Pressfriheten allt mer hotad i Turkiet | Fria.Nu
  • Journalisten Mohammed Rasool greps när han jobbade för Vice news i den kurdiska delen av Turkiet i augusti och sitter fortfarande fängslad utan att ha ställts inför rätta.
  • Demonstration i Ankara till stöd för de gripna journalisterna Can Dündar och Erdem Gül.
Fria Tidningen

Pressfriheten allt mer hotad i Turkiet

Under de senaste åren har pressfriheten i Turkiet varit på tillbakagång. Kritiker menar att situationen kan vara på väg att förvärras ytterligare efter regeringspartiet AKP:s valseger i november.

Bara några dagar efter valet begav sig Beyza Kural, reporter på den oberoende nyhetssajten Bianet, till universitetet i Istanbul för att bevaka den spända stämningen mellan demonstranter och polis i samband med en studentprotest. Väl framme blev Beyza Kural utan tydlig anledning misshandlad av en grupp civila poliser. Hon fick handfängsel men undgick att bli gripen tack vare att en grupp kollegor lade sig i polisens agerande.

Händelsen filmades dock, och på filmen kan man höra en av poliserna skrika till Beyza Kural: ”Från och med nu kommer inget att vara som förr. Det kommer vi att lära er.”

Videofilmen spreds snabbt på sociala medier och via oberoende mediesajter. Många kritiska röster menar att polisens ord bekräftar deras farhågor – att regeringspartiet AKP planerar att i ännu högre grad tysta kritiska röster efter den senaste valsegern.

Den oberoende organisationen Freedom house har redan tidigare beskrivit pressen i Turkiet som ”icke fri”, medan Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex placerar landet på den föga hedrande platsen 149 av 180 jämförda länder.

När landets premiärminister Ahmet Davutoglu nyligen intervjuades av CNN svarade han på den kritik som framförts mot regeringens tillslag mot pressen genom att hänvisa till sin egen bakgrund som kolumnist på 1990-talet.

– Pressfrihet och intellektuell frihet är mycket viktiga frågor för mig, sade Ahmet Davutoglu.

Uttalandet ifrågasätts dock av de många kritiker som har tydligt i minne hur turkisk polis bara några veckor tidigare gjorde en razzia mot mediegruppen Ipek Medya och stängde ner de oppositionella dagstidningarna Bugün och Millet.

Efter tillslaget var Johann Bihr, chef för Reportrar utan gränsers avdelning för Östeuropa och Centralasien, mycket kritisk.

– Förföljelsen av kritiska medier har nått en extremt oroande nivå inför valet. Myndigheternas beslut att tysta Ipek Medya är bara det senaste exemplet på detta, sade Johann Bihr.

Efter valet har tillslagen mot de kritiska medierna fortsatt. Den 26 november greps Can Dündar, chefredaktör för dagstidningen Cumhuriyet, samt tidningens chef i Ankara, Erdem Gül, anklagade för att ha stöttat terrorism och för att ha avslöjat statshemligheter. Gripandena kom efter att de avslöjat hur den turkiska säkerhetstjänsten illegalt försökt smuggla vapen till jihadistgrupper i Syrien.

Enligt en granskning gjord av nyhetssajten Bianet censurerades 101 webbsajter, 40 Twitterkonton och 178 nyhetsartiklar i Turkiet bara mellan juli och september i år. Detta samtidigt som ett stort antal journalister uppges ha blivit gripna, stämda eller attackerade.

Kritiker menar att det turkiska medielandskapet numera präglas av censur. Kritiska röster uppges bli utsatta för falska anklagelser om skattebrott eller för att sprida terrorpropaganda. Enligt Bianet blev 61 personer under perioden mellan juli och september i år anklagade, åtalade eller gripna för att ha ”förolämpat” president Recep Tayyip Erdogan.

ANNONS

Rekommenderade artiklar

© 2021 Fria.Nu