Allrakäraste syster blir visopera | Fria.Nu
  • Sofia Thelin, Ida Stenman och Nopa Sarán förstärker Astrid Lindgrens magiska värld i Allrakäraste systenr med hjälp av musik och nycirkus.
Skånes Fria

Allrakäraste syster blir visopera

”När Salikons rosor vissnar, då är jag död”. Det säger Ylva Li till Barbro i Astrid Lindgrens Allrakäraste syster. Nu får berättelsen nytt liv genom Sofia Thelins föreställning som väver ihop vismusik, opera och nycirkus.

Allrakäraste syster handlar om ensamhet. Att hantera att få ett syskon som tar all uppmärksamhet. Om rädsla för att bli lämnad. Men också om det vackra i att vara nära andra människor.

– Både musiken och cirkusen förstärker det poetiska och lockar fram känslorna i orden, säger Sofia Thelin.

För det är en magisk värld som Astrid Lindgren skapat i Allrakäraste syster. Vägen dit går via rosenbusken i Barbros trädgård och där under jorden finns Ylva Li i den Gyllene salen. Där finns den Hemska skogen där de elaka bor, de Snällas äng och den Vackraste dalen i världen. Där finns kaniner, söta hundvalpar och varsin häst. Där finns pannkakor, kärlek och vänskap.

– Det handlar om fantasins kraft som räddar oss från ensamhet. Men för mig är den magiska världen lika verklig som den ”riktiga” verkligheten, säger Sofia Thelin.

I hennes version har lillebror blivit en mer central karaktär än i den ursprungliga berättelsen. När Barbro lämnat Ylva Li för sista gången och kommer tillbaka till sina föräldrar lyckas hon för första gången trösta lillebror.

– Det visar att hon har blivit stor. Att Ylva Li nu är borta är sorgligt men det betyder också att Barbro klarar sig, säger Sofia Thelin.

Stina Klintman som är 13 år och vanligtvis sjunger i Malmö operas barnkör spelar rollen som Ylva Li.

– Ylva Lis sång ligger i det högre registret. Jag har velat skapa lite av en utomjordisk känsla. Barbros sång är mer jordnära på ett vardagligt visaktigt sätt, säger Sofia Thelin.

I rollen som Barbro finns tioåriga Lova Flemming. Hon sjunger i Kirsebergkyrkans sceniska barnkör som Sofia Thelin leder. Även Stina Klintman har sjungit för Sofia Thelin i yngre år.

På scen finns även Sofias dotter Lova Edgren som är en av cirkusartisterna tillsammans med Nopa Sarán, Ida och Varga Stenman.

– Cirkus skapar ofta en filmisk känsla och vi lämnar lättare verkligheten, säger Ida Stenman.

I den hemska skogen blir de elaka iscensatta genom luftakrobatik.

– Det blir läskigare när vi är utklädda till monster och dessutom hänger i taket. Spänningen förhöjs i publiken – ska vi ramla ner? säger Ida Stensman.

I den stora hemska skogen spelar en av musikerna såg, vilket också förstärker mystiken. Alla musiker befinner sig på scen och är en del av föreställningen.

– Basisten är till exempel Barbros pappa som hela tiden är upptagen av att spela.

Själv leder Sofia Thelin musikerna, sjunger och spelar Barbros mamma.

Förutom såg och kontrabas spelas bland annat dragspel, bozuki, slagverk och flöjt.

– Jag har velat kombinera traditionell svensk vismusik med världsmusik, säger Sofia Thelin.

Vägen till att sätta musik till Allrakäraste syster har varit lång. Idén har funnits hos Sofia Thelin ett antal år men först nu har hon fått alla rättigheter till verket.

Musiken skrev hon under sommaren och kompositören Daniel Fjellström har sedan varit med och gjort arrangemangen. Föreställningen som har premiär på Malmö live den 6 januari 2016 regisseras av Ola Hörling.

Men redan till veckan visas två provföreställningar av akt två.

– Vi har bland annat bjudit in skolelever och arrangörer för att få respons, säger Sofia Thelin.

Föreställningen rekommenderas från sju år och uppåt. Någon barnföreställning är det inte utan den riktar sig till alla åldrar.

– Det är väldigt viktigt för mig att blanda olika åldrar, både på scen och hos publiken, säger Sofia Thelin.

Allra käraste syster är sorglig. Föreställningen rymmer många känslor och många har nära till gråt när musiken drar igång.

– Det är smärtsamt med ensamhet och jag tror att många behöver gråta över det i vårt samhälle. En tröst är att Ylva Li finns. Hon dör för Barbro, men hon finns kvar redo för andra som behöver henne, säger Sofia Thelin.

Fakta: 

Allra käraste syster

Akt två av Allrakäraste syster spelas 28 oktober kl 18 och 29 oktober kl 13 på Karavan, Bokgatan 18, i Malmö.

Annons

Rekommenderade artiklar

”Det är en fröjd att se dem leka”

När Sveriges sista pälsuppfödning med chinchillor stängdes hösten 2014 fanns det hundratals djur som behövde nya hem. Henrik Lysell är en av de som adopterat chinchillor som tidigare levde på pälsfarmen.

Landets Fria

De har koll på barnböcker

Alla minns vi vad vi läste för böcker när vi var barn. Men hur ser marknaden ut i dag? Och varför kan barnböcker vara viktiga?

Göteborgs Fria

Mötet med människans inre plats

Relationen till platsen är ett centralt tema när Karim Rasheds debutmanus I came to see you har premiär på Malmö stadsteater.

Skånes Fria

© 2020 Fria.Nu