Skånes Fria

”Jag vill berätta min historia på ett kärleksfullt sätt”

Hallå där, Maria Nohra, som har skrivit och framför monologen Min mammas dotter, just nu på turné med Riksteatern.

Vad är Min mammas dotter?

– Det är verkliga historier från min barndom och ungdom, små sketcher som är komiskt vridna. Den handlar om hur det är att växa upp med en libanesisk mamma. Hur hon hotar att slå mig med sin toffla, prutar i affärer eller ordnar så att mina kusiner följde med på mina dejter. Det handlar även om hur jag boxades och vann priser. Jag skrev den när jag gick på teaterskola och fick i uppgift att skriva något självbiografiskt. Min kompis Roy Nehmé har regisserat.

Varför ville du sätta upp föreställningen?

– Min historia hörs och syns inte särskilt ofta och jag ville berätta den på ett kärleksfullt sätt. Visa hur den arabiska kulturen kan krocka med det svenska. Folk kommer fram och säger ”jaha, det handlar om smygrasism”, eller ”det handlar om kulturkrockar”. Men jag vill inte säga att så här är vi och så här är ni. Jag tycker bara att det är kul att få berätta mina upplevelser på mitt sätt tillsammans med mina vänner.

Vad tycker din mamma om förställningen?

– Hon såg den första gången i Göteborg. Det var slutsålt den kvällen och jag förstod sen att det var min släkt som köpt alla biljetter. Hon fick en riktig chock, det måste vara svårt att se sin dotter stå och prata om en själv. Hon var väldigt känslig efteråt och verkade så liten när jag ropade upp henne på scen. Men jag märker att hon är stolt. Hon har inte gillat att jag håller på med teater innan så det var skönt att hon godkände den.

Fakta: 

Min mammas dotter

Visas som skolföreställning 6/11 och 9–13/11 kl 10 och för allmänheten 7/11 kl 19, på kulturhuset Barbacka i Kristianstad.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

I baksätet på Malmös svarta ekonomi

I föreställningen Blue dreams färdas publiken med bil genom Malmö, samtidigt som ett kammarspel om stadens svarta ekonomi pågår i framsätet.

Fria Tidningen

Barnbok om Palestina skakar USA

ABC-boken P is for Palestine har lett till dödshot och bojkott från konservativa judar i USA, samtidigt hyllas den i många andra länder.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu