”Drönarna spär på terrorismen” | Fria.Nu
  • Protest mot amerikanska drönarattacker i Pakistan.
Fria Tidningen

”Drönarna spär på terrorismen”

USA:s drönarkrig mot IS och andra terrorgrupper har spätt på terrorismen. Det skriver fyra tidigare medlemmar av USA:s flygvapen i ett brev till presidenten och varnar för att dödandet med de obemannade planen göder hatet mot USA.

Sedan 2011 har USA tredubblat användningen av drönare, obemannade flygfarkoster, i olika länder. Enligt president Barack Obama är farkosterna precisionsvapen som utför ”targeted killings” av terrorister och de sägs spara både pengar och människoliv.

Men drönarkriget kritiseras hårt av experter och visselblåsare. Nu har fyra tidigare medlemmar i USA:s flygvapen, som arbetat med drönarattacker, skrivit ett brev till president Barack Obama, försvarsminister Ashton Carter och CIA-chefen John Brennan, där de varnar för att drönarattackerna är en källa till terrorism. Dödandet av oskyldiga civila är en av de mest förödande drivkrafterna bakom terrorism och destabilisering i hela världen, skriver de. De kopplar också samman det med terrordåden i Paris. ”Vi kan inte sitta tysta och se på då det sker tragedier som den i Paris, medvetna om de effekter drönarprogram har utomlands och på hemmaplan”, skriver de.

Personerna bakom brevet, de som utför det så kallade dataspelskriget, genomför attackerna i Irak, Afghanistan och andra konfliktzoner, via en dataskärm. Med bara ett knapptryck kan de spränga de svarta skuggorna på skärmen i bitar. USA förfogar i dag över tusentals drönare och enligt Washington Post cirkulerar hundratals större drönare över marken världen runt och samlar data. Med ett kommando från en militärbas i USA kan de när som helst gå till attack.

Enligt hemliga amerikanska dokument som nyligen läckts till sajten The Intercept är 90 procent av offren för drönarattacker civila. Visselblåsaren Edward Snowden har hyllat avslöjandet och sa nyligen till DN att ”drönarprogrammet skapar fler terrorister än det dödar”. Visselblåsarnas uppgifter stöds också av forskning. I en rapport av forskare vid Stanford och New York university som gavs ut år 2012 slås det fast att USA:s drönarattacker har gjort det lättare för militanta islamistgrupper att rekrytera nya medlemmar.

Annons

Rekommenderade artiklar

© 2020 Fria.Nu