Han motiveras av orättvisor | Fria.Nu
  • Claes Haglund är projektledare på Crossroads och tycker många lagar i dag tolkas för snävt och att gränserna är för hårt dragna. – Det är trams, det handlar om människors liv, menar han.
Göteborgs Fria

Han motiveras av orättvisor

Få stöd och hjälp med att kontakta myndigheter eller kom in i värmen och drick en kopp kaffe. Informationscentret Crossroads Göteborg finns till för utsatta EU-medborgare och tredjelandsmedborgare. Projektledaren Claes Haglund berättar om sitt jobb och viljan att göra skillnad.

På ett rullbord i den öppna lokalen står det dukat med mackor, ägg och yoghurt. Alla som vill får komma och äta frukost på Crossroads på Andra Långgatan, varje vardag mellan nio och elva.

I dag är en ovanligt lugn dag. Bara en handfull har kommit upp för att ta sig en macka och lite varmt kaffe från trycktermosen.

– Oftast är det knökfullt här. Ibland står de och köar i trappan så man måste tränga sig förbi för att komma in till jobbet, säger Claes Haglund på rungande Borlängedialekt och skrattar.

Claes jobbar som projektledare på Crossroads Göteborg som är en del av Stadsmissionen. I lokalen på Andra Långgatan arbetar han och hans tre kollegor med att handleda och stödja EU-migranter, eller som Claes föredrar att kalla dem, mobila EU-medborgare.

– Vi säger inte EU-migranter för man är ju inte migrant. Stadsmissionen har alltid varit noga med det där, vi använder heller inte ordet tiggare. Vi kallar det försörjning i gatumiljö. Det är viktigt för att det inte ska bli ”de där tiggarna”, det är inte deras identitet, säger Claes.

Majoriteten, ganska exakt 50 procent, av dem som kommer till Crossroads är rumäner. Övriga är från bland annat Bulgarien, Nigeria, Italien och Spanien.

De som kommer hit söker oftast hjälp med att skriva cv, få information om jobbsökning eller om det blivit problem i några andra instanser. EU-vägledarna, totalt tre personer, kan hjälpa till med det mesta på nio olika språk.

– Tio om man räknar med dalmål, säger Claes.

Arbetsuppgifterna som projektledare är att leda arbetet samt jobba med opinionsbildning. Claes är ofta ute och föreläser, både i Sverige och internationellt.

Men i dag är han på kontoret i Göteborg. En av hans kollegor, Denisa Sava från Rumänien, vinkar i dörren och säger att hon går ut en sväng. Hon ska följa med en av hjälpsökarna på ett myndighetsärende.

– Vi följer med dem ibland och det är jättebra. Det blir som en skrämselfaktor att vi sitter med, de hjälpsökande blir oftast behandlade väldigt mycket bättre då.

Claes berättar att han genom sitt jobb fått en mörkare syn på samhället.

– Jag har vuxit upp med att man litar på myndigheter. Har till exempel Skatteverket sagt något till mig så tror jag att det är sant och att de vill mig väl. Det tror jag inte längre, säger han.

I övrigt är det mesta Claes lärt sig på jobbet positivt.

– Jag utvecklas otroligt mycket och lär mig jättemycket hela tiden. Det bästa är när vi ser folk förändras, att de går från en desperat situation till en bättre.

Kontorsrummen i Crossroads lokaler är inglasade. Det gör att man kan se hela våningsplanet oavsett var man befinner sig. I kontoret bredvid Claes, Denisa Savas kontor, står en man i tomtemössa och ler medan han pratar med Denisa.

– Man jobbar ju här för att man har en vilja att göra skillnad. Allt vårt arbete går ut på att det är individerna som ska göra sakerna, vi ska bara visa vägen och stötta, säger Claes.

Han är väl insatt i problematiken de får möta varje dag på kontoret. Han tycker många lagar i dag tolkas för snävt och att gränserna är för hårt dragna.

– Det är trams, det handlar om människors liv. Orättvisor driver och motiverar mig, jag är så trött på det här. Varför kan inte folk vara schyssta mot varandra så blir det bra sen, det är inte svårare än så.

Fakta: 

Crossroads Göteborg

Crossroads Göteborg är ett informationscenter som jobbar med rättigheter, skyldigheter och möjligheter för EU-medborgare och tredjelandsmedborgare.

Göteborgs Stad, Bräcke Diakoni, Frälsningsarmén, Räddningsmissionen och Stadsmissionen har tecknat ett så kallat Idéburet offentligt partnerskap (IOP) för att ge stöd till socialt utsatta och hemlösa mobila EU-medborgare, där Croassroads ingår.

Crossroads Göteborg har i tre år varit ett projekt men blir vid årsskiftet en bestående verksamhet.

Claes Haglund

  • Ålder: 50
  • Bor: Majorna
  • Bakgrund: Jobbade först som programmerare. Började utbilda sig till teolog men fick under utbildningen praktikplats och sedan jobb på Stadsmissionen. Där är han kvar ännu men fortfarande vet han inte vad han ska bli när han blir stor.
  • Gör: Projektledare för Crossroads Göteborg

Artikelserie: Volontärer

I en tredelad serie får vi följa några av de personer och organisationer som får mycket av det dagliga livet för några av vårt samhälles mest utsatta grupper att gå runt. Mat, boende, myndighetskontakter eller bara någon som lyssnar gör ofta hela skillnaden när en befinner sig i en desperat situation.

Del 1: Han motiveras av orättvisor
Få stöd och hjälp med att kontakta myndigheter eller kom in i värmen och drick en kopp kaffe. Informationscentret Crossroads Göteborg finns till för utsatta EU-medborgare och tredjelandsmedborgare. Projektledaren Claes Haglund berättar om sitt jobb och viljan att göra skillnad.

Del 2: ”Här behövs personer som orkar lyssna”
Alla har rätt till vård. Även de som inte bor i Sverige på lagliga grunder. Varje onsdag håller Rosengrenska öppen vårdmottagning för att hjälpa papperslösa att hitta rätt. Matilda Persson är en av många engagerade volontärer.

Del 3: Ett nödvändigt ont engagemang
Det började som en grupp på Facebook och slutade med inflytande över kommunala beslut. I dag ser Refugees Welcome inte likadant ut som det gjorde i september – men de aktivas engagemang har inte svalnat.

Annons

Rekommenderade artiklar

Studenter hjälper hjälporganisationer

Den icke vinstdrivande organisationen Black dot vill sänka trösklarna för studenter. Studenter vill engagera sig i flyktingkrisen. Resultatet blev det nya projektet Hello Neighbour.

Göteborgs Fria

En miljon till hållbarhetsprojekt

Projekt om olika livsstilsinriktningar eller om förändrade konsumtionsvanor är exempel på vad göteborgare kan söka pengar till ur ny fond.

Göteborgs Fria

© 2020 Fria.Nu