• Constanza Hepp har sytt egna cykelväskor av återvunnet material inför cyklingen till Paris.
  • Cykelaktionen på väg mot Paris startade i Köpenhamn den 14 november.
  • Cyklingen Cooperide pågår i 22 dagar. När hälften passerat hade gruppen nått till staden Bochum, utanför tyska Essen.
Skånes Fria

Klimataktivister cyklar till toppmötet i Paris

På måndag öppnar klimattoppmötet i Paris. Aktivisten och Malmöbon Constanza Hepp är på väg dit – på cykel.

Vi möts upp på Möllevångstorget ett par dagar innan avfärden från Köpenhamn.

Tanken med cykelprojektet Cooperide är att symboliskt binda ihop FN:s klimattoppmöte Cop 15 som arrangerades där 2009 med Cop 21 i Paris.

Från den 30 november till 11 december ska världens stater komma överens om ett nytt globalt klimatavtal. Det ska träda i kraft 2020 och ersätta Kyotoavtalet.

– Det står klart att om inget görs blir det en 4-gradig temperaturökning inom 100 år och då kommer inte liv som det ser ut i dag vara möjligt på jorden. Det behövs en specifik förändring av våra liv, säger Constanza Hepp.

Cyklingen går från Köpenhamn via Tyskland, Belgien och sedan Frankrike. På den elfte dagen, den 24 november, hade de då 24 cyklisterna hunnit fram till staden Bochum, utanför tyska Essen.

Constanza Hepp som är med på hela resan har förberett sig genom att cykla ett par gånger i veckan fram och tillbaka till Lund.

– Jag tycker att det är viktigt att manifestera att det finns en stark miljörörelse i världen. Det är min motivation. Jag är ingen sportig person och det är en stor fysisk utmaning för mig.

Det mesta av hennes utrustning är second hand. Hon har en begagnad cykel och cykelväskorna har hon gjort av en tältbotten som hon sytt på reflexer från en barnväst. Kardborrebanden som stänger väskorna har hon köpt nya. Så även ett underställ och ett par vattentäta vantar.

– Jag försöker att inte köpa nytt, det vore motsägelsefullt att cykla till klimattoppmötet och köpa en massa saker.

Constanza Hepp har bott i Malmö i drygt ett och ett halvt år. Hon lämnade Chile för att med hjälp av ett stipendium från Svenska institutet plugga sin master i humanekologi på Lunds universitet.

– Jag studerar humanekologi och det är ett stort intresse hos mig vad människor gör med naturen genom hur vi organiserar våra liv. Bör det till exempel vara normalt att producera mat som vi sedan slänger bort?

Det var i Lund som initiativet till Cooperide togs förra vintern. Aktivisterna som deltar bor bland annat i Malmö, Köpenhamn, Oslo och på olika platser i Tyskland. Initiativet startade inom den akademiska världen, men nu är alla möjliga människor inblandade.

– Det är viktigt att det här är ett gemensamt projekt som inkluderar olika människor, samhällen längs vägen och miljöorganisationer.

Mellan 20–30 personer cyklar, men många byter av varandra. Längs med vägen arrangeras filmvisningar av This changes everything, den filmatiserade dokumentären av Naomi Kleins bok.

– Vi lämnar våra vanliga liv för att visa att det finns alternativ och att förändring är möjlig. Att cykla är en symbolisk handling för vad vi kan åstadkomma tillsammans med väldigt enkel teknologi.

En mindre grupp liftar, och har ett större ansvar för aktiviteterna längs vägen, samt tar med sig en del av de tyngre grejorna. Turen är planerad på 22 dagar och i genomsnitt cyklar gruppen 60 till 70 kilometer per dag.

– Vi bestämde tidigt att vi inte skulle ha en följebil. Vi ville heller inte vara sponsrade av något cykelmärke utan vara självständiga. Finansieringen sker endast via crowdfunding.

Väl på plats ska cyklisterna delta i de aktiviteter som planeras av klimataktivister från hela världen. På grund av terrorattackerna har dessa begränsats mycket, men miljörörelsens närvaro är mycket viktig, menar Constanza Hepp.

– Möjligheten finns att det blir en klimatöverenskommelse. Om det händer kommer vi applådera. Om det inte händer kommer vi att pressa på och inte låta dem få sista ordet.

Fakta: 

Följ cyklisternas väg:

www.cooperide.org

Climate march

Den 29 november arrangeras Climate march runt om i världen med kravet att klimattoppmötet ska nå ett bindande avtal om att klara av tvågradersmålet. I Malmö är det samling 12.30 utanför Stadsbiblioteket.

Cop21 i Paris

• Cop är FN:s årliga möte under klimatkonventionen UNFCC. I år är det ett toppmöte där 138 stats- och regeringschefer kommer att delta. Målet är att hitta ett gemensamt avtal som gör att jorden inte blir varmare än två grader jämfört med före industrialismen.

• Klimatkonventionen togs fram i Rio 1992 och trädde i kraft 1994. I Kyotoprotokollet från 1997 förbinder sig de 37 industrialiserade länder och EU som skrivit på att stabilisera utsläppen av växthusgaser. Bland annat USA, Kanada, Ryssland och Japan står i dag utanför Kyotoprotokollet, som också kritiserats för att vara för lamt.

• I Paris är utmaningen att komma fram till ett nytt globalt klimatavtal som kan ta vid 2020.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Klimatmötets knäckfrågor

COP21

Vad kommer det att beslutas om på klimatmötet egentligen? Vi har listat de fem viktigaste knäckfrågorna.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu