• I morgon firar Slowgold sitt nya album Glömska med en spelning. Slowgold är Amanda Werne, vid liveframträdanden medverkar även basist Johannes Mattsson och trummis Erik Berndtsson.
Göteborgs Fria

Amanda hittar lugn i musiken

För Slowgold har 2015 varit en enda kreativ explosion. I våras kom albumet Stjärnfall och nyligen kom uppföljaren Glömska. – Förhoppningsvis släpper jag ett till tidigt nästa år. Jag tänker att det är onödigt att vänta med att släppa skivor när de ändå är klara, säger Amanda Werne.

Slowgold är i grunden Amanda Werne som tillsammans med flera olika musiker och vänner spelar in musik. Debutskivan kom 2012, men då hade Slowgold redan stått på scenen under flera år. Slowgolds sound har beskrivits som en blandning av Mazzy Star, Fleetwood Mac, Neil Young och The Amazing. Själv tycker hon att kollegan Kristian Antilla beskrev hennes musik bra.

– Han beskrev min musik som drömsk prärierock. Det tyckte jag passade bra, säger Amanda och skattar till. Jag gillar drömsk musik. När man får en vila i musiken och gå in i sin egen värld. Den känslan vill jag förmedla till lyssnarna.

I morgon är det dags att fira nya skivan med en spelning på Generator i Kungstens industriområde. För dem som vill ha mer av Amanda Werne är hon även en del i Hagatrion som förutom Werne, består av Anders Grahn och Stefan Missios. Bandet har med jämna mellanrum spelat på Hagabion och Pustervik.

– Hagatrion lägger fokus på det akustiska. Det är en annan musik än den jag producerar till Slowgold. När jag spelar med trion skapas ett annat typ av rum, vi söker efter mer interaktion med publiken. När jag spelar med mitt eget material vill jag ju gärna att folk går lite mer in i sig själva.

Förutom ytterligare ett albumsläpp under början av nästa år vill Amanda Werne jobba mot att kunna använda sin musik som ett verktyg för att kunna bidra till det som det behövs mer av i samhället i dag, som exempelvis inkludering och jämställdhet. Hon berättar att hon under klimattoppmötet i Paris supportade bandet [ingenting], som varje dag under toppmötet arrangerade spelningar i Stockholm för att göra folk medvetna om klimatmötet.

2015 har förutom albumsläpp inneburit ett erkännande från musik-Sverige i form av Totta-stipendiet, som Amanda Werne tilldelades. Hon var inbjuden av Nikke Ström för att sjunga den sista låten Totta spelade in under stipendieutdelningen. Då hade hon ingen aning om att det var hon själv som var mottagaren av stipendiet.

– Det betyder jättemycket för mig. Totta Näslund hade ju en sådan otrolig röst

och scenpersonlighet, så som sångare är det helt fantastiskt och en ära att få bli förknippad med honom.

Tre album har Amanda Werne producerat på kort tid. Du är inte orolig för att kreativiteten ska sina?

– Det ett fritt arbete att jobba med musik, men det är inte ett fritt val. Musiken är ett andningshål för mig, jag måste ha den för att kunna vila.

Fakta: 

Amanda Werne

Ålder: 26 år, född i Hammarkullen.

Bor: Majorna i Göteborg

Aktuell med: Slowgolds andra skiva Glömska. Releasespelning i morgon på Generator, Kungstens industriområde.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Konst som en del i tillfrisknandet

Sedan januari finns det en konstateljén på Sahlgrenska psykiatri affektiva. ”Många av patienterna uttrycker att de känner en läkande effekt av måleriet”, säger Stefan Karlsson.

Göteborgs Fria

Irene Andersen spänner musklerna

Stora muskler är okej. Om de sitter på en man. Varför är det så? GFT träffar bodybuildaren Irene Andersen för att prata om kroppsnormer och om hennes medverkan i dokumentären Too big for the world.

Göteborgs Fria

Spinn tar sig an åldrandet

Nya lokaler och ny föreställning. GFT hälsar på hos danskompaniet Spinn dagarna innan premiären av Gård av träd.

Göteborgs Fria

Allt ljus på Stina Velocette

Stina Velocette tar steget till att bli soloartist. Två singlar har släppts under året och nu väntar vi alla på den kommande ep:n Motljus.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu