Fria.Nu

Lagförslag om jämställdhet i bolagsstyrelser i år

Om inte bolagsstyrelserna blir mer jämställda kommer ett lagförslag till hösten, som tvingar företagen att införa jämn könsfördelning. Den norska kvoteringslagen är ett föredöme.

I debatten om jämställdhet i bolagsstyrelser har man hittills talat om att minst 25 procent av varje kön ska vara representerade.

Men en tvingande lag kan kräva en betydligt jämnare könsfördelning.

- En eventuell lag kommer inte att nöja sig med 25 procent utan rikta in sig på jämn könsfördelning, säger Åsa Petersen, politisk sakkunnig på justitiedepartementet till Göteborgs-Posten.

På departementet pågår arbetet med att se över hur en kvoteringslag ska utformas.

För hur lagen kan komma att se ut hänvisar Åsa Petersen till den norska lagen, som säger att varje kön ska vara representerat med minst 40 procent. Om det mål som jämställdhetsminister Mona Sahlin och hennes företrädare Margareta Winberg satt upp på 25 procent inte har uppfyllts efter årets bolagsstämmor, kommer lagförslaget att läggas fram. Det kan ske tidigast i vinter, säger Camila Buzaglo, Mona Sahlins pressekreterare, till SFT.

Näringslivet har hittills varit mycket negativt till kvotering. Mellan 2002 och 2003 ökade andelen kvinnor i styrelserna från 6,1 procent till 11,3. I privata bolag med fler än 200 anställda är andelen 8 procent. Det är alltså fortfarande långt till målet på 25 procent.

Den norska lagen antogs i november 2003, efter sju års arbete. Offentligt ägda bolag har fram till och med 2006 på sig att uppfylla kravet på jämn könsfördelning. Privata har ett år på sig innan lagens krav blir bindande. Sanktionen för företag som inte följer lagen blir att de inte blir registrerade i aktiebolagsregistret och måste tvångsupplösas.

- Enskilda näringslivstoppar var skeptiska i början, men när lagen antogs blev det ingen stor reaktion, säger Hege Nordstrand, jurist med ansvar för jämställdhetsfrågor, till Göteborgs-Posten.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Stockholm får kvinnomuseum

Kvinnors kamp är underrepresenterad på museerna, menar staden och öppnar ett kvinnohistoriskt museum nästa år.

Stockholms Fria

© 2024 Fria.Nu