Mindre hänsyn till civila offer i bekämpandet av IS | Fria.Nu
  • Syriske Anwar Ahmad Abdullah håller sonen Abdul-Muneim i Reyhanli i södra Turkiet, den 25 oktober. Abdullahs familj tvingades fly från Palmyra i Syrien när IS intog staden. När skolan som de bodde i Raqqa flygbombades flydde familjen vidare till Turkiet.
Fria Tidningen

Mindre hänsyn till civila offer i bekämpandet av IS

Fredagens blodiga terroristdåd i Paris har fått världens ledare att samlas i att terrorgruppen IS ska utrotas med alla medel. Ett motstånd som banar väg för mindre hänsyn till civila offer.

Natten till måndag genomförde franska stridsflyg bombningar mot det Islamiska staten kallar sin huvudstad, Raqqa i Syrien. Den USA-ledda koalitionen, som Frankrike ingår i, har tidigare avstått från flygräder mot Raqqa på grund av den stora risken för civila offer; i staden finns uppskattningsvis 300 000 invånare kvar. Men dådet i Paris har fått Frankrike att förbise tidigare hänsynstaganden.

Terrorattacken i Paris i fredags, då 129 människor dödades, blev temat under söndagens och måndagens G20-möte i Antalya i Turkiet, som skulle ha fokuserat på världsekonomin och klimatfrågan. En tyst minut hölls för de döda i Paris och det diskuterades hur den komplicerade konflikten i Syrien, med allt fler inblandade länder, ska lösas och framförallt: hur IS ska bekämpas.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan, som stod värd för mötet, uppmanade ledarna att sända ett ”mycket starkt och tufft” budskap mot terrorism. Turkiet, som sedan i augusti bombat främst den kurdiska gerillan PKK i Syrien och Irak, uppmanar nu, liksom många andra länder, till en upptrappning av attackerna mot IS.

USA:s president Barack Obama och Storbritanniens premiärminister David Cameron har haft enskilda möten med Rysslands president Vladimir Putin, som visserligen strider mot IS, men tillsammans med Syriens president Bashar al-Assads styrkor. Mötena mellan ledarna ska ha utmynnat i att det behövs en FN-ledd politisk övergång och vapenvila i Syrien, men det finns fortfarande meningsskiljaktigheter om taktiken. Något samstämmigt beslut om hur Bashar al-Assad ska hanteras finns ännu inte, trots att al-Assads styrkor – inte IS – är de som dödar flest civila i Syrien enligt syriska människorättsorganisationen Syrian network for human rights

Hur länderna än kommer att agera verkar attackerna i Paris ha skapat ett utrymme för att kringgå de mänskliga rättigheterna. Flera politiker har antytt att man nu inte längre kan ta hänsyn till civila offer. Den republikanske politikern Ted Cruz har sagt att att USA måste vara villigt att acceptera civila dödsoffer i Syrien och Irak för att IS ska kunna besegras. Och Dansk Folkepartis Søren Espersen sa i en intervju med danska TV2 att koalitionen i Syrien nu blir tvungen att bomba civila kvinnor och barn. Danmark, som tidigare bistått med stridsplan i Irak, ansluter sig nu till bombingarna i Syrien.

Annons

Rekommenderade artiklar

© 2020 Fria.Nu