SD är inte välkomna i Lund | Fria.Nu

Debatt


Lundabor mot rasism
  • SD:s valtal i Lund förra året. Nu uppmanar Lundabor mot rasism till nya protester när SD håller sina partidagar där.
Skånes Fria

SD är inte välkomna i Lund

Lund har en stolt historia av antifascistiskt motstånd, som sträcker sig bak till 1980-talet. Det har varit många år av kamp och vi vägrar se på när extremhögern åter försöker göra sig bekväma i Lund.

Ett datum som många Lundabor sällan glömmer är 30 november. Under 1980-talet och 1990-talet samlades tusentals renodlade nynazister för att gå fackeltåg genom Lund. Somliga av dessa har i dag bytt ut bombarjackan mot kostym och sitter i riksdagen för Sverigedemokraterna.

Antifascister och antirasister samlades årligen för att försvara Lund mot nazisterna och hindra dem från att gå sina fackeltåg. Demonstranterna blev upprepade gånger brutalt stoppade av polisen som ville säkra nynazisternas möjlighet att marschera. Andra år lyckades antifascisterna hindra fackeltågen och det blev allt besvärligare för nynazisterna att marschera i Lund. Slutligen var det omöjligt. Efter flera års uppehåll gjordes nazisterna ett nytt försök 2008, men stoppades och har inte kommit tillbaka för att gå i fackeltåg 30 november. Nynazister har inte lyckats organisera sig i Lund sedan dess, eftersom det antirasistiska och antifascistiska motståndet har varit för stort, starkt och enat.

Om vi spolar fram till 2015 ser vi ett Sverige där asylboenden attackeras och bränns ner. Vi ser ett Malmö där politikerna beslutar sig för att demolera stadens fattigaste invånares hem och förstöra alla deras ägodelar. Vi ser att personer som inte ens är organiserade rasister spottar på tiggare och sprider hat mot flyktingar på internet. Nyligen såg vi hakkors sprejade längs husfasader i centrala Lund och högerextrema klistermärken på lyktstolpar. Vi ser också ett gäng unga nynazister terrorisera sina grannar i Kävlinge och sprida sin hatiska propaganda.

Vi ser ett Sverige där Sverigedemokraterna, ett tveklöst rasistisk och fascistisk parti, planerar att ha sina partidagar i Lund 27-29 november, i direkt anslutning till 30 november. Det är ingen nyhet att SD har nynazistiska rötter och att flera av deras medlemmar fortfarande delar dessa åsikter. Det är heller ingen nyhet att flera av SD:s kärnpolitiker bodde och var politiskt verksamma i Lund under 1990-talet.

Vi vägrar se 1990-talets nynazistiska aktivitet upprepa sig, och vi vägrar låta rasism etableras i vår fina stad. Sverigedemokraterna är inte bara ett rasistiskt och fascistiskt parti. De är också homofoba, transfoba, arbetarfientliga, kvinnoföraktande och vill skära ner enorma summor i välfärden. De utger sig för att vara ett parti för arbetare men det är en lögn. Deras politik genomsyras av hårda slag mot samhällets mest utsatta.

Men Sverigedemokraterna är inte den antirasistiska rörelsens enda problem. För två månader sedan, när bilden på lilla Aylan som låg död i vattenbrynet spreds, tävlade våra politiker om vem som kunde ropa ”refugees welcome” högst. Sedan dess har Stefan Löfvén, med en riksdagsmajoritet bakom sig, infört inhumana åtgärder mot flyktingarna såsom tillfälliga uppehållstillstånd och gränskontroller. De pratar om att Sverige har nått ”bristningsgränsen” och att vi inte klarar av mer. I samtal behandlas flyktingarna som ett problem och i praktiken behandlas de som ohyra. Det är en retorik och metod som är tydligt inspirerad av Sverigedemokraternas rasistiska ideologi.

Vi är många som har fått nog av att en stor del Sveriges makthavare och SD med sin hatiska svans sprider rasism i Sverige. Och vi vägrar vara passiva när rasisterna åter försöker göra sig bekväma i vårt Lund. De var inte välkomna 30 november föregående år och de är inte välkomna nu heller.

Vi tror på en enad och stark arbetarklass mot rasism, och vi vet att vi är många i kampen mot SD. Helst hade vi önskat att Scandic hotell hade avbokat fascisterna men de vägrar ta tydlig ställning mot rasism. Därför samlas vi i Lund 28 november klockan 14 vid Domkyrkan för att göra motstånd och visa att SD inte är välkomna i Lund. Vi kommer tillsammans att gå ut till Scandic hotell för att protestera utanför byggnaden.

Vi ska aldrig acceptera rasisterna. Oavsett om de har bombarjacka eller kostym.

Annons

Rekommenderade artiklar

Debatt
:

Public service har bäst pressetik

Olika perspektiv på samma sak – i Frias nya satsning "duellen" lyfts frågor från olika vinklar. Först ut är skribenterna Jens Ganman och Sargon De Basso som har olika syn på public service existensberättigande. Jens Ganman tycker att de statligt stödda mediebolagen har spelat ut sin roll. Här delar Sargon De Basso med sig av sitt resonemang kring varför han är av motsatt åsikt.

© 2020 Fria.Nu