• Svenska Gripenplan ska inte användas i striderna mot IS i Syrien.
Fria Tidningen

Inga svenska stridsplan i Syrien

Gripenplan ingår inte i det paket som den svenska regeringen har erbjudit Frankrike som stöd för insatsen mot IS. Utrikesminister Margot Wallström (S) säger att det folkrättsliga stödet inte är tillräckligt tydligt.

Efter terrordådet i Paris åberopade Frankrike den klausul som finns i EU-fördraget om solidariskt stöd medlemsländerna emellan när ett land begär det. Den borgerliga oppositionen ville då skicka svenskt stridsflyg för att bistå den militära insatsen mot IS i Syrien. Men Gripenplanen finns inte med i det svar som Sveriges regering gett Frankrike.

– Vi är alltid noga med folkrätten och vi har gjort bedömningen att här befinner vi oss i en gråzon. Kommer det ett FN-mandat om en insats i Syrien kan det klarna, säger Margot Wallström på en presskonferens i Rosenbad på onsdagsförmiddagen.

Det regeringen erbjuder Frankrike är transportflyg och att den svenska insatsen i den franskledda FN-operationen i Mali samt Minusma-insatsen i Mali ska förstärkas med ett par stabsofficerare. Dessutom ska Sverige skicka ett Herkulesplan för Minusma-insatsen våren 2017 och regeringen undersöker om svenskt deltagande i EU:s utbildningsinsatser för soldater i Mali kan utökas. Regeringen överväger om ytterligare försvarsmateriel ska ställas till Frankrikes förfogande. Det måste dock prövas enligt svensk vapenexportlagstiftning. Totalt beräknas paketet kosta 40 miljoner kronor.

Moderaterna, Liberalerna och Centern säger till Dagens nyheter att de är besvikna på beskedet från regeringen och menar att paketet är för litet. Men vänsterpartiet stöder regeringens beslut.

– Det sista som det hårt prövade folket i Syrien behöver nu är fler stridsflygplan, säger Hans Linde, utrikespolitisk talesperson för Vänsterpartiet, i ett uttalande.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Oron växer bland barnmorskorna

Förra sommaren var den värsta någonsin för förlossningsklinikerna. I år blir det ännu värre, tror barnmorskan Lilleba Anckers.

Stockholms Fria

© 2024 Fria.Nu