• - Om folk visste mer om hur vi lever skulle de också handla mer. De vet ingenting om verkligheten, de bara tror att de vet, säger Håkan Jonsson. Här på väg till sin arbetsplats.
  • Håkan Jonsson har skaffat en egen stuga att flytta till. – Då får jag sköta mig själv, och det är ju precis vad man vill.
Stockholms Fria

Södra stations egen tidningschef

Du hittar dem utanför tunnelbanan och pendeltågsstationen. De flesta utan ett hem, men med ett arbete i form av en bunt tidningar. Håkan Jonsson är en av de som fått mer ordning på livet genom att bli försäljare av Situation Sthlm. I år fyller tidningen 20 år.

– Situation Sthlm. Kom och köp Situation Sthlm, ropar en äldre man utanför Södra stations uppgång mot Swedenborgsgatan.

Klockan närmar sig 11. Pendlare rör sig ut och in från stationen, men det är förvånansvärt tyst. Trots höst i luften lyckas solen värma upp det lilla torget där mannen står. Han bär beige keps med loggan Situation Sthlm i gult. Glasögon, grått skägg och mustasch. En axelremsväska tynger ner hans högra axel. Över väskan hänger en liten löpsedel.

– Det här är min plats, jag står alltid här och säljer tidningar. Kommer det någon annan kan jag bara köra bort dem, precis som andra kan köra bort mig från andra platser, säger han.

Bredvid honom utanför Coop sitter en kvinna och tigger, på andra sidan står bärförsäljare. Jonsson bär en stor brun ullkofta med motiv av lamor och runt halsen hänger hans försäljningslegitimation. När han vänder sig om blottas flera sår bakom örat.

– Säljer jag tio tidningar en dag är det okej. Då får jag pengar till mat, mediciner och cigaretter. Försäljningen gör också att jag har något att göra om dagarna, annars sitter jag bara inne.

Håkan Jonsson har jobbat på Situation Sthlm i drygt ett halvår och han tycker om de flesta kollegorna. En annan försäljare kommer förbi och pratar en stund.

– Om folk visste mer om hur vi lever skulle de också handla mer. De vet ingenting om verkligheten, de bara tror att de vet, säger Jonsson och tittar ner på sina smutsiga och såriga händer som kramar sista tidningen.

Snart kommer en man fram och köper den. Dags för lunch.

På Krukmakargatan 34 ligger Situation Sthlm:s redaktion. Jobbet som försäljare är till för hemlösa, före detta hemlösa eller människor med psykisk ohälsa som hamnat utanför systemet. De köper sina tidningar för 25 kronor styck och säljer de för 50. Hur många och hur ofta bestämmer de själva. Vissa jobbar morgon, andra kväll eller natt.

Håkan Jonsson sätter sig vid ett av borden för att äta sin sallad. Stämningen är lugn. En kollega sitter ihopsjunken i en fåtölj och läser tidningen, en annan lånar dator, och en kvinna står och slätar ut sitt vita hår med en plattång. Här på redaktionen kan försäljarna få hjälp i kontakt med myndigheter.

De kan även få sin post skickad hit, eftersom många precis som Håkan, bor på olika vandrarhem. Men efter tre år som hemlös har han fått goda nyheter.

– Snart flyttar jag till en egen stuga ute på Gålö, i Stockholms skärgård. Så nu kommer jag att få sköta mig själv, och det är ju precis vad man vill, berättar han.

Vi stämmer träff några dagar senare vid Södra station. Men tre timmar efter utsatt tid har han inte dykt upp och svarar inte i mobilen. Har det hänt honom något?

Utanför Situation Sthlm är det många som kommer och går, men ingen Håkan Jonsson.

Men tre dagar senare står han utanför redaktionen igen, med en plastmugg morgonkaffe och en cigarett. Han berättar att flytten inte börjat bra. Han har tappat bort nycklarna till stugan och mobilen har gått sönder. Nu är tanken att ordna upp allt och vara tillbaks på jobbet dagen där på.

– Ha det så bra så ses vi imorgon, säger han med sina vänliga ögon.

Det gör vi inte. Det dröjer nästan tre veckor innan Håkan Jonsson syns till igen. Han ser annorlunda ut, nyklippt under kepsen.

– Jag har inte varit här mycket. Flytten kom emellan. Mina stamkunder hade tyvärr redan köpt den nya tidningen vid Ringen eller Mariatorget, säger han och viftar med det färska oktobernumret.

Han berättar om en man och en kvinna som gick förbi nyligen. De ville inte köpa någon tidning, men när de senare gick samma väg tillbaks bjöd de istället på en låda thaimat.

– Det värmer när folk gör så. Då förstår de hur jag har det.

Tillbaka på sin gamla vanliga plats hoppas han på att sälja bra. Han vill få ihop pengar för att köpa byrå, gardiner och prydnadssaker till stugan. Och en digitalbox så han kan se på tv. Hans liv blir bättre och bättre och det känns tryggt med eget boende. Även om han oroar sig för den långa resvägen i vinter.

– Annars är det inte så farligt. Nu skulle jag bara behöva sälja en tidning till så jag har råd med cigg på vägen hem.

Fakta: 

Situation Sthlm 20 år

Situation Sthlm har 300 aktiva försäljare, varav 20 procent är kvinnor. Upplagan ligger på drygt 33 000 exemplar. Sista onsdagen varje månad kommer ett nytt nummer.

Tidigare i höst gav tidningen ut pocketboken Hemlös: med egna ord. Situation Sthlm 2008-2014.

Situation Sthlm driver även social verksamhet. Det innebär bland annat juridisk rådgivning, hjälp i kontakt med myndigheter, arbetsträning liksom fri tillgång till telefon och dator.

Tidningen är ett icke vinstdrivande aktiebolag där överskottet går tillbaka i verksamheten. Det ägs och drivs till största delen av personalen. Den sociala verksamheten är en ideell förening och styrelsen består till viss del av personalen.

I veckan tilldelades tidningens chefredaktör Ulf Stolt Sveriges Tidskrifters stora pris.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

”Jag förstod att det inte var fel på mig”

Länge kände Eslövsbon Christel Niby skuld över de sexuella övergrepp hon utsattes för som barn. Att berätta sin historia i boken Jag står rak har hjälpt henne att gå vidare.

Skånes Fria

Nathalie Ruejas Jonson och det autistiska perspektivet

Det skeva perspektivet, det lilla som blir enormt, det stora som försvinner. Alla ord som regnar i kaskader över världen tills den inte syns längre. Och så stunderna med hörlurarna på max för att få ledigt en stund. Kaoset och skammen inför kaoset. Att be om hjälp. Att få hjälp.

© 2024 Fria.Nu