Högervinst i Venezuela | Fria.Nu
  • Firande högerväljare samlades på måndagen till oppostionsledaren Henrique Capriles presskonferens i Caracas.
Fria Tidningen

Högervinst i Venezuela

Söndagens parlamentsval blev ett nederlag för chavismen, den socialistiska rörelsen som startades av expresidenten Hugo Chávez. För första gången sedan socialistpartiet kom till makten för 16 år sedan har högeroppositionen vunnit ett val i Venezuela.

I Venezuelas huvudstad Caracas firades högerns valvinst av oppositionella natten till måndagen.

– Den här regeringen har fängslat oliktänkande, politiserat universiteten, tvingat oss att köa för att köpa mat. Men nu kommer oppositionen att visa venezuelanerna att det finns en väg ut ur det här, sa Maria Jimena Rodriguez, en av firarna, till Sveriges Radio.

Oppositionskoalitionen MUD vann i söndagens parlamentsval en majoritet av platserna. President Nicolás Maduro från socialistpartiet PSUV kommer att sitta kvar som president, men eftersom högerkoalitionen vunnit två tredjedelars majoritet i parlamentet innebär det att den har möjlighet att avsätta honom, trots att han har tre år kvar av sin mandatperiod. Det sker i så fall genom en folkomröstning i april.

Valresultatet är historiskt – Venezuela har styrts av socialistpartiet, först under Hugo Chávez och sedan under nuvarande president Nicolás Maduro, under 16 år. Den politiska rörelse som startades av expresidenten Chávez, chavismen, har drivit igenom flera viktiga, sociala förändringar i Venezuela. Bland annat har barnadödligheten minskat, analfabetismen i princip utrotats och det har investerats i offentliga institutioner som skolor och sjukhus. En reform för universitetsstudier har möjliggjort att många fler kunnat skaffa sig en högre utbildning.

Men sedan 2013 har en ekonomisk kris, orsakad av bland annat fallande oljepriser, slagit hårt mot landet. Venezuela har nu världens högsta inflation och det råder akut brist på flera basvaror. Den ekonomiska krisen är huvudanledningen till socialistpartiets förlust, även om Maduro menar att den orsakats av ekonomisk krigsföring från företagsledare och andre motståndare och inte socialistpartiets politik.

Nu väntar med största sannolikhet en ny ekonomisk politik i Venezuela, något högkoalitionen kan driva igenom genom sin majoritet i parlamentet. En amnestilag som ska befria fängslade politiker har också utlovats.

Men president Maduro är ännu inte villig att ge upp.

– Vi har förlorat en strid i dag, men det är nu kampen för socialism tar sin början, säger han i ett uttalande.

ANNONS

Rekommenderade artiklar

© 2021 Fria.Nu