• Tamara Laketic säger att det är svårt att jobba med feminism och hbtqi-frågor i Serbien eftersom medvetenheten är mycket lägre där.
Landets Fria

Serbisk queerfeminist gör praktik i Växjö

I Serbien är det svårt att driva feministiska och queera frågor. Därför har Tamara Laketic lämnat Belgrad för att göra praktik på Det fria ordets hus i Växjö.

Tamara Laketic är hbtqi-aktivist och arbetar bland annat med organisationen Gay straight alliance i Belgrad och landets enda hbtq-tidskrift, Optimist. Hon är också feminist och driver till exempel den internationella organisationen Hollabacks serbiska webbplats.

– Att skilja sig från normen på något sätt är riktigt tufft i Serbien. Om du är feminist, icke-hetero eller bara klär dig annorlunda blir det problem.

Serbien var redan tidigare ett konservativt land, men sedan det nationalistiska partiet Serbiens progressiva parti kom till makten 2014 har yttrandefriheten och toleransen begränsats ytterligare, menar Tamara Laketic.

– Jag tycker att vi har problem med censur i mainstreammedier och public service, som ägs av regeringspartiet. Många har gripits efter att ha skrivit negativa åsikter om partiet på Facebook. Vi bor i ett näst intill fascistiskt land, men ingen säger det.

I samband med årsdagen för folkmordet i Srebenica i år hade 7 000 personer, en för varje människa som dödades, planerat att lägga sig ner framför parlamentshuset i Belgrad.

– Regeringspartiet förbjöd manifestationen. Det säger mycket om yttrandefriheten i Serbien.

Den 20 september hölls en prideparad i Belgrad och samma dag hölls för första gången en transparad.

– Prideparaden i Belgrad är privatiserad med stöd från organisationen Civil rights defenders och inte arrangerad av vanliga hbtqi-personer, som inte vill vara en del av denna charad. Den sänder en bild till resten av världen att Serbien är ett säkert land, men samtidigt är det 5 000 poliser som skyddar paraden mot huliganer.

Ett tiotal fall av misshandel av hbtqi-personer har anmälts bara i Belgrad i år. Politikerna gör också ofta homofoba och antifeministiska uttalanden. Bland annat har Gay straight alliance anmält politikern Dragan Markovic Palma för brott mot de mänskliga rättigheterna, efter att han sagt att homosexualla personer är sjuka.

Organisationen engagerar sig även för att ändra lagstiftningen och för att arbeta med poliser och anställda inom rättssystemet. Tamara Laketic tror också att fler hbtqi-personer beöver vara öppna med sin sexualitet.

– Majoriteten av befolkningen har väldigt stereotypa bilder av hbtqi-personer, som att gaymän alltid klär sig i läder och glitter. För att bryta med det är det viktigt att hbtqi-personer är synliga och pratar öppet om sin läggning.

När det gäller jämställdheten i landet berättar hon att begreppet feminism ses som ett fult ord.

– Serbien är ett väldigt patriarkalt land som är på väg tillbaka till sina gamla traditioner. Kvinnor tas inte på allvar, utan anpassar sig till männens sätt att tänka och tycker att det är självklart att de ska vara hemmafruar. Feminister ses som galna provokatörer och den feministiska kretsen är liten.

Förra året blev det skandal när det visade sig att en av läroböckerna för blivande poliser förklarade att det är kvinnors fel om de blir våldtagna när de är lättklädda och går ensamma sent på natten. Fallet anmäldes till Serbiens jämställdhetskommisionär, som slog fast att det handlade om ett brott mot de mänskliga rättigheterna.

– Men hon har ingen verklig makt, hon kan bara lägga fram förslag.

Första gången Tamara Laketic hörde talas om Växjö var när Erica Månsson från kommunen och Karin Hansson från Det fria ordets hus var i Belgrad i samband med en svensk kulturmånad där. De båda gjorde ett studiebesök på en litteraturfestival där Tamara Laketic jobbade.

– Jag tyckte att det var jättespännande att höra hur litteratur och yttrandefrihet främjades i Sverige och blev intresserad av att jobba tillsammans med Det fria ordets hus kring feminism, mänskliga rättigheter och yttrandefrihet. Det kan jag inte göra i Serbien.

Genom organisationen European voluntary service ordnade Tamara Laketic ett års praktikplats på Det fria ordets hus med start i september. Exakt vad hon ska göra är inte klart än men hon vill bland annat driva ett projekt för att uppmuntra kvinnor att skriva mer och förhoppningsvis ge ut en bok med deltagarnas verk.

Hon tänker också starta en bokcirkel på engelska för tonåringar och arbeta med Novell Gaza, ett samarbetsprojekt mellan Sverige och Gazaremsan i Palestina som publicerade en samling med texter från Gaza 2013. Nu ska svenska gymnasieungdomar delta i workshops i kreativt skrivande, och deras texter ges ut i form av en digital bok.

– Jag är så glad att vara här och hoppas att jag kan bidra med något bra till samhället genom mina projekt. Jag vill också se hur det är att leva utan rädsla.

När året är slut hoppas hon få möjlighet att stanna här.

– Jag vill definitivt inte tillbaka till Serbien. Jag hoppas att jag behövs i Sverige.

Hbtqi står för homo, bi, trans, queer och intersex. Intersexuella personer har en icke-typisk utveckling av könsorgan, könskromosoner eller könskörtlar.

Fakta: 

Det fria ordets hus

Invigdes i Växjö 2014 för att värna det småländska litterära arvet, uppmärksamma den internationella rätten till yttrandefrihet samt möjliggöra invånarnas egna uttryck.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Växjö får feministfestival

8 mars

Femstival på Det fria ordets hus i juni har fokus på internationell aktivism och transpersoners rättigheter.

Landets Fria

© 2024 Fria.Nu