp med hur man kan göra för att skapa möjligheter för ensamkommande barn och ungdomar att snabbt komma in i samhället. Röda korset undrar hur donationer som kläder och mat kan omvandlas till andra resurser som vård och medicin.

– Vårt jobb är att matcha teamen så det blir en bra tvärvetenskaplig blandning och de får rätt utmaning. Utöver det ska vi hålla en serie workshops för studenterna där vi utbildar dem i idégenerering, hur man pitchar en idé, förhåller sig till en målgrupp och så vidare, förklarar Caroline Hedler.

Sedan är tanken att studenterna ska jobba vidare i sina team på det sätt de själva tycker passar bäst.

– Studenterna äger själva sina lösningar och hur de vill jobba med dem. Vi på Black dot finns till som stöd och hjälp.

Förra helgen hölls kickoffen för projektet Hello Neighbour. Då fick teamen för första gången möta varandra och de organisationer de ska samarbeta med.

– Det var väldigt bra stämning. Det är studenter som verkligen brinner för projektet och vill göra skillnad, att då träffa andra människor som också vill göra skillnad är väldigt kul, säger Caroline Hedler.

Nu ligger alltså tio veckors projektarbete framför fötterna på dessa studenter. Men tidsgränsen är mest till för att de workshops som ska hållas sträcker sig över tio veckor. Därefter är studenterna fria att fortsätta arbeta med sitt projekt, så klart med stöd från Black dot om de behöver det.

– Det vi vill att det ska leda till är ju att studenterna gör något som faktiskt underlättar för organisationer som jobbar med flyktingmottagande. Och att studenterna ska få insikt om sin egen kompetens.

Annons

Rekommenderade artiklar

Han motiveras av orättvisor

I en tredelad serie får vi följa några av de personer och organisationer som får mycket av det dagliga livet för några av vårt samhälles mest utsatta grupper att gå runt. Mat, boende, myndighetskontakter eller bara någon som lyssnar gör ofta hela skillnaden när en befinner sig i en desperat situation.

Göteborgs Fria

En miljon till hållbarhetsprojekt

Projekt om olika livsstilsinriktningar eller om förändrade konsumtionsvanor är exempel på vad göteborgare kan söka pengar till ur ny fond.

Göteborgs Fria

© 2020 Fria.Nu