• Interimstyrelsen i nya föreningen Andelsjordbruk Sverige / CSA Sweden består av Maja Söderberg, Tobias de Pessemier, Niklas Markie, Linda Isaksson, Mona Andersson och Håkan Rasmusson.
Landets Fria

Andelsjordbrukare i Sverige organiserar sig

Andelsjordbrukare i Sverige har gått samman och bildat en paraplyorganisation för att verka för den hållbara utvecklingen av andelsjordbruk i Sverige.

Andelsjordbruk är ett alternativt sätt att producera och distribuera livsmedel som är stort i USA och många andra EU-länder. I Sverige finns ett tiotal andelsjordbruk och antalet växer för varje år. För att utbyta erfarenheter och stötta varandra har nu andelsjordbrukare i Sverige gått samman i en nystartad organisation som heter Andelsjordbruk Sverige/CSA Sweden. Andelsjordbruk bygger på principen om närproducerat, betalning i förväg och leverans eller skörd varje eller varannan vecka.

Partnerskapet kan bestå i att köpa en del av skörden i förväg, exempelvis självplock på gården, eller att teckna en prenumeration på grönsaker under säsongen och få en grönsakslåda hem.

I den nya föreningen kommer medlemmarna ha fysiska nätverksträffar och digitala mötesplatser.

– Vi vill ta fram verktyg och metoder som passar den här typen av verksamhet. Det skulle kunna vara ett smidigt odlingsplaneringsverktyg eller bra metoder för marknadsföring, säger Maja Söderberg, kontaktperson för föreningen.

Föreningen vill också stötta och dela erfarenheter med de som funderar på att starta ett nytt andelsjordbruk.

Själv driver hon gården Nybrukarna i Växjö kommun i Småland och hon är en av ledamöterna i interimstyrelsen. Hon tycker att andelsjordbruk är ett väldigt spännande sätt att driva jordbruk på.

– Före säsongen fick våra prenumeranter önska vad de ville att vi skulle odla och sedan planerade vi odlingen utifrån önskemålen. Man tecknar sig för en hel säsong och får då en andel av skörden. Misslyckas spenaten blir det ingen spenat, blir spenatskörden god, blir det däremot desto mer.

Genom brev och uppdateringar på Facebook kan prenumeranterna följa hur det går på odlingen.

– Det är som att odla själv, men utan att göra jobbet, säger Maja Söderberg.

Sveriges första CSA startades på Ramsjö gård norr om Uppsala år 2001. Gården drivs av Anders Berlin som hade varit i USA och upptäckt modellen som hade blivit populär bland ekologiska grönsaksodlare där.

– Det hela började hos oss genom att vi satte oss ned med familjer från en konsumentinköpsgrupp. Vi diskuterade allt ifrån vad vi skulle odla till hur distributionen skulle ske. Med tiden har andelsjordbruket utvecklats och har nu över 200 medlemmar, berättar Anders Berlin.

Håkan Rasmusson som driver Värpinge grön CSA utanför Lund tror att framtidens bonde arbetar multifunktionellt och i samverkan med staden.

– Vi producerar inte bara mat, utan utför också andra tjänster åt staden, i vårt fall arbetstillfällen, biologisk mångfald och integrationsmöjligheter.

Värpinge grön CSA är ett arbetsintegrerande, socialt företag.

– Odling är ett perfekt verktyg för både rehabilitering och integration, säger Håkan Rasmusson.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Deras lycka byttes mot byråkratisk mardröm

Det som började som en ljuv kärlekshistoria slutade i en byråkratisk återvändsgränd. Nurten Tuncel är hemma i Mölndal medan hennes man lever som flykting i Grekland. Den politiska situationen i Turkiet och svenska regler står nu i vägen för deras kärlek.

Göteborgs Fria

© 2024 Fria.Nu