Ekonomiskt utsatta får handla billigt i Rågsved | Fria.Nu
  • Anne Lunde Dinessen på Stockholms stadsmission och Karin Bildsten från Axfood är initiativtagare till matbutiken.
  • På Bjursätragatan 55 i Rågsved öppnar Matmissionen i december.
  • Karin Bildsten och Anne Lunde Dinesen diskuterar olika lösningar till PLU-koder för frukterna som kommer att säljas.
Stockholms Fria

Ekonomiskt utsatta får handla billigt i Rågsved

Ekonomiskt utsatta personer kan snart handla mat för en tredjedel av ordinarie pris när Nordens första sociala matbutik öppnar i Rågsved. Varorna kommer från livsmedelsbutikers och leverantörers överskott.

Väggar målas, en borrmaskin dånar och det planeras för en ramp till varuingången. 26 arbetare från Willys har tagit ledigt från sina jobb för att på tre dagar renovera upp den gamla butik i Rågsved som kommer att bli Nordens första sociala matbutik. En av initiativtagarna är Karin Bildsten från Axfood.

– Jag hade praktik i en brödbutik och såg hur mycket av gårdagens bröd som kastades och fick den här idén, säger hon.

Samma idé hade Anne Lunde Dinesen på Stockholms stadsmission fått. I maj 2014 började de båda planeringsarbetet och den 8 december öppnar ”Matmissionen” i Rågsved.

Personer som har försörjningsstöd eller andra stödinsatser har möjlighet att teckna ett medlemskap hos Matmissionen, vilket ger dem rätt att handla alla varor till max 30 procent av ordinarie pris.

– Man får komma till oss och visa legitimation och papper på att man har försörjningsstöd så får man ett medlemskort, säger Anne Lunde Dinesen.

Dessutom kommer 20 personer att få möjlighet att arbetsträna i butiken under det första året. Det kan vara personer som är nyanlända i Sverige och behöver lära sig språket, eller människor som har stått utanför arbetsmarknaden en längre tid.

Än är butiken tom, förutom på byggmaterial, men inom en månad kommer den att fyllas med överskottsvaror som kommer från Axfood och ytterligare ett tiotal medfinansiärer från livsmedelsproduktionen.

Matmissionen ska sälja varor med ett bäst före-datum på tre veckor som butikerna inte tar emot, varor som beställts för mycket av eller sådant som ska gå ur sortiment. Även färskvaror som som frukt och grönt kommer att finnas. Alla varorna är fullt ätbara men slängs i vanliga fall.

– Det betyder att vi inte kommer kunna styra sortimentet. En dag kanske vi har jättemycket glass, sen vet vi inte när vi får in glass igen. Kunderna får komplettera inköpen i sina vanliga livsmedelsbutiker, säger Karin Bildsten.

Frankrike var det första landet i Europa att öppna sociala matbutiker, men i förberedelserna för butiken i Rågsved har de varit på studiebesök i Wien och tittat på den österrikiska modellen.

– Den innebär att alla är välkomna att handla i butiken, men bara de med medlemskap får handla med 70 procents rabatt. Men människor som vill handla här av klimatskäl eller de som bor i närheten är lika välkomna, säger Anne Lunde Dinesen.

I Österrike finns omkring 80 sociala matbutiker och konceptet har funnits där i 15 år. Att det inte har kommit till Norden tidigare tror Anne Lunde Dinesen beror på den nordiska modellen, vi har litat på välfärdssystemet och tror inte att det finns något behov här.

– De senaste åren har ju klimatfrågan väckt stort engagemang så det ligger verkligen i tiden att ta vara på matsvinnet, säger Karin Bildsten.

Målet är att fler sociala matbutiker ska öppna i Stockholmsområdet och resten av Sverige efter hand.

ANNONS
ANNONS

Rekommenderade artiklar

Oron växer bland barnmorskorna

Förra sommaren var den värsta någonsin för förlossningsklinikerna. I år blir det ännu värre, tror barnmorskan Lilleba Anckers.

Stockholms Fria

Vego blir norm i vården

Avdelning 24 visade vägen. Nu blir vegetarisk kost huvudalternativ inom hela slutenvården i Norra Stockholms psykiatri.

Stockholms Fria

Hårdare tag mot EU-migranter

Avhysningarna av EU-migranter tar allt brutalare former sedan Farstapolisen infört nolltolerans mot bosättningar.

Stockholms Fria

© 2022 Fria.Nu