Framåt för franska högerextremister | Fria.Nu
  • Marine Le Pens Nationella fronten gör sitt starkaste val någonsin men lyckas inte ta makten i någon av Frankrikes 13 regioner.
Fria Tidningen

Framåt för franska högerextremister

Nationella fronten lyckades inte ta makten i någon fransk region i söndagens val. Men det högerextrema partiet får fler röster än någonsin tidigare och tredubblar antalet mandat i de regionala församlingarna.

Marine Le Pens Nationella fronten (FN) var största parti i sex av Frankrikes tretton regioner efter den första omgången av de franska lokalvalen den 6 december. Men i söndagens andra omgång lyckades partiet inte vinna i någon av regionerna.

Med 6,7 miljoner röster (27,4 procent) gör dock FN – som driver en starkt invandringskritisk, nationalistisk och EU-skeptisk linje – sitt starkaste val någonsin. Partiet har nu 358 platser i de regionala parlamenten, en trefaldig ökning jämfört med förra valets 118 platser.

Det konservativa partiet Republikanerna – högerpartiet som förr hette UMP och leds av Nicolas Sarkozy – kammade hem segern i sju regioner och Francois Hollands socialistparti PS vann i fem regioner.

Att Nationella fronten inte gjorde ännu bättre ifrån sig beror på att socialisterna drog tillbaka sin kandidat i flera regioner och uppmanade sina väljare att istället rösta på den konservativa kandidaten. De två stora ärkerivalerna i fransk politik har alltså samarbetat för att hålla Nationella fronten borta från makten – en kortsiktig taktik som kan visa sig vara kontraproduktiv i längden då FN framstår som det enda oppositionspartiet.

”Resultatet visar på den orubbliga ökningen för FN i val efter val”, sa partiledaren Marine Le Pen till jublande anhängare på söndagskvällen och tillade att höger-vänster-blockeringen av partiet bevisar hennes devis om att ”FN och dess väljare är offer för ett elitistiskt system som förföljer dem”.

Trots att socialisterna gjorde bättre ifrån sig än väntat var det en dämpad premiärminister som uttalade sig på söndagskvällen.

– Detta innebär ingen lättnad, ingen triumfalism eller några segertal, sa Manuel Valls.

Han lovade att partiet ska bli bättre på att lyssna på fransmännen och jobba hårdare på att bekämpa arbetslösheten som med 10,6 procent är på den högsta nivån på nästan 20 år. Socialisternas oförmåga att vända landets ekonomiska kris anses ha lett till att partiets starka bas inom arbetarklassen eroderats till förmån för Nationella fronten.

– Vi måste inspirera väljarna att åter rösta för något, inte bara mot något, sa premiärminister Valls.

Sedan Marine Le Pen efterträdde sin far Jean-Marie som partiledare år 2011 har hon jobbat hårt på att tvätta bort partiets rasistiska och antisemitiska historia. Men den hårda linjen mot muslimer och i invandringsfrågor kvarstår och sedan terroristattackerna i Paris har parties hjärtefrågor – flyktingkrisen, säkerhet, islam och den nationella identiteten – dominerat den politiska agendan i Frankrike vilket anses ha gynnat FN i valet.

Regionvalet kan vara en försmak av vad som väntar våren 2017 då landet både ska välja ny president och ett nytt parlament. Bedömare tror att Le Pen kan kamma hem andraplatsen i första omgången av presidentvalet och ställas inför antingen socialisernas eller de konservativas kandidat i andra omgången.

Att FN nu inte vunnit makten i någon region kan visa sig vara en fördel då de kan fortsätta att vara en högljudd kritiker i opposition utan att behöva ta ansvar för politiska beslut.

ANNONS

Rekommenderade artiklar

© 2021 Fria.Nu