• "När man tigger träffar man många människor, men 80 procent av dem är inte så trevliga. Det blir svårare när man förstår vad människor säger. Då känner man sig som skräp", säger Gabriela Diia.
Landets Fria

Verklighetens Gabriela ville aldrig tigga

Gabriela Diia tvingades att tigga för att klara sig när hon kom till Sverige på jakt efter jobb. Nu är hon skådespelare i Östgötateaterns pjäs Bröllopsresan.

En av Bröllopsresans huvudkaraktärer, Gabriela, bygger på den verkliga personen Gabriela Diia. Precis som Gabriela i pjäsen trodde Gabriela Diia aldrig att hon skulle tigga. Hon kom till Sverige för att jobba. I Italien hade hon bland annat arbetat som bartender, servitris, receptionist, säkerhetsvakt och lokalvårdare. Eftersom hon talar engelska trodde hon inte att det skulle bli så svårt att få jobb här, men hon hade fel.

– Det är konstigt. Jag har alltid gett pengar till människor som tigger, men trodde aldrig att jag skulle bli som dem. Det är inte lätt att börja tigga när man hela livet har haft ett hem, studerat och jobbat.

Nu har teatern gett henne ett anställningskontrakt och hjälpt henne att få en lägenhet.

– När man är med i en pjäs är det väldigt viktigt att ha någonstans att bo, duscha och laga mat.

Tack vare samarbetet med teatern har hon fått se en annan sida av Sverige, säger hon.

– När man är utomhus och tigger träffar man många människor, men 80 procent av dem är inte så trevliga. Det blir svårare när man förstår vad människor säger. Då känner man sig som skräp.

I framtiden hoppas hon kunna bo kvar i Sverige och ta hit sina barn, som just nu bor hos hennes mamma i Rumänien.

– Skolan är väldigt viktig och de svenska skolorna är väldigt bra.

Barnen kommer inte att vara med när pjäsen har premiär, men ska åka till Norrköping lite längre fram för att se den och hälsa på sina föräldrar i tio dagar.

Gabriela Diia är den enda av personerna som intervjuats till pjäsen som själv kommer att stå på scen. När hon först hörde om Östgötateaterns planer på att göra en pjäs om människor som tigger kunde hon inte riktigt tro att det var sant.

– Men sedan tänkte jag att pjäsen skulle vara ett tillfälle att förändra och att få folk att se vad som faktiskt pågår. Att den skulle bli en kamp för människors rättigheter.

Gabriela Diia tycker att pjäsen ger en verklighetstrogen bild av vardagen för dem som tigger eftersom allting är taget från verkligheten.

– Jag tror att den kommer att förändra något. Jag förväntar mig inte att människor ska ge mer pengar till dem som tigger, men att de ska visa större medmänsklighet och se in i hjärtat på andra. Vi är alla människor. Vissa är rika, andra fattiga, men vi har alla samma rättigheter.

Hon hoppas att de som ser pjäsen får en större förståelse för människor som tigger och att de inser att ingen vill tigga – alla skulle hellre ha ett jobb.

– För att kunna döma någon måste du försöka att förstå dem. Och även om du har allt kanske du hamnar i deras situation i morgon. Man vet aldrig vad som kan hända i livet.

Under arbetet med pjäsen reste tio personer från teatern till byn Pauleasca, som flera av de intervjuade kommer ifrån. Gabriela Diia var med på resan. Hon kommer själv från en större stad i Rumänien och säger att det var en stor chock att se livet i byn.

– De levde utan vatten och el och bodde i lerhus. Det var jättekonstigt. Problemet är att ingen accepterar romer och därför bor de som djur. De har inte haft rätt att gå i skolan – det är inte deras fel.

Likaså har hon haft svårt att ta in att rumäner som hon träffat i Sverige inte har kunnat läsa och skriva, utan först trott att de drivit med henne.

– De här människorna har verkligen förändrat mig. De har visat mig att jag måste vara mer medmänsklig. De har ingenting, men samtidigt har de allt, för de har varandra.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Ny pjäs skildrar tiggande inifrån

Östgötateaterns ensemble har träffat tiggande rumäner i hundratals timmar för att samla material till sin föreställning Bröllopsresan.

Landets Fria

© 2024 Fria.Nu